Prima pagină Ediția din: 29.10.2004
Cronică electorală
Alaiuri de candidați și susținători la Biroul Electoral Județean Alba
•Azi expiră termenul de depunere a listelor de candidați *Corneliu Olar, singurul candidat inde­pendent
     Azi la ora 24,00 expiră termenul legal de depunere a dosarelor cu candidați la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Așa cum era de așteptat, după uniunile culturale, asociațiile etnice și poli­tice, a partidelor mici a venit rândul "capilor de serie", ca să folosim o expresie din fotbal, să se înscrie în cursa electorală. Cei mai grăbiți au fost reprezentanții Alianței D.A., cu o delegație consis­tentă din care nu au lipsit primarul Mircea Hava, vicepreședintele CJ Alba Ion Dumitrel, dar și candidații și susținătorii acestei for­mațiuni. A urmat PRM, care a depus liste complete pentru Senat și Camera Deputaților. Cu alai mare a fost prezentă la depunerea do­sarelor și Uniunea Națională PSD+PUR, liderii celor două orga­nizații județene, fiind și candidați în alegeri. Cu un număr mare de susținători a venit și singurul candidat independent, Corneliu Olar, care deși avea nevoie de 15.000 de semnături pentru a candida a prezentat la BEJ Alba 21.149 de semnături. Orchestra care l-a însoțit a interpretat "Marșul lui Iancu". Olar a venit cu un microbuz pe care era așezat un tulnic, simbol al moților.
    Până ieri, pentru Camera Deputaților și-au depus liste de candi­dați 22 de formațiuni și un independent, iar liste complete (8 candi­dați) aveau: PNG, Partidul Național Democrat Creștin, Uniunea Na­țio­nală pentru Reconstrucția României, Partidul Socialist Unit, UDMR, Alianța D.A. PNL-PD, PRM și PSD+PUR. La Senat sunt de­puse 10 liste, iar 8 formațiuni, pe care le-am enumerat mai sus au liste complete (4 candidați). Informațiile ne-au fost comunicate de locțiitorul președintelui BEJ Alba, judecătoarea Cristina Nicoară. Așadar, astăzi la ora 24,00 se pune punct final depunerii de can­didaturi.
Florin ROMAN

Colaborare Alba Iulia - Torino în domeniul restaurării
     Primul pas spre un ambițios proiect al Primăriei municipiului Alba Iulia: înființarea unei școli de arte care să pregătească meșteri restauratori, a fost făcut recent la... Torino. Primarul Mircea Hava a semnat documentele de intenție pentru o viitoare colaborare cu Școala de restauratori din Torino, una dintre cele mai renumite din Italia. Având în vedere imensul patrimoniu istoric, cultural și arhi­tectural pe care Cetatea Vauban de la Alba Iulia îl reprezintă, do­rința primăriei albaiuliene este perfect justificată, mai ales din per­spectiva numeroaselor lucrări de restaurare pe care monumentul amintit (dar nu numai el) le presupune, dar și a lipsei de meșteri restauratori atestați. Mircea Hava a precizat că la începutul anului viitor 6 tineri albaiulieni (care au deja studii în domeniu (secția de muzeologie a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia sau la alte facultăți de profil din țară) vor urma un stagiu de specializare cu durata de 6 luni, la Torino, pe chletuiala părții italiene. Ei vor fi la întoarcere baza umană de instruire a elevilor școlii dorite. În amplul proiect pe care îl presupune înființarea Școlii de restaurare de la Al­ba Iulia pe lângă Primăria și Consiliul local Alba Iulia vor mai fi par­te­neri Consiliul județean Alba și Universitatea "1 Decembrie 1918".
Anca DINICĂ

La depunerea listelor de candidați
Reprezentanții Alianței D.A. Alba s-au întâlnit cu... Adrian Năstase
     În cursul zilei de ieri, o impresionantă delegație a Alianței D.A. Dreptate și Adevăr Alba, condusă de primarul Mircea Hava s-a pre­zentat la Biroul Electoral Județean Alba pentru depunerea listelor de candidați la alegerile parlamentare. Spre surprinderea lor, repre­zentanții Alianței D.A. Alba au avut surpriza de a da ochii cu... Adrian Năstase și PSD. Nu în carne și oase cum ar crede unii, ci prin intermediul unor calendare, patru la număr, care tronau în incinta Biroului Electoral Județean. Cum propaganda electorală este interzisă în incinta birourilor și secțiilor de votare, unii repre­zentanți ai Alianței D.A. și în special vicepreședintele Ion Dumitrel, au luat poziție afirmând că va sesiza celor abilitați aceste aspecte. Co-președintele Alianței D.A. Alba, Mircea Hava, a fost mai in­dulgent afirmând că poate fi vorba de o neglijență. După protestul Alianței D.A. o salariată a Prefecturii Alba a colectat calendarele de birou care-l înfățișau pe Adrian Năstase și sigla PSD.(F.R.)
Frank Timiș mai bogat cu 77 de milioane de dolari
     Omul de afaceri Frank Timiș este mai bogat din această săptă­mână cu 77 de milioane de dolari, după ce și-a vândut acțiunile deți­nute la compania greacă Helas, cu activități de minerit și ex­ploa­tare auriferă. Pentru cele 21 de procente deținute la această firmă, Timiș a primit 77 de milioane de dolari, din care o treime "bani gheață", iar restul sub formă de acțiuni la European Gold­fields. Frank Timiș a fost omul care a demarat proiectul de la Roșia Montană, după care a renunțat la acțiunile deținute, îndreptându-se spre alte afaceri de succes.(F.R.)
Un nou proiect câștigat de Primăria Alba Iulia
     Ieri pe adresa Primăriei municipiului Alba Iulia a sosit scrisoarea de înștiințare prin care administrația albaiuliană este informată că proiectul privind înființarea unui incubator de afaceri a fost câștigat. Proiectul este finanțat cu 300.000 de Euro de către Programul Na­țiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar contribuția comunității alba­iuliene va fi de 10 la sută, în bani sau natură. Acesta este cel de-al doilea proiect pe care primia Alba Iulia îl câștigă la PNUD. "Mu­nicipalitatea albaiuliană demonstrează încă o dată că știe să aducă bani în oraș", a declarat primarul Mircea Hava. (A.D.)
La Roșia Montană
Un tânăr de 19 ani s-a spânzurat
     Miercuri după-amiază, un băiat de doar 19 ani și-a pus capăt zilelor. Victima este Mircea Răzvan Gligor, de 19 ani, din satul Băl­mășești, comuna Roșia Montană. Se pare că sinucigașul a avut ceva de împărțit cu un frate și pe fondul consumului de alcool s-a spânzurat cu funia în grajd. Legiștii au confirmat că decesul a in­tervenit ca urmare a asfixiei prin spânzurare.(F.R.)
Concurența vine prin... cablu, la Sebeș
     Consilierii locali din Sebeș, întruniți în ședință ordinară în 26 octombrie, și-au dat acordul pentru ca o firmă din județul Galați să înceapă demersurile pentru a construi o rețea de televiziune prin cablu în municipiu. Vestea a fost bine primită de membrii Con­siliului Local Sebeș, întrucât acum nu există o societate care să concureze cu firma care asigură în prezent acest gen de servicii în municipiu. Consilierii locali speră că locuitorii Sebeșului vor putea avea astfel acces la programe mai numeroase, recepție TV calitativ superioară și prețuri mai reduse.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.