Prima pagină Ediția din: 4.10.2004
Șoc pe scena politică românească
Stolojan a plecat. Vine Băsescu?
     După-amiaza zilei de sâmbătă a generat un adevărat șoc pe scena politică românească: în cadrul unei conferințe de presă comune a co-președinților Alianței D.A., liderul liberal Theodor Stolojan și-a anunțat retragerea din cursa pentru fotoliul de la Cotroceni și din viața politică. Invocând motive de sănătate, Stolo s-a retras din fruntea PNL, interimatul urmând să fie asigurat de vicepreședintele Călin Popescu Tăriceanu, până la congresul din luna februarie. Dincolo de anunțul șoc al lui Theodor Stolojan, care i-a luat prin surprindere până și pe liberali, un alt moment important al zilei de sâmbătă l-a constituit discursul de despărțire al liderului PD Traian Băsescu, care a izbucnit în lacrimi, sprijinit de unul din brațele lui Stolo. A șocat această imagine pentru că, se știe, Băsescu este un om tare, trecut prin multe la viața lui. "Din păcate, drumul meu în cursa prezidențială se oprește aici. A fost un drum de uzură, de mare efort. Starea mea de sănătate mă oprește din acest drum. Mă confrunt cu probleme de sănătate care pot fi remediate acum și, dacă nu mă voi concentra asupra lor, se pot agrava ireversibil", a spus Stolojan. După câteva clipe de tăcere, a luat cuvântul Traian Băsescu, care, după ce i s-a adresat prietenului său cu apelativul "Dragă Stolo", a izbucnit în plâns. "Am discutat mult, am hotărât împreună și te asigur în fața țării că, dacă vei rămâne cu sufletul alături de noi, vom câștiga", a spus Băsescu. Cei doi au părăsit sala de conferințe, fără a răspunde la alte întrebări. A urmat un adevărat tăvălug informațional, presa prezentând în funcție de simpatii și orientare această retragere. O serie de analiști politici, lideri politici și ziariști de renume și-au exprimat punctele de vedere, vehiculându-se opinii și scenarii la care noi, românii, ne pricepem foarte bine. Lipsa unui răspuns clar în ceea ce privește cauzele medicale ale acestei retrageri a dat apă la moară. Unii suțin că Stolojan a fost operat anul trecut, fiindu-i extirpat un rinichi, iar acest lucru îi creează serioase probleme, pe fondul stresului din ultima vreme. Alții spun că este vorba de o boală incurabilă, zvonuri de acest gen circulând de mai multă vreme în mediul politic. Cu adevărat vom ști ce se întâmplă doar când va fi prezentat buletinul medical oficial al lui Theodor Stolojan.
    La aflarea veștii, poziții normale, de compasiune pentru un om suferind, au avut liderul PSD, premierul Adrian Năstase, și președintele României Ion Iliescu, care au anunțat că regretă retragerea lui Stolojan și i-au urat sănătate, iar familiei curaj. Cam acesta a fost punctul de vedere al tuturor celor intervievați, excepție făcând C.V. Tudor și secretarul executiv al PSD, Octav Cozmâncă. Acesta, după o primă declarație de compasiune, și-a vărsat năduful pe Băsescu, posibilul candidat al Alianței D.A. la alegerile prezidențiale: "Este un lucru rău atât pentru țară cât și pentru liberali care vor să susțină un vaporean, un circar, un demagog, un om fără cultură politică". Suspansul crește întrucât Alianța D.A. nu l-a anunțat pe succesorul lui Stolojan în cursa pentru alegerile prezidențiale. Membrii Alianței îl vor pe Băsescu, pus acum într-o situație dificilă. El va fi obligat să renunțe la calitatea de primar al Bucureștiului, iar exemplul lui Victor Ciorbea, chiar dacă cele două candidaturi nu seamănă, pare încă viu în mintea bucureștenilor. În plus, PSD-ul va folosi această trecere pentru a insinua că Alianța D.A. stă acum într-o singură persoană și nu are alți oameni de valoare care să fie aruncați în luptă. Pe de altă parte, analiștii politici afirmă că lupta pentru Cotroceni de abia acum începe, suținând că Traian Băsescu va fi o piatră tare pentru Adrian Năstase, pe când Stolo era un gentleman. Cei mai tranșanți din acest punct de vedere au fost Cornel Nistorescu și Alina Mungiu, critici ai guvernării PSD, care au declarat răspicat că "PSD și Adrian Năstase se văd acum în fața coșmarului cel mai mare, Traian Băsescu". Cât de mult va schimba această decizie de retragere a lui Stolojan scena politică nu poate spune încă nimeni. Nu se poate ști nici dacă Băsescu va putea păstra corabia intactă, mai ales acum când este posibil să intervină și rupturi în Alianță. Probabil de modul în care va ști Alianța să gestioneze această criză va depinde și viitorul său politic, mai ales că timp de stat pe gânduri nu mai prea este. Campania electorală începe peste trei săptămâni.
Florin ROMAN

Ion Iliescu în tandem cu Adrian Năstase la Blaj și Alba Iulia
     La sfârșitul acestei săptămâni, mai precis vineri, 8 octombrie a.c., municipiile Blaj și Alba Iulia (în această ordine) vor fi în centrul atenției tuturor deoarece vor fi vizitate de președintele României, Ion Iliescu, și de premierul Adrian Năstase. Primele două personalități ale statului român vor participa la Blaj la sărbătoarea "Școlilor Blajului" iar la Alba Iulia vor inaugura noul Palat al CEC - ului. De asemenea, primul-ministru va fi prezent și la inaugurarea uneia dintre cele mai importante investiții ale SC Transavia SA, iar președintele Iliescu și-a anunțat participarea la deschiderea lucrărilor Congresului Spiritualității Românești, care va începe pe data de 8 octombrie a.c. (R.J.)
Accident fatal
     Matei Coroiu, în vârstă de 71 de ani, din comuna Avram Iancu, a murit sâmbătă, 2 septembrie, la Spitalul județean de Urgență, în urma unui stop cardio-respirator, după ce a fost victima unui accident în gospodărie. Surse medicale au declarat că, din informațiile pe care le dețin, rezultă că pacientul a fost lovit în față și în zona gâtului de o bucată de lemn, în timp ce lucra la o instalație de debitat material lemnos. În jurul orei 16.30, bătrânul a fost adus de la Spitalul orășenesc din Câmpeni, cu o ambulanță, având leziuni grave la cap. El a fost diagnosticat cu traumatism cranio-facial cu contuzie forte a vaselor de sânge de la baza gâtului și fractură deschisă de mandibulă. În ciuda eforturilor depuse de personalul medical de la "Urgențe", pacientul a decedat în urma unui stop cardio-respirator.(R.G.)
Cartușe în tavan
     Poliția Cugir a fost sesizată sâmbătă, ora 11,00, de către Vasile Bicianuș, domiciliat pe strada 1 Mai, că în timp ce demola un șopru a găsit în tavan muniție. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat că este vorba de trei încărcătoare în care se găseau 63 de cartușe de calibru 7,92. Muniția de război era nefolosită. Casa a fost cumpărată de noul proprietar de la Ioan Sârbu, care a decedat. Cercetările continuă.(F.R.)
Sfințirea bisericii din Blandiana
     În cursul zilei de ieri, în prezența ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, a avut loc sfințirea bisericii ortodoxe din Blandiana. Slujba a fost oficiată de ÎPS Andrei și de un sobor de preoți. La ceremonie au participat circa 300 de credincioși.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.