Actualitate
Test de patriotism, unitate și fapte pentru poli­ti­cieni:
Legământul de la Țebea
     Duminică, 12 septembrie, la Țebea, politicienii și liderii de opinie care participă la tradiționala comemorare a Eroului Național Avram Iancu sunt invitați să semneze "Legământul de la Țebea", act sim­bolic prin care pot să-și exprime dragostea pentru Avram Iancu, in­teresul pentru dezvoltarea economică a regiunii Munților Apuseni și sprijinul pentru realizarea drumului turistic național care să lege Țara Moților de Țara Zarandului pe traseul străbătut odinioară de Avram Iancu în fruntea moților, sau singur doinind din fluier.
    Legământul de la Țebea are următorul text:
    Noi, semnatarii acestui Legământ de la Țebea, ne obligăm să lup­tăm împreună pentru ca Drumul lui Avram Iancu, situat între lo­calitățile Câmpeni, Vidra, Casa Iancului, Bulzești, Baia de Criș, Țebea, Brad, să devină drum turistic de importanță națională, moder­nizat la standarde europene. (urmează numele, funcția și sem­nă­tura)
    Legământul de la Țebea urmează după Legământul de la Casa Iancului semnat la 27 august 2004 de către participanții la Marșul căruțelor moțești. Numele semnatarilor acestor două acte istorice pentru Țara Moților și al tuturor celor care sprijină această cam­panie, se vor prezenta într-o Carte Albă, în comunicate și conferințe de presă, în documente expuse la Casa Iancului și Țebea cât și pe bannere, panouri, căruțe moțești și o placă mare de marmură de Sohodol pusă pe un monument unic și special care se va ridica în locul cel mai înalt al acestui drum cu valențe de simbol al unității și redeșteptării naționale.
    După acțiunea de la Țebea, cea mai mare campanie din ultimii 70 de ani pentru drepturile moților va continua cu manevre de guerila marketing care se vor desfășura în reședințele județelor cu teritorii în Munții Apuseni (Alba, Hunedoara, Arad, Cluj, Bihor) și mai apoi București.
    Alte informații și chemarea de tulnic a acestei campanii a moților de pretutindeni sunt ușor de găsit pe website-ul oficial al Uniunii Munții Apuseni: www.motii.ro. (Horia P. OARGĂ, director de cam­panie)
Programul Serbărilor de la Țebea *ora 10.30, la mormântul lui Avram Iancu - Depunere de coroane de flori; *ora 11.00 - Parastas în memoria lui Avram Iancu; ora 11.30 - Cuvântul de întâmpinare al primarului din Baia de Criș, evocare istorică; ora 12.00, pe scena de pe Câmpia Țebei - Spectacol folcloric.
Anul viitor, în județul Alba,
Construcția a cel puțin 500 de case - finanțată de Gigi Becali
     Cel puțin 500 de case vor fi construite anul viitor în județul Alba, în baza Programului național "O casă pentru fiecare", finanțat de președintele Partidului Noua Generație(PNG), Gigi Becali, patronul Clubului de fotbal Steaua București, a anunțat conducerea orga­nizației județene Alba a PNG. Potrivit programului, locuințele vor avea o suprafață de 80 de metri pătrați, fiind compuse, în principal , din cameră de zi, bucătărie, hol și grup sanitar-la parter, respectiv, hol, baie și două dormitoare- la etaj. Casele vor fi construite din e­lemente prefabricate, având finisaje moderne (gresie, faianță, par­chet laminat, lambriuri și rigips), iar geamurile sunt din termopan. Din acest motiv, construcția unei astfel de locuințe va putea fi rea­lizată în aproximativ 30 de zile de o echipă formată din 6 muncitori. Locuințele vor fi vândute solicitanților în rate, pe o perioadă de 20 de ani, cu o rată lunară de aproximativ 30 de euro, la un preț de 6.000 - 10.000 de euro, în sumă nefiind incluse prețul terenului și realizarea utilităților publice (rețelele de apă, curent electric etc.), acolo unde este cazul. În funcție de rezultatele negocierilor cu finanțatorul, beneficiarul va plăti sau nu un avans financiar în momentul semnării contractului. Familiile sau persoanele care doresc să cumpere o astfel de casă trebuie să facă dovada lipsei unei locuințe proprii și să nu aibă venituri mai mari de 5 milioane de lei, cu excepția cazurilor în care achită integral contravaloarea acesteia în momentul în care semnează contractul. Solicitanții nu trebuie să aibă însă probleme bancare, cum ar fi rate neplătite sau întârzieri. Programul va crea și foarte multe locuri de muncă de care pot beneficia chiar și cei înscriși pe liste pentru casă, ei având șansa să realizeze veniturile din care să achite ratele. În plus, nu există limită de vârstă pentru înscrierea în acest program și nici alte restricții, de stare civilă, religioase, etnice sau de ordin politic. Totuși, membrii PNG sau cei care se vor înscrie în partid vor avea prioritate atât la cumpărarea caselor, cât și la obținerea de locuri de muncă în cadrul acestui program. Construcția efectivă va începe în 15 martie 2005, după ce vor fi identificate terenurile pentru realizarea acestora, pro­venite în special de la primării, și va fi creată linia tehnologică pentru producerea materialelor de construcție performante amintite. Înscri­erile pentru noul model de casă se pot face până la data de 20 decembrie a.c., la sediul organizației județene a PNG, situat la Hotel Transilvania din Alba Iulia, până în 20 decembrie 2005 urmând să fie construite cel puțin 500 de locuințe.
Robert GHERGU

Președintele PSD Alba Mugurel Sârbu consideră că
Alianța cu PUR va funcționa normal și în județul nostru
     În baza protocolului încheiat între cele două partide cu prilejul Congresului de Constituire a Uniunii Naționale PSD + PUR, în pe­rioada imediat următoare se va constitui la nivelul fiecărui județ o Delegație Permanentă comună. Președintele PSD Alba Mugurel Sâr­bu a precizat faptul că acest organism va fi compus din câte 3 membri ai fiecărui partid, domnia -sa împreună cu președintele PUR Alba Nicolae Popa urmând să fie membrii de drept. Ceilalți membri ai DP comune vor fi desemnați ulterior după ședințele de Birou Executiv a fiecărei organizații. De asemenea se va crea și un secre­tariat județean din care vor face parte câte un reprezentant al fiecărui partid.
    În altă ordine de idei, Mugurel Sârbu a menționat că nu vor exista probleme în ceea ce privește colaborarea cu PUR, chiar dacă pre­ședintele Nicolae Popa a afirmat în dese rânduri ca va respecta și protocolul încheiat la nivel județean cu Alianța D.A. Referitor la o posibilă înscriere pe listele PSD Alba a unui reprezentant PUR, președintele Mugurel Sârbu a spus că nu există încă nici un semnal în această direcție. "La începutul săptămânii viitoare vom avea din nou o întâlnire la București și atunci se va lămuri și acest aspect".(R.J.)
La nivel județean,
Semne de "iubire" între PSD și PUR?
     Umaniștii din județul Alba care au plecat joi, 9 septembrie, la București, unde urma ca PUR să se alieze cu PSD, au preferat să facă notă separată de delegația PSD Alba. Membrii PUR Alba au plecat din Alba Iulia cu un microbuz, deși în autocarul pus la dis­poziție de viitorii colegi de alianță electorală mai erau suficiente locuri libere. Și la Sala Palatului din Capitală s-a semnalat o oare­care răceală între liderii celor două organizații județene, deși inițial aceștia au pozat împreună pentru presă. În sala de ședințe, ei nu au ocupat locuri alăturate, cu toate că delegațiile din Alba aveau rezer­vat un stal distinct. Astfel, președintele PSD Alba, prefectul Mugurel Sârbu, s-a plasat alături de ceilalți membri ai delegației județului, în timp ce liderul umanist, Nicolae Popa, s-a așezat la distanță de viitorul aliat. Nici la întoarcere, situația nu s-a schimbat foarte mult, deși s-au mai înfiripat scurte dialoguri între reprezentanții PSD și PUR Alba. Să fie oare toate acestea semne de "iubire" între PSD și PUR la nivel județean? Rămâne de văzut, întrucât există deja sem­nale din județ că o parte dintre umaniști nu sunt de acord cu a­ceastă schimbare de macaz, întrucât PUR semnase înainte de ale­gerile locale un protocol de colaborare cu Alianța D.A., adversarul politic al PSD. (R.G.)
Umaniștii din Alba înclină spre Alianța D.A.
     Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, liberalul Teodor Atanasiu, copreședinte al Alianței D.A. Alba, a declarat că PUR-ul a făcut cea mai proastă înțelegere politică, neglijând voința membrilor săi din teritoriu. "Oamenii n-au votat PUR-ul ca să meargă acum cu PSD-ul" a spus Atanasiu. Liderul liberal a precizat că organizația din Pra­hova a trecut la Alianța D.A. și urmează organizația din Galați și cea din Bacău. "În ultimele zile ne-au căutat, pe dl. Dumitrel și pe mine, aproape toți aleșii PUR din județul Alba. Umaniștii vor ține o ședință săptămâna viitoare, în urma căreia vor lua decizia finală. Orga­nizațiile locale - acolo unde PUR-ul are primari, viceprimari sau consilieri locali - ne-au anunțat că, dacă organizația județeană nu va opta pentru Alianța D.A., ei oricum vor trece la Alianța D.A." a de­clarat Atanasiu. (N.I.T.)
România - o țară care doarme sub guvernarea PSD!
     Topul primelor 10 țări din punct de vedere al nivelului de im­plementare al reformelor: Slovacia, Columbia, Belgia, Finlanda, In­dia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania; sursa: Banca Mon­dială. România se află, ca de obicei, pe locuri codașe în ce pri­vește reforma.
    În România, guvernul PSD nu a înțeles că "Regulamente dure", dar neaplicate, "nu numai că au eșuat să protejeze femeile, tinerii și săracii - cei pe care trebuia să-i ajute - dar deseori i-au dez­avantajat". Caralee McLiesh, raportor pentru Banca Mondială a aver­tizat în dese rânduri toate țările, România în special, că întârzierea în introducerea reformelor riscă să le lase în urmă. PSD nu a înțeles că România nu are timp de pierdut. Nu numai viteza de constituire este cea care poate ridica de la pământ o afacere. Simplificarea procedurilor, micșorarea costurilor și totul devine mai transparent. De asemenea, totul devine mai ușor prin întărirea implementării regulamentelor, în ocrotirea drepturilor lucrătorilor și companiilor. Firmele pot avea mai mult timp pentru promovarea produselor lor, în timp ce guvernele se pot concentra asupra serviciilor sociale, decât să întărească legi ineficiente.
    PNL își propune să reducă timpul necesar demarării unei afaceri, reformarea legilor care guvernează piața forței de muncă, diminuarea birocrației și netezirea accesului firmelor către credite avantajoase. Disciplina financiară este pe primul loc în politica economică a PNL, colectarea mai rapidă a datoriilor, și nepreferențial către buget va fi piatra de temelie a unei economii solide. Ordine și disciplină sub gu­vernarea D.A. E timpul să fim din nou mândri că suntem ROMÂNI. (Departamentul Economic al PNL, Cosmin COVACIU)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.