Editorial
"Senatorul melcilor"...
     Așa cum se poate lesne constata, la noi fotbalul și politica sunt foarte apropiate, două minciuni gogonate aproape identice. În ambele sectoare coabitează o indistructibilă mentalitate a șme­cheriei și a potlogăriei, o inerție a ideilor, o vânătoare a valorilor. Din păcate, sportul rege a devenit o copie fidelă a lumii noastre, care arată o față a societății românești extrem de asemănătoare epocii Imperiului Roman: o lume fără zei, însuflețită doar de două valori, pâinea și circul. Vârtejul stârnit de politicianism antrenează tot mai mulți oameni din anturajul fotbalului, alterându-i substanța. Nu ne vom referi la acei inși mărunți, roși de orgolii de doi bani, gata să sară pe trambulina ce-i poate arunca acolo unde se fac și se desfac treburile țării. Nu merită osteneala să-i enumerăm aici, am pierde timp și spațiu fără justificare.
    Dar atunci când vine vorba de Anghel Iordănescu, datele pro­blemei se modifică esențial, pentru că el este direct implicat în coloratura imaginii României în lume. Cu Generalul lucrurile sunt mult mai grave, deoarece a folosit echipa reprezentativă drept vehicul electoral. Să nu fim greșit receptați. Ca fiecare locuitor care întrunește condițiile minimale, Iordănescu este liber să semneze o adeziune pentru oricare partid dorește. Nu aici se află hiba. Întrebarea firească este ce partid este acela care încearcă să înregimenteze membri nu dintre oamenii care pot fi utili în actul de guvernare, competenți și devotați unei doctrine politice, ci dintre "vedete": fotbaliști, cântăreți, crainici de televiziune sau mai știu eu ce. Aici e clar o mostră de populism ieftin, o dorință de a se men­ține la putere indiferent de mijloacele folosite, făcând uz de priza la public, care nu are nimic de-a face cu sistemul politic. Crede Iordănescu în social-democrație? Să fim serioși! Puterea profită de imaginea selecționerului, care la rândul său speculează tot ceea ce pot să-i ofere cei implicați în actul guvernării. În acest caz nu putem vorbi de o legătură politică trainică, ci mai degrabă de o cârdășie. Oameni din stirpea lui alunecă întotdeauna spre locurile unde e bine, unde sunt bani, relații, adică acolo unde-i canalizează sistemul politico-mafiot în care ne bălăcărim. Pentru ei starea societății, interesul național, chiar fotbalul până la urmă sunt niște lucruri de care nu se prea sinchisesc. Mulți dintre ei dețin averi colosale, de neimaginat pentru românașul de rând, singura lor dorință fiind să le sporească și mai mult. Faceți un efort și des­coperiți un om de fotbal înscris într-un partid de opoziție, care nu-i poate oferi nimic din punct de vedere financiar. Ce, sunt proști?
    Revenind la Iordănescu, să spunem că încă de la început toată povestea cu candidatura sa a fost receptată ca o farsă. Gluma însă a prins contur atunci când pe site-ul PSD a apărut clar: pe locul doi la Senat pentru județul Ilfov antrenorul naționalei tricolore. De aici înainte generalul ar trebui lăsat să-și negocieze cu sine însuși statutul, singur în fața oglinzii. A ajuns la o răscruce și are de ales drumul pe care o va apuca în viitor. Să rămână cu Lobonț, Mutu, Pancu și compania, să o cotească spre politichie și să se apuce de înjurat, abandonându-și iconițele și amuletele ori să demon­streze că se pricepe câte puțin la toate, ca orice român și atunci sigur va ieși un ghiveci pe cinste.
    Un lucru însă este cert, pentru Iordănescu zilele ard, în curând va debuta compania electorală și vom afla răspunsul: rămâne un crai de curte veche, ori se va amesteca printre ciocoii de curte nouă...
Dumitru HENEGAR