Prima pagină Ediția din: 27.9.2004
"Apulum Agraria - 2004", sărbătoarea belșugului
     văcuțeTradiționala expoziție "Apulum Agraria - 2004" și-a deschis sâmbătă porțile, în șanțurile ce­tății din Alba Iulia. Și în acest an, târgul de produse și utilaje agricole a fost organizat de Ca­mera de Comerț, Industrie și A­gricultură Alba (CCIA), Direcția pentru A­gricultură și Dezvoltare Rurală (DADR), Centrul județean de Consultanță Agricolă și Pri­mă­ria Alba Iulia. Panglica inau­gurală a fost tăiată de prefectul Mugurel Sârbu și președintele CCIA, Corneliu Orzea, în prezența reprezentanților autorităților județene și locale, președintelui Centrocoop, Nicolae Gavrilă, și deputatului li­beral Dan Simedru. În scurtul său discurs, directorul DADR Alba, Gheorghe Lazea, a arătat că suprafețele rămase necultivate din ju­dețul Alba au scăzut de aproximativ 3 ori față de anul 2000 și au fost obținute cele mai mari producții medii la hectar din istoria județului. În opinia lui, acest lucru s-a datorat creșterii substanțiale a sub­ven­țiilor pentru înființarea culturilor și achiziționarea de utilaje agricole a­lo­cate de Guvern, comparativ cu cele primite de agricultori în le­gislatura trecută. Oficialitățile prezente au vizitat apoi standurile celor 40 de firme participante, majoritatea din județul Alba, dar și din alte 6 județe și municipiul București. Crescătorii de păsări, animale mici și bovine au fost recompensați cu diplome și premii în bani. La standul de vite au putut fi văzute superbe exemplare de vaci din rasa Prim Holstein, Normandia și Bălțată Românească. De asemenea, s-au remarcat porumbeii voltați, blueți, uriaș american, voiajori sau gu­lerați. Nu au lipsit însă găinile de rasă, fazanii argintii, păunii, papagalii și rațele caroline. Un frumos stand expozițional a fost amenajat cu legume și fructe de cea mai bună calitate. Procesatorii de carne și pește s-au prezentat cu felurite mezeluri și preparate din pește congelat, iar producătorii de vinuri au expus cele mai bune soiuri. Produsele de panificație au fost aduse de o patiserie din Blaj, care a atras vizitatorii cu savuroase plăcinte cu brânză, varză sau prune, cozonaci, foietaje și prăjituri. Au mai fost prezentate furaje, semințe, material săditor, flori și pomi de esență rășinoasă. La stan­dul de utilaje și mașini agricole am remarcat prezența tractoarelor românești, dar și a unor tractoare aduse din Germania. Printre pu­ținii vizitatori aflați în târg în prima zi, din cauza vremii instabile, s-au numărat și copii de câțiva anișori, pentru care punctul de atracție l-au constituit vițelul și cei doi purceluși puși în joc ca premii la tombola organizată cu această ocazie. Expoziția va fi închisă abia în această seară, constituind un bun prilej pentru un schimb de ex­periență, dar și pentru petrecerea timpului liber.(R.G.)
România este țara în care pensionarii sunt prioritatea guvernului
•Interviu cu Adrian Năstase, primul ministru al Ro­mâniei
     - Domnule Adrian Năstase, ați mers foarte mult prin țară în ultima perioadă și v-ați întâlnit cu foarte mulți pensionari. Ce ați aflat în plus față de ce știați deja în legătură cu problemele pensionarilor?
    - În primul rând, doresc să spun că problemele reale ale pen­sionarilor nu le putem afla dacă stăm închiși în birourile Casei de Pensii sau ale nu știu cărei alte instituții. Cea mai bună cale de a cunoaște în detaliu problemele reale ale pensionarilor este contactul direct. Am ascultat cu atenție toate problemele ridicate de pen­si­onari și am înțeles mai bine greutățile cu care se confruntă, pentru că oamenii știu să explice foarte clar situația în care se află. Spre surpriza mea, de multe ori ei au propus și soluții, unele chiar foarte bune. De exemplu, la o întâlnire cu pensionarii din Deva, o doamnă în vârstă mi-a ridicat mai multe probleme legate de piedicile pe care le întâlnesc pensionarii în obținerea medicamentelor subvenționate cu 90%. Până atunci nu știam și nici colegii mei nu cunoșteau exact toate modalitățile concrete prin care unii farmaciști încercau să ocolească legea și să îi lipsească pe bătrâni de medicamentele de care au nevoie. Am aflat cu acea ocazie multe lucruri utile pe care le-am transmis ministrului Sănătății. Măsurile care au fost luate ulterior au dus, în parte, la rezolvarea problemei. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu făceam două lucruri esențiale: dacă nu ascul­tam oamenii cu atenție și dacă nu făceam nici un efort pentru a în­țelege problemele pe care le ridică.
    - Care sunt măsurile concrete pe care le veți lua pentru rezolvarea problemelor semnalate de pensionari?
    - Cea mai presantă problemă ridicată a fost faptul că pensiile sunt în continuare mici și nu acoperă nevoile pensionarilor. Soluția pe care am găsit-o, pe termen scurt, este indexarea și majorarea pensiilor din sistemul public. Este vorba de o majorare de 9,5% pentru pensionarii din sistemul de asigurări sociale de stat, res­pectiv de 8,3% pentru pensionarii agricoli. Sunt măsuri de care beneficiază peste 5,2 milioane de pensionari. O altă problemă majoră care a fost ridicată în absolut toate întâlnirile cu pensionarii a fost legată de inechitățile care mai persistă încă între pensii. Pentru rezolvarea acestei probleme am decis să punem în aplicare un amplu proces de recalculare a pensiilor. Inițial, am decis să înce­pem operațiunea la 1 ianuarie 2005, dar în urma numărului mare de solicitări ale pensionarilor vom începe recalcularea peste mai puțin de o săptămână, la 1 octombrie 2004. Este o activitate care va lua ceva timp pentru că vorbim de recalcularea unui număr de 4.280.000 de dosare. Am găsit soluții și la alte probleme ale pensionarilor. Ast­fel, în urmă cu două zile am decis reducerea contribuției individuale a pensionarilor pentru plata biletelor de tratament balnear la 50% din cuantumul total al pensiei la sfârșitul lunii octombrie, 2 reprezentanți ai pensionarilor vor face parte din conducerea CNAS, ceea ce va asigura adoptarea deciziilor pe baza cunoașterii problemelor reale ale acestei categorii, am simplificat procedurile de obținere a ajutorului de încălzire, am decis majorarea cuantumului ajutorului de încălzire și corectarea sa în funcție de evoluția prețurilor, iar la 15 au­gust 2004 am stabilit compensarea medicamentelor pentru pen­sio­nari cu 90%.
    - De ce nu ați luat mai devreme aceste măsuri?
    - Acum patru ani era deosebit de dificil să fii pensionar în Ro­mânia. Fosta guvernare CDR a însemnat haos în sistemul de pensii, scăderea drastică a puterii de cumpărare pentru pensionari și din ce în ce mai puține speranțe pentru aceștia. Aș vrea să amintesc doar că între 1997 și 2000, perioada în care PNL și PD s-au aflat la gu­vernare, puterea reală de cumpărare a veniturilor pensionarilor ro­mâni a scăzut drastic: cu aproape 40% pentru pensionarii agricoli și cu 16,5% pentru celelalte categorii de pensionari. În timpul guver­nării dlui Stolojan, un milion de pensionari din agricultură erau obligați să supraviețuiască pe baza unei pensii de 3 dolari pe lună. Spre deosebire de gu­vernarea Stolojan, în agricultură pensiile sunt astăzi de 7 ori mai mari exprimate în dolari, crescând de la 188.383 lei în 2000 la 704.908 lei în 2004. În anul 2000, pensia reală era cu 30,1% mai mică decât în 1996. În anul 2004, ea urmează să crească cu 30,4% față de aceeași perioadă. Majorarea pensiilor a fost posibilă ca urmare a creării de noi resurse prin creșterea economică înregistrată în ultimii ani, astfel încât pensia medie lunară s-a mărit de la 911.321 lei în anul 2000 la 2.196.451 lei în 2004. Am precizat toate aceste lucruri pentru a se vedea de unde am plecat și unde am ajuns acum. Suntem conștienți de faptul că mai sunt multe de făcut până când traiul pensionarilor va fi cu a­devărat liniștit și decent. Dar ultimii patru ani au adus îmbunătățiri evidente, mai ales dacă luăm în considerare stadiul de la care am plecat în 2000. România trebuie să fie o țară în care nimeni nu este uitat sau lăsat în urmă, iar noi vom îndeplini acest obiectiv. (R.J.)
Scuze cititorilor ziarului "Unirea"
     Cerem scuze cititorilor noștri fideli și statornici pentru faptul că în ultimele două săptămâni ziarul "Unirea" a apărut în alb-negru și nu în policromie, din cauza unei defecțiuni tehnice la procesorul noii ro­tative, care nu a putut fi remediată în țară, importul piesei din Suedia cerând timp, ce să mai vorbim de euro. Sperăm ca de miercuri zia­rul nostru să apară în noul format și în policromie. Vă cerem scuze și vă mulțumim pentru înțelegere. Doamne ajută! (Unirea)
650 de milioane de lei pentru
Lucrări de modernizare la Petrești
     Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință a CJ Alba alo­carea unor sume din fondul de dezvoltare, modernizare, reteh­nolo­gizare pentru realizarea unor lucrări la aducțiunea generală și la sta­ția de tratare de la Petrești. Pentru înlocuirea unei părți din conductă s-a aprobat suma de 142 de milioane de lei, iar la stația de tratare, pentru tâmplăria exterioară-510 milioane de lei, iar pentru con­struc­ții-102 milioane de lei.(F.R.)
Un Mercedes a făcut zob o căruță
     Sâmbătă seara pe DN 1, în jurul orei 22,45 pe DN 1, între Aiud și Unirea a avut loc un grav accident de circulație din cauza unei căruțe nesemnalizate. Ioan Mateica conducea un autoturism Mercedes. Șo­ferul nu a observat că în fața lui în același sens se deplasa o că­ruță nesemnalizată în care erau patru tineri. În urma impactului, Szabolcz Kerekeș, de 21 de ani, a suferit traumatism cranio-cere­bral acut deschis, plagă contuză cu înfundare și contuzie la ochiul drept, fiind transportat în stare gravă la spital. Răni au suferit și cei­lalți trei pasageri din căruță, Marius Pintea, de 28 de ani, Dan Beji­naru, de 16 ani și Laurențiu Balog, de 23 de ani.(F.R.)
Graba strică treaba
     Sâmbătă dimineața, în jurul orei 6,15, conducătorul auto Vasile Moise, de 20 de ani, din Cut, care conducea un autoturism Dacia Solenza, proprietatea unei firme din Sebeș în direcția Petrești, a fost protagonistul unui accident de circulație. Solenza a depășit un TIR care staționa pe marginea drumului, după care a intrat în coliziune cu un alt autoturism, Dacia 1310, condus de Elena Bogdan, de 31 de ani, din Sebeș. În urma impactului violent, femeia a fost trans­portată în stare gravă la spitalul județean, iar o altă pasageră din Da­cia 1310, Maria Morariu, a fost transportată la spitalul Sebeș. Cer­cetările continuă.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.