Curier județean
Duminica înaintea Înălțării Sfintei Cruci
Convorbirea lui Iisus cu Nicodim
     Nicodim a fost unul dintre fariseii cumsecade care i-au stârnit admirația Mântuitorului prin cel puțin trei fapte. Prima s-a întâmplat atunci când s-a dus noaptea la Iisus și-I mărturisește: "Rabi, știu că de la Dumnezeu ai venit învățător; că nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el" (Ioan III, 2). Altădată, învățând Mântuitorul în Templu, cu ocazia sărbătorii Cor­turilor, s-a produs dezbinare în popor din pricina învățăturii Lui, unii admirându-L, iar alții acuzându-L. Fariseii mustră pe slujitori zi­cându-le: "de ce nu l-ați adus? Au răspuns aceștia: Niciodată n-a vorbit un om așa cum vorbește omul acesta" (I VII, 45-46). În toiul acestei gâlcevi ia cuvântul Nicodim, fariseu de frunte, care spune: "Nu cumva Legea noastră judecă pe om, dacă nu-l ascultă mai întâi și nu știe ce a făcut?" (vers.51). Fariseii tăbărăsc pe el cu cuvinte de reproș mustrându-l pentru atitudinea lui.
    A treia întâlnire între Nicodim și Mântuitorul se întâmplă în mo­mentul morții de pe cruce, când, ignorând și înfruntând orice pri­mej­die care-i putea veni din partea tagmei fariseice, Nicodim merge, împreună cu Iosif din Arimatia, la Pilat cerând trupul lui Iisus pentru îngropare, având totodată cu el "ca la o sută de litri de smirnă ames­tecată cu aloe" (I XIX, 39). Nicodim este atras de personalitatea lui Iisus ca de un magnet irezistibil. Bunul lui simț, curățenia inimii, sin­ceritatea cugetului, lipsa de vicleșug, setea de adevăr, noutatea învățăturii, făgăduința valorilor veșnice erau doar o restrânsă sumă de temeiuri care-l țineau pe fariseu aproape de Iisus. Era pe undeva asemănător cu Zaheu, care aleargă în sus și în jos până ajunge în copac de unde îl vede mai bine. Poziția socială îl obligă pe Nicodim să respecte o anumită distanță între el și Iisus, altfel s-ar fi dus și el ca învățătorul de lege și L-ar fi întrebat: "Doamne ce să fac ca să mă mântuiesc"? Dar și în aceste condiții restrictive, Iisus cu ochiul său a toate văzător, care sondează inimile și rărunchii fiecăruia, savu­rează în intimitatea ființei sale divine bucuria succesului câștigat de predica Sa stăruitoare, desfășurată cu timp și fără timp. Vede lim­pede că sămânța Cuvântului n-a căzut numai pe piatră, pe mar­ginea drumului și între spini. Pustiul indiferenței, îndoielii, confortului sau chiar al necredinței este invadat de către noi apostoli, propovăduitori și cuvioși apăruți din cele mai surprinzătoare medii și clase sociale. Apar la rampă oameni adevărați, care dărâmă barajele interdicțiilor "calcă peste scorpii și peste toată puterea vrășmașului", lăsându-se răpiți de mirajul Cuvântului ceresc. Nicodim este fa­riseul cu suflet frumos, care înseninează chipul și descrețește fruntea lui Iisus. Este dovada vie a unui succes misionar garantat și probat, în măsură să spună ca și Petru oarecând: "Doamne, de ar trebui să merg cu Tine până la moarte, eu nu te voi părăsi". Ni­codim nu este numai un fariseu convertit la Hristos, ci este dislocarea unui crez străvechi de pe soclul de granit al unei tradiții bătrâne. Credința și fapta lui Ni­codim s-au dăltuit pentru vecie în Cartea Cărților neamului omenesc. Nicodim a îndrăznit și a reușit. Mănușa a fost aruncată; cine îi ur­mea­ză?
preot Petru PINCA, Blaj

La tabăra internațională de matematică din Litu­ania,
Comportare meritorie a elevilor Școalii generale "V. Goldiș"Alba Iulia
     Echipajul Școlii generale "Vasile Goldiș" din Alba Iulia s-a clasat pe un merituos loc IV la concursul matematic "Kangorou" din tabăra internațională din Lituania, a anunțat Ionel Trifon, inspector de spe­cia­litate la Inspectoratul Școlar Județean Alba. Din lotul de "canguri" al școlii au făcut parte elevii Ciprian Mihai Gomboș, Mihai Lodoabă, Mihai Ioan Popescu, Andrei Dan Ursu și Dan Eduard Coș, ei fiind însoțiti de prof. Gabriela Ursu. La întrecerea desfășurată luna trecută s-au prezentat, în ordinea finală din clasament, echipaje din Be­larus, Ucraina, Polonia, România și Lituania, elevii Școlii generale "Vasile Goldiș" situându-se pe locul IV, în condițiile în care proble­mele de rezolvat contracronometru au fost redactate în limba engle­ză, nefiind traduse.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.