Editorial
Interesul național și cașcavalul electoral
     A început campania electorală pentru alegerea noului președinte al țării și al noului parlament. O campanie cu o miză extraordinară, în care ar trebui să primeze interesul național, binele acestei țări și al fiecărui cetățean al ei. Pentru aceasta s-ar impune să se bată, în primul rând, politicienii noștri dar și noi, alegătorii de rând, care avem la îndemână arma democrației: votul (important este să nu rămână la... rastel în 28 noiembrie), și care suntem animați de cele mai bune gânduri. Credem și sperăm că, indiferent de culoarea politică, cei mai mulți dintre actorii politici au fost și vor fi animați de acest țel nobil. Deci, cu prezumția de bună credință din partea alegătorilor, trebuie să debutăm și să intrăm în marea competiție electorală pentru alegerile din 28 noiembrie. Politicienii, ca orice politicieni care se respectă, au însă și ei obiective mult mai pragmatice, care țin și de binele și confortul lor personal timp de 4 ani de zile. S-a dovedit că atât la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria ori la cel al Parlamentului, viața locatarilor este extrem de rozosină, munca în slujba și pe banii poporului fiind și o afacere rentabilă. Nu avem nimic împotrivă ca aleșii să câștige bine, cu condiția ca ei să și facă legi bune și să conducă țara bine, în pace, stabilitate și prosperitate pentru fiecare cetățean. Un ales nu mai poate fi sărac și cinstit, dar nici nu mai poate fi îndopat cu privilegii și drepturi mai presus de ale celor care i-au dat mandatul.
    Alegerile din această toamnă au însă și o altă miză, cu totul și cu totul excepțională. Cei care vor câștiga alegerile vor gestiona miliardele de euro care vor fi alocate României pe drumul și după integrarea în Uniunea Europeană. Este vorba de circa 10 miliarde de euro, o sumă imensă, un cașcaval cum nu s-a mai pomenit pe aceste meleaguri. Cu acești bani, noii aleși (care, în paranteză fie spus, sunt tot cam aceleași figuri din ultimii 10 ani) vor putea duce România la standardele europene de progres și civilizație, sau, din contră, de ei s-ar putea alege praful și pulberea ca de Bancorex. În mod concret, Uniunea Europeană sprijină România cu fonduri ne­ram­bursabile, care vor crește anual de la circa 640 milioane euro (în 2003) la 1 miliard de euro în 2006. Pachetul financiar 2007 - 2009 prevede pentru agricultură 3,921 miliarde de euro, pentru poli­tici structurale (reducerea discrepanțelor între regiuni și promovarea dezvoltării lor economice și sociale) 5,973 miliarde de lei, iar pentru politici interne (cercetare, rețele de transport trans-europene, învă­țământ, mediu, cultură) circa 800 de milioane de euro. În schimb, România va contribui la bugetul UE cu 800 milioane de euro anual.
    Bani mulți, bani grei, bani care pot fi o sursă de prosperitate sau, din contră, de corupție și afaceri necurate, că de, vorba aia, banii sunt ochii dracului. Până la urmă, bătălia electorală este și o bătălie pentru administrarea acestor fonduri, care pot aduce României luminița de la capătul tunelului. Iar partidul care va reuși această performanță va avea un atuu puternic în perspectiva ale­gerilor din 2008! Deci, competiția electorală are și o miză cu bătaie mai lungă, adică de 2 mandate la Cotroceni, la Victoria și la Casa Poporului. Îndemnul nostru către politicieni, acum când pornesc motoarele electorale, s-ar putea rezuma la următorul slogan, că tot sunt acestea la modă:
    O luptă-i politica, deci te luptă cu dragoste, cu dor, de ea, dar și de țară și popor și mai ales de alegător. Căci dacă dragoste nu e, nimic nu e, chiar și în politică!
Gheorghe CIUL