Actualitate
Pentru blăjeni
Promisiuni guvernamentale neonorate
     Săptămâna viitoare vor avea loc mari manifestări culturale dedicate aniversării a 250 de ani de existență a Școlilor românești din Blaj, focar de cultură românească și promovare a idealurilor naționale ale românilor transilvăneni. Importanța Școlilor Blajului în istorie nu mai trebuie comentată. Ea este însă ignorată de mai marii județului și ai țării, fapt reliefat de consilierul județean PD Dan Ilieș. În cadrul unei conferințe de presă el a arătat că toate promisiunile pe care conducerea județului, mai exact prefectul Mugurel Sârbu, le-a făcut în perioada anterioară privind alocarea unei sume importante din Fondul de rezervă al Guvernului pentru susținerea acestor manifestări, sunt doar promisiuni fără acoperire.
    Concret, s-a solicitat suma de 3,5 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru reamenajarea sediului Bibliotecii "Școala Ardeleană" din municipiul Blaj. N-a fost alocat însă nici un leu. "Vreau să-l văd pe Adrian Năstase când va veni la Blaj, cum se va putea uita în ochii cetățenilor." Reamintim că premierul va vizita în data de 8 octombrie, în plină derulare a manifestărilor, municipiul de pe Târnave. (A.D.)
Comunele Horea, Albac și Vadu Moților dau un nou semn de unitate a moților
"Horea - Apuseni" - primul ocol silvic privat din Munții Apuseni
     ocolDupă numeroase demersuri făcute la autoritățile județene și centrale, sâmbătă, moții din comunele Horea, Albac și Va­dul Moților și-au văzut o mai veche dorință împlinită, aceea de a-și administra singuri pădu­rile.
    În prezența primarilor celor trei comune - Corneliu Olar, Tiberiu Todea și Eugenia Hris­tea, a președinților compose­soratelor din cele trei localități, a reprezentanților parohiilor lo­cale care compun asociația sil­vică "Râul Mare", a lucră­torilor silvici și a altor invitați, a avut loc inaugurarea oficială a sediului asociației care se află în incinta noii și modernei primării din comuna Horea. Un sobor de preoți a oficiat pentru început slujba de sfințire atât a sediului asociației cât și a Brigăzii 1 Horea - Ursoaia. Primarul Corneliu Olar, președintele Consiliului Director al Asociației "Râul Mare" - ales în adunarea generală a acesteia din 18 iulie 2004, a dezvelit apoi noua firmă a instituției private.
    Despre rolul noii instituții, precum și despre relația acesteia cu proprietarii, cu cetățenii din cele trei comune și cu celelalte structuri silvice de stat au vorbit apoi cei trei primari, cât și inginerii silvici Traian Șchiop și Ioan Costea, șeful și respectiv inginerul șef ai noului ocol silvic privat "Horea - Apuseni". În continuare a fost prezentată structura ocolului și personalul care îl deservește. Acesta va avea în componență Brigada 1 Horea - Ursoaia (brigadier Nicolae Onețiu), Districtul silvic Albac (șef district Gheorghe Scrob) și Brigada silvică Vadu Moților (brigadier Constantin Toader) Per total, ocolul are 21 de angajați care vor administra peste 6.200 de hectare de pădure din cele trei comune.
    Așa după cum ne-a declarat Corneliu Olar, primarul comunei Horea și totodată președintele Asociației "Râul Mare", deja Ocolul silvic privat "Horea - Apuseni" a intrat în legalitate obținând autorizația de funcționare (nr. 81) din partea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale încă din 30 august 2004. Totodată s-au organizat concursuri de angajare pe posturi și a fost stabilit sediul în care funcționează în comuna Albac (str. Cloșca nr. 7). În final atât Corneliu Olar cât și ing. Traian Șchiop, șeful ocolului, i-au asigurat pe toți cei prezenți de respectarea legii, urmărindu-se cu prioritate respectarea reglementărilor în vigoare privind aplicarea regimului silvic, cât și de o mai mare operabilitate în deservirea tuturor cetățenilor.
    Menționăm că, potrivit legii, activitatea noii structuri silvice va fi controlată în continuare sub aspectul aplicării regimului silvic de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin structurile centrale și teritoriale de control ale acesteia.
Tinu MATEȘ

Doi soți din Sighișoara, accidentați în Alba
     Ioan Pătrunjel, în vârstă de 58 de ani, din Sighișoara, și soția acestuia, Rodica, au ajuns sâmbătă, 2 octombrie, la Spitalul județean de Urgență, după ce au fost protagoniștii unui accident rutier produs în județul Alba în împrejurări neprecizate. Surse medicale din cadrul Serviciului de urgențe au declarat că pacientul a scăpat doar cu un traumatism cranian cu hematom occipital, probabil și datorită faptului că purta centura de siguranță, care l-a rănit ușor, în urma șocului. În schimb, femeia a suferit leziuni grave, îndeosebi la cap și membrele inferioare, având nasul rupt și dublă fractură la piciorul drept. Poliția urmează să stabilească împrejurările exacte în care s-au accidentat cei doi soți.(R.G.)
La Blandiana,
Tamponare gravă, cu șase răniți
     Sâmbătă dimineața, în jurul orei 9,45, pe DN 7, în zona localității Blandiana, a avut loc un grav accident soldat cu rănirea a șase persoane, din care cinci au fost spitalizate. Aurel Sorin Maierescu, de 38 de ani, inginer din Alba Iulia, conducea un autoturism ARO D 243 cu semiremorcă. El nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers la stânga și a fost tamponat din partea laterală, de un VW Scirocco, proprietatea Dianei Pârșconeanu, din Timișoara. Mașina era condusă de Daniel Socaciu, de 26 de ani, barman din Cugir, care se angajase regulamentar în depășirea autoturismului ARO. În urma impactului violent, 6 persoane au fost transportate la Spitalul județean de Urgență, cu 3 ambulanțe, cinci dintre victime fiind internate. Cătălina Wichland, de 18 ani, din Timișoara, a suferit traumatisme de bazin și umăr drept, fiind internată la secția ortopedie, unde a ajuns, cu un picior rupt, și Maria Ghenescu, de 59 de ani, din Alba Iulia. Șoferul VW-ului a fost spitalizat la ortopedie-ATI, după ce s-a ales cu o fractură de bazin, iar proprietara mașinii, Diana Pârșconeanu, a fost grav rănită la cap, piept și coloana vertebrală, ajungând la secția chirurgie-ATI, în stare de șoc traumatic. Mariana Maierescu, de 36 de ani, soția șoferului de pe ARO, a scăpat cu câteva vânătăi la frunte și un traumatism la coloana vertebrală, nefiind necesară spitalizarea ei. Cel mai grav rănită este însă Maria Stan, o bătrână din satul Tărtăria, comuna Blandiana, care a fost internată la secția neurochirugie-ATI, în stare de comă de gradul II, zbătându-se practic între viață și moarte, din cauza gravelor leziuni suferite la cap. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.
Florin ROMAN, Robert GHERGU

Pensionarii - tineri pentru o zi
     cadouSala mare a Căminului de pensionari din Alba Iulia, frumos îm­podobită cu decoruri de toam­nă, a găzduit vineri seara "Pe­tre­cerea vârstnicilor", manifes­tare încărcată de emoție, des­fășurată cu ocazia Zilei Inter­naționale a Persoanelor în Vâr­stă. Acțiunea a fost organizată de Asociația "Sprijiniți copiii", în colaborare cu Primăria și Fun­da­ția Culturală "TerrAr­mo­nia" din Alba Iulia, Centrul de Îngrijire și Asistență Sebeș, precum și cu ajutorul unor inimoși sponsori și al unui donator anonim. La eveniment au participat aproape toți cei 93 de pensionari asistați în acest așezământ și aproximativ 20 de bătrâni din Sebeș. În alocuțiunile lor, organizatorii le-au urat pensionarilor sănătate și viață lungă și au declarat că manifestarea se vrea o legătură între "nepoți" și "bunici", o reîmprospătare a amintirilor din tinerețe pentru pensionari. Grupul "Dance to Sunrise" format din copii, cei mai mici în vârstă de numai 6 ani, a prezentat câteva dansuri de societate, care au reușit să-i facă pe "bunici" să-și descrețească frunțile, primind în schimb aplauze la scenă deschisă. Vedeta serii a fost însă micuța Bianca Șușman, din Teleac, care la doar 4 ani a adus zâmbetele pe chipurile celor prezenți, interpretând mai multe piese folclorice. Muzica populară a fost reprezentată însă și de artiști consacrați sau care se află pe treptele afirmării. Este vorba de renumitul interpret Ioan Bocșa, îndrăgita solistă Leontina Fărcaș, tânăra speranță Maria Bârsan din Blaj, laureatul concursului "Floarea din grădină", Cristian Fodor din Orăștie și câștigătoarea Festivalului "Maria Tănase", Maria Rotar. Daniel Avram a interpretat melodii folk, iar Costică Saucă din Sebeș a încântat prin evoluția sa la... muzicuță. Melodiile despre tinerețe, dragoste sau locurile natale interpretate de aceștia au răscolit amintirile pensionarilor. Unii dintre bătrâni au bătut din palme în ritmul muzicii, alții au jucat pe loc, chiar sprijiniți în cârje, în timp ce, spre final, câteva perechi s-au încumetat chiar să danseze. Cei înduioșați de versuri s-au rezumat să se gândească la vremurile în care ei înșiși erau tineri, iar unii au ținut să facă fotografii. După ce Marius Crișan, reprezentantul Prefecturii Alba, a citit mesajul președintelui României, Ion Iliescu, cu această ocazie, pensionarii au avut parte și de alte surprize. Ei au primit cadouri din partea organizatorilor și au beneficiat de o masă festivă, de la care nu a lipsit un imens tort, "montat" pe 7 nivele. La mulți ani și sănătate tuturor pensionarilor!
Robert GHERGU

Turneul electoral al ministrului MIE în județul Alba
•Alexandru Farcaș a inaugurat Casa de Cultură de la Ocna Mureș și s-a întâlnit cu pensionarii din Aiud și Unirea
     În cursul zilei de sâmbătă, 2 octombrie a.c., ministrul Integrării Europene, Alexandru Farcaș, aflat în vizită de lucru în județul Alba, a participat la prima ediție a Zilelor orașului Ocna Mureș, unde a tăiat panglica inaugurală a Casei de Cultură din localitate. Ulterior, în jurul prânzului, ministrul MIE a avut la sediul primăriei comunei Unirea o întâlnire cu pensionarii de aici, cărora li s-au prezentat detalii legate de recalcularea pensiilor dar și alte aspecte legate de unele programe guvernamentale cu caracter social. Același lucru s-a întâmplat și în municipiul Aiud, însă aici prezența pensionarilor a fost mai redusă din pricina unor deficiențe de comunicare ale organizatorilor. Prefectul Mugurel Sârbu împreună cu reprezentanții unor instituții descentralizate din județ, care l-au însoțit pe șeful MIE, au participat apoi la o întâlnire cu pensionarii din Vințu de Jos.
    Ministrul MIE, Alexandru Farcaș, va reveni la Alba Iulia în cursul zilei de joi, 7 octombrie a.c.
Răzvan JURCĂ

De la 1 octombrie,
Animalele de companie pot fi plimbate în UE numai tatuate
     De vineri, 1 octombrie, animalele de companie nu mai pot să-i însoțească pe proprietari în excursiile în țările Uniunii Europene numai dacă poartă un tatuaj de identificare, clar și lizibil, sau un microcip, pentru care trebuie să dețină decodor, dacă microcipul nu corespunde standardelor. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de purtătorul de cuvânt al Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA), Ioan Tătucu, măsura făcând parte din prevederile Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului European nr. 998/2003. Excepție fac Marea Britanie, Suedia și Irlanda, unde nu există restricții legate de mișcarea necomercială a animalelor de companie: câini, pisici și nevăstuici. Înainte cu 3 luni de a face deplasarea, animalele trebuie vaccinate împotriva turbării și supuse unui test de laborator pentru depistarea de anticorpi antirabici, la 30 de zile de la efectuarea imunizării. Rezultatele testului, efectuat de medicii veterinari din cadrul DVSA Alba, vor trebui confirmate de specialiști din laboratoare autorizate din străinătate, cele mai apropiate țări fiind Grecia, Slovenia și Slovacia. La părăsirea țării, animalele trebuie să aibă un certificat sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar oficial, după ce va intra în posesia buletinelor de analize emis de laboratorul la care s-a efectuat determinarea anticorpilor antirabici, a mai spus Ioan Tătucu.
Robert GHERGU

Scandal politic la Vințu de Jos
•PSD îl acuză pe primar că i-a trimis pe oameni la ședință într-o cârciumă
     Apropierea campaniei electorale a dus, așa cum era de așteptat, la o escaladare a luptei politice. În cursul zilei de ieri am fost contactați la redacție de fostul candidat PSD la primăria Vințu de Jos, colonelul (în rezervă) Dumitru Ghețe, care ne-a declarat că pentru ziua de sâmbătă, PSD Vințu de Jos a organizat o întâlnire cu cetățenii, "care au dorit să cunoască mai multe informații vis-a-vis de recorelarea pensiilor și alte probleme cu care se confruntă. "Mai întâi am vorbit cu dl. primar Danciu, care ne-a spus că ne va pune sala la dispoziție contra cost. E bine și așa, pentru că făceam informarea oamenilor pe banii PSD-ului. Apoi s-a răzgândit și ne-a spus că nu se mai poate, întrucât sala este închiriată pentru discotecă. Am ținut întâlnirea cu oamenii într-o cârciumă până la urmă. Au fost prezenți acolo, prefectul Mugurel Sârbu, secretarul de stat Emilian Cuteanu, președintele Centrocoop Nicolae Gavrilă, Radu Coclici etc", a declarat Dumitru Ghețe. Cei doi foști candidați, Dumitru Ghețe de la PSD și actualul primar, PD-istul Alexandru Danciu au avut numeroase contre și în campania electorală, iar cel ales a fost Danciu.(F.R.)
"Parada Taurilor"
     O delegație formată din aproximativ 40 de producători agricoli afiliați Clubului Fermierilor din Teiuș va participa sâmbătă, 9 octombrie, la Târgu Mureș, la o expoziție zootehnică sugestiv institulată "Parada taurilor". Surse oficiale din cadrul Uniunii județene a Producătorilor Agricoli Alba au declarat că, pe lângă exemplare taurine de clasă, va fi amenajat și un stand cu material seminal provenit din țară, dar și de la o stațiune de însămânțare artificială din Neustadt-Aisch, Germania. Astfel, fermierii vor avea ocazia să încheie contracte pentru a prelua materialul seminal, optim pentru însămânțarea raselor de vaci pe care le dețin, de la cei mai performanți tauri.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.