Prima pagină Ediția din: 31.8.2004
Bombă pe roți dezamorsată ieri în triajul Coșlariu
     Un vagon de 43 de tone încărcat cu izopropilbenzen (un lichid extrem de volatil, folosit pentru sintetizarea acetonei) a fost izolat și supravegheat ieri dimineață, în triajul Coșlariu, de pompierii militari din Alba Iulia, protecția civilă și jandarmerie. În fapt, angajații stației CF Coșlariu au observat, în jurul orei 3.00 dimineața, că pe la ro­binetul de sub vagon existau scurgeri semnificative de lichid volatil. În consecință, au izolat vagonul defect de celelalte 37 existente în garnitură (dintre care alte 12 cu izopropilbenzen, cu destinația Sol­ventul Timișoara), la circa 200 de metri de gara de călători și cele­lalte obiective din triaj. Șeful stației CF Coșlariu a trimis faxuri de avertizare la societatea expeditoare - SC Carom SA Onești - și a a­ler­tat pompierii și protecția civilă.
    Sosiți la fața locului, pompierii militari (conduși de mr. Dorel Sofi­ca și cpt. Silviu Dogaru) au răcit cu apă vagonul de 43 de tone, din care se scurgea lichid inflamabil cu un debit de 1litru/minut. Pro­tecția civilă și jandarmeria au îngrădit accesul la circa 200 m de vagonul cu risc de explozie. Până la sosirea echipei de intervenție de la Carom Onești, pompierii militari au încercat să țină vagonul sub temperatura de explozie, respectiv 31 grade Celsius. Cpt. Silviu Dogaru, rămas să supravegheze vagonul cu risc până la sosirea echipei de intervenție, ne-a declarat că ieri, în jurul amiezii, pericolul nu mai era iminent, doar o flacără deschisă mai putând să provoace explozia.
    Ieri, în jurul orei 14.40, echipa de intervenție de la Carom Onești a sosit la fața locului, constatând pagubele și demarând reparațiile. Din fericire, acționând cu promptitudine și maximum de eficiență, e­chipele de intervenție din județul Alba au reușit să limiteze un pe­ricol ce, în alte părți ale țării, a dus deja la tragedii.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Dischete cu acquis-ul comunitar pentru primarii din județul Alba
     Astăzi, de la ora 10.00, la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor din județul Alba se va desfășura o nouă ședință ordinară a Comisiei Consultative a județului Alba. Cu acest prilej, Departamentul de Inte­grare Europeană din Prefectura Alba a pregătit câte două dischete pentru fiecare primar, care conțin diverse informații în legătură cu a­cquis-ul comunitar, programele de finanțare ISPA, PHARE, SAMTID și SAPARD, modalitatea de formare a bugetelor dar și des­crierea unui parteneriat public - privat.
    Alte puncte interesante de pe ordinea de zi a ședinței sunt pregă­tirea noului an școlar și rezultatele controalelor privind combaterea "mun­cii la negru".(R.J.)
Liberalii din Alba luați în calcul pentru noul guvern
     Semn că sunt pregătiți să preia puterea după alegerile generale din toamnă, aliații PNL-PD discută deocamdată în taină posibile variante ale noului guvern. Deși numele sunt încă ținute la secret, pre­sa a avansat deja posibile numiri, citând surse din cadrul Alianței D.A. Din județul Alba sunt vizați doi liberali de marcă: președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, este nominalizat, printre alții, pentru a o­cu­pa postul de ministru al Economiei și Comerțului, în timp ce pre­ședintele TNL Dan Motreanu este dorit în fruntea Ministerului Tine­retului. În aceste zile, Alianța D.A. a continuat discuțiile și cu PUR în vederea unei alianțe pre și post electorale. Umaniștii solicită, se pare, 10 locuri eligibile pentru Camera Deputaților și alte 7 pentru Se­nat, în speranța constituirii unor grupuri parlamentare.(F.R.)
Tăiat de tren
     Duminică seara, în jurul orei 21.50, trenul personal Teiuș-Simeria a surprins și accidentat mortal un bărbat, la km 413, pe firul unu de circulație. Polițiștii au găsit asupra acestuia un act de identitate din care reieșea că se numește Gheorghe Cisteian, de 48 de ani, din Alba Iulia. Polițiștii de la Serviciul Transporturi Feroviare Alba au sta­bilit că nu există suspiciuni cu privire la cauza morții, respectiv acci­dent. (N.I.T.)
Divorț între aiudeni și ANL
     Consilierii locali aiudeni au aprobat în ultima ședință un proiect de hotărâre prin care ANL-ului i-a fost retras dreptul de folosință gra­tuită pentru blocul A12, situat în centrul orașului, lângă BCR. Aleșii au luat această decizie pe motiv că ANL-ul nu respectă termenii con­tractuali cu CL Aiud. Pe de altă parte, mai multe societăți co­mer­ciale s-au arătat interesate de acest spațiu. Conform proiectului adoptat, blocul a fost trecut în patrimoniul privat al municipiului și va fi scos la licitație în vederea vânzării. Viceprimarul Krisztian Kovats a declarat că în ultimii 4 ani blocul respectiv a devenit un fel de toaletă publică. Noua conducere a Primăriei a dispus igienizarea imediată a acestui spațiu, din care s-au adunat trei remorci de gunoaie.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.