Actualitate
În cazul Centrului Cultural "Lucian Blaga",
Prefectul a cerut revocarea hotărârilor adoptate de CL Sebeș
     Prefectul Mugurel Sârbu a cerut Consiliului local Sebeș revo­carea celor două hotărâri referitoare la Centrul Cultural "Lucian Blaga", au declarat surse oficiale din cadrul Primăriei Sebeș. Este vorba de HCL nr.329/2004 privind aprobarea Regulamentului de funcționare și HCL 312/2004 vizând organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director al instituției culturale. Prefectul a invocat prevederile Ordinului nr. 2.883/2003 emis de ministrul Cul­turii și Cul­telor, conform cărora, pentru a putea obține statutul de așezământ cultural este obligatorie deținerea autorizației de func­ționare, document pe care Centrul Cultural "L. Blaga", susține Mugurel Sârbu, nu-l are. Cel puțin ciudat este faptul că prefectul nu s-a sesizat în cursul anului trecut, ci abia acum... Chiar dacă în prezent acest document ar exista, susține prefectul, Regulamentul de funcționare ar fi trebuit doar avizat de CL Sebeș, potrivit Legii 292/2003, nefiind necesară aprobarea acestuia de către consilierii locali. Dacă această hotărâre va fi revocată, implicit va trebui anulată și hotărârea referitoare la organizarea concursului.
    Reamintim că în baza HCL 312/2004 a fost constituită comisia de examinare pentru desemnarea prin concurs a directorului Cen­trului Cultural "L. Blaga" Sebeș, în urma votului majoritatea com­ponenților acesteia fiind consilieri locali din cadrul Alianței D.A. PNL-PD. La scurt timp de la aflarea veștii, PSD Alba a replicat dur la adresa aliaților, acuzându-i că încearcă prin metode neortodoxe să-și impună directorul la Centrul Cultural "L. Blaga" din Sebeș. Rămâne de văzut dacă la ședința de săptămâna viitoare consilierii vor decide revocarea celor două hotărâri sau prefectul va fi nevoit să le atace în contecios pe motiv de ilegalitate.
Robert GHERGU

Frig în case, frig în spitale... frig în oase
•Spitalul orășenesc Câmpeni, Secția de Fizio­te­rapie Sebeș și Sanatoriul de Pneumoftziologie A­iud au centralele termice oprite din funcțiune *La Aiud situația este critică fiind nevoie de 800 de milioane lei pentru reabilitarea cazanelor
     În urmă cu câteva zile, un colectiv de control constituit în baza unui ordin al prefectului județului Alba Mugurel Liviu Sârbu a efectuat verificări privind starea tehnică de funcționare a centralelor termice și a instalațiilor de încălzire din spitale, precum și existența autorizațiilor de funcționare.
    Din 21 de spitale și secții medicale, 18 au centrale termice și instalații de încălzire în stare de funcționare corespunzătoare, iar celelalte 3 și anume: Spitalul orășenesc Câmpeni, Secția de Fizio­terapie Sebeș și Sanatoriul de Pneumoftiziologie Aiud au centralele termice oprite din funcțiune. Din punct de vedere al autorizării cazanelor, la această dată sunt autorizate 5 spitale, alte 5 sunt în curs de autorizare, iar 11 sunt neautorizate. De asemenea, până în prezent au fost finalizate și recepționate lucrările de reabilitare și modernizare a spitalelor din Aiud, Blaj, Cugir și Abrud și sunt în curs de execuție la spitalele din Alba Iulia, Sebeș și Câmpeni, unde termenele de punere în funcțiune sunt depășite. Prefectul Mugurel Sârbu a declarat într-o conferință de presă că, într-o situație critică se găsește Sanatoriul de Pneumoftziologie Aiud, unde cazanele nu mai prezintă siguranță în exploatare, ISCIR interzicând funcționarea acestora. "Conducerea instituției respective a solicitat Consiliului județean Alba suma de 800 milioane lei pentru reabilitarea ca­zanelor, bani care nu au fost alocați până în prezent. La ședința Comitetului Operativ Consultativ de săptămâna viitoare sper să putem rezolva această problemă", a spus prefectul de Alba.
Răzvan JURCĂ

70.000 de dolari pentru școlile sătești
     O expoziție cu material didactic auxiliar va fi vernisată astăzi, de la ora 10.00, la cantina Colegiului Tehnic "Alexandru Domșa" din Alba Iulia. Surse oficiale din cadrul Inspectoratului Școlar Județean au declarat că vor fi expuse dicționare, enciclopedii și atlase din mai multe domenii, de la științe exacte, la literatură, istorie sau geografie. Scopul organizării acestei manifestări este ca școlile din mediul rural beneficiare ale sumelor primite din partea Guvernului, printr-un împrumut de la Banca Mondială, să poată comanda titlurile dorite. Este vorba de 122 de școli generale, care au primit în total aproape 70.000 de dolari, fiecare unitate primind între 360 și aproape 1.300 de dolari, în funcție de numărul de elevi. De materialul didactic auxiliar care va fi procurat din aceste fonduri vor beneficia peste 8.200 de școlari de la sate, au mai spus sursele citate.(R.G.)
Cărți pentru liceenii din Cugir
     Reprezentanța din Sibiu a Editurii Oxford le-a prezentat ieri ele­vilor de liceu din Cugir oferta de publicații în limba engleză. Expoziția - aflată la a treia ediție - a fost găzduită în holul mare al Colegiului "David Prodan" din Cugir, ne-a informat directoarea adjunctă a instituției, profesoara Lilica Vanț.
    Dânsa ne-a precizat că în această perioadă Editura Oxford practică importante reduceri de preț, discounturi de care au bene­ficiat și pasionații de limba engleză din Cugir. (N.I.T.)
Vremuri negre pentru mineritul românesc
Conservarea iazurilor îi costă pe români circa 600 de milioane de dolari
     Dintre cele 72 de iazuri de decantare existente în România doar 25 sunt active, celelalte fiind abandonate. Potrivit lui Gavril Baican, secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului, aceste iazuri, 47 la număr, reprezintă un adevărat pericol, din cauza rezi­duurilor minerale pe care la conțin și care sunt transportate prin aer. Obligațiile de reabilitare a iazurilor revin statului, a adăugat Bai­can, fiind necesari 600 de milioane de dolari numai pentru conservarea acestora. Până în prezent doar două iazuri au fost închise cu finanțare olandeză. Aceste probleme au apărut din cau­ză că, atunci când se începe o lucrare, nu se prezintă proiectul de impact asupra mediului. "De exemplu, în cazul Roșiei Montane, nu cred că ar trebui întreprins nimic până nu se va prezenta un asfel de studiu, pentru a nu avea astfel de surprize și pentru a economisi bani, ce ar trebui folosiți pentru a reabilita zona după terminarea activităților".
    Secretarul de stat Gavril Baican a mai spus că în acest an, 8000 de mineri au fost disponibilizați, plățile compensatorii fiind în valoare de 1060 de miliarde de lei. Subvențile plătite de stat pentru a ține în viață mineritul au fost de 165 de milioane de dolari numai în acest an, bani plătiți de fiecare contribuabil în parte, iar în ultimii 14 ani, statul a "pompat" în subvenții circa 6,8 miliarde de dolari. Veștile pentru anul viitor nu sunt deloc bune, adică alți 6000 de mineri își vor pierde slujbele, iar subvențiile din minerit se vor reduce cu 25 la sută.
Florin ROMAN

Curat ghinion!
În loc de lemne, și-au tăiat mâinile
     Trei bărbați au fost internați miercuri, 13 octombrie, la Spitalul județean de Urgență, după ce au fost victimele unor accidente pro­duse în timp ce lucrau la instalațiile de debitat material lemnos din propriile gospodării. Este vorba de Ioan Precup din Șibot, Ispas Muntea din Bistra și Ionel Bobar din Zlatna, cu vârste cuprinse între 44 și 77 de ani, care au ajuns la Urgențe într-un interval de mai puțin de 3 ore. Primul care a fost adus la spital, cu o ambulanță, a fost Precup, care a fost diagnosticat cu plagă tăiată antebraț drept, cu secțiune a nervului median și fractură cu deplasare la aceeași mână, fiind internat la secția chirurgie plastică. Tot aici a ajuns și bătrânul, care a suferit aceleași leziuni, aproape la indigo. În schimb, Bobar a suferit o amputație aproape totală a degetului mic de la mâna dreaptă, fiind la rândul său internat în spital pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.(R.G.)
30 de monumente comemorative de război din județul Alba se află într-o avansată stare de deteriorare
•Prefectul Mugurel Sârbu a solicitat primarilor să rezolve urgent această situație jenantă
     Recent, o comisie constituită din ordinul prefectului Mugurel Sârbu a verificat starea tuturor celor 160 de monumente comemo­rative de război și a cimitirelor eroilor din județul Alba. Prefectul de Alba a făcut publice rezultatele acestei anchete într-o conferință de presă și a apreciat situația ca fiind în general bună cu câteva excepții. Este vorba despre "Obelisc eroi români" - Alba Iulia (Bărăbanț), "Cruce eroi români" - Alba Iulia (Micești), "Obelisc eroi români - Aiud, "Monument eroi români" - Aiud (Măgina), "Obelisc eroi români" - Aiud (Ciumbrud), "Obelisc eroi români" - Abrud, "Cruci eroi români" - Doștat, "Troiță eroi români" - Galda de Jos (Mesentea), "Obelisc eroi români" - Ighiu (Ighel), "Cruce eroi români" - Lopadea Nouă (Ocnișoara), "Monument eroi români" - Lupșa (Centru), "Obelisc eroi români" - Șpring (Vingard), "Obelisc eroi români" - Șpring (Drașov), "Monument eroi români" - Șugag, "Cruce eroi români" - Unirea (Măhăceni), "Obelisc eroi români" - Vințu de Jos (Centru), "Cruce eroi români" - Valea Lungă (Lunca), "Obelisc eroi sovietici" - Ocna Mureș (Centru), "Cimitir eroi români" - Ocna Mureș (Războieni), "Cruce eroi români" - Almașu Mare, "Monument eroi români" - Blandiana (Acmariu), "Monument eroi români" - Crăciunelu de Jos (Bucerdea Grânoasă), "Monument eroi" - Câlnic (cimitirul evanghelic), "Monument eroi români" - Cricău (Tibru), "Cruce eroi români" - Mirăslău (Decea), "Cruce eroi români" - Ocoliș (Runc), Monument erou necunoscut" - Râmetea (Centru), "Obelisc eroi sovietici" - Râmetea (Centru) și "Obelisc eroi români" - Săsciori (Sebeșel), toate aflându-se într-o avansată stare de degradare. "Am solicitat tuturor primăriilor din localitățile res­pective să aloce sumele necesare refacerii acestor monumente. Nu cred că este vorba despre un efort financiar prea mare și vom monitoriza felul în care se va rezolva această situație. Monumentele fac cinste localităților respective și consider că trebuie tratate ca atare" a declarat prefectul de Alba.
Răzvan JURCĂ

Funcționarii publici au renunțat la grevă
     Funcționarii publici au decis suspendarea protestelor pro­gramate la sfârșitul lunii octombrie, după ce Guvernul a aprobat, în forma negociată cu sindicatele, majorarea salariilor acestei categorii de bugetari, a declarat liderul Uniunii Funționarilor Publici din România, Vasile Marica.
    Majorarea salariilor funcționarilor publici cu 20 la sută a făcut posibilă creșterea bazei de calcul pentru veniturile de anul viitor a acestei cate­gorii de bugetari. "În lunile noiembrie și decembrie, funcționarii vor câștiga în medie cu 27,2 la sută mai mult", a spus Marica.(F.R.)
"Minte de îngheață apele"
     Primarul comunei Șpring, Daniel Rusu, minte de îngheață apele și acum toamna. El a declarat în urmă cu două zile când și-a dat demisia din PUR și s-a înscris în PD, partidul fără nici o șansă la alegeri, că au plecat cu el și trei consilieri locali. Posibil că domnul primar ori nu știe să numere ori nu are ținere de minte. Din cei trei consilieri, o parte ne-au contactat telefonic și au precizat că vor rămâne în continuare membri PUR. Suntem și noi surprinși că un astfel de primar tânăr, în vârstă de numai 28 de ani, s-a lăsat ademenit de mirosul ciolanului și a dovedit lașitate, lipsă de caracter și respect pentru colegii care l-au sprijinit atât de mult. Îi urăm ca până la bătrânețe să treacă prin toate partidele politice. (Biroul de presă PUR Alba)
O fetiță de 4 ani și-a crăpat capul în parcul de joacă
     M.M., o fetiță de numai 4 ani din Alba Iulia, a fost internată miercuri seara, la Spitalul județean de Urgență, având capul crăpat în zona parietală. Părinții copilei le-au povestit medicilor de la "Urgențe" că fetița lor a căzut în cap de pe un modul de joacă aflat într-unul din parcurile special amenajate din municipiu, rănindu-se foarte grav. Dr. Gabriela Boilă a declarat că micuța pacientă a suferit un traumatism cranio-cerebral deschis, cu fractură parietală stângă și sindrom intracranian. De altfel, a spus medicul, fetița acuza o stare de somnolență și senzații de greață, motiv pentru care a fost internată la secția neurochirurgie-ATI, pentru a primi îngrijirile de specialitate necesare.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.