Editorial
"Diplomatul" Traian Băsescu
     În sfârșit s-a mișcat ceva și în România. Pământul! Întâmplător sau nu, chiar în ziua în care campania electorală pentru alegerile din noiembrie a primit undă verde, suportul nostru milenar s-a zvârcolit puțin, probabil pentru a atrage atenția că nu mai suportă nici o mârlănie în următoarea lună! Nu vă impacientați însă, nici unul dintre competitori nu locuiește într-un bloc neconsolidat din București, în consecință nimeni n-a pățit nimic, toată lumea fiind gata să treacă la atac.
    Cel mai călit pare a fi Traian Băsescu, omul care s-a obișnuit deja să se miște totul sub picioarele sale. Nu-l sperie nici valurile uriașe, nici mișcările telurice, indiferente de scara care le măsoară intensitatea. "Căpitanul de cursă lungă" ne-a demonstrat recent că nu se mulțumește să "pescuiască" fâțe din Dunăre, Dâmbovița sau Marea Neagră, încercându-și nada și la... rechini! Cei mai mari din Europa. La o emisiune televizată a declarat că, în cazul în care se va muta în iatacurile Cantacuzinilor, "nu va linge înghețată cu Ber­lusconi". N-au scăpat nici Romano Prodi, implicat în adopțiile cu copii sau Gerhard Schroeder, garant al programului EADS. Ultimul ajuns în năvodul timonierului a fost premierul francez Jean Pierre Raffarin, sosit pe malurile Dâmboviței pentru... "a-și lua tai­nul". Nu problema contractului cu porțiunea de autostradă este relevantă, pe această temă se mai poate discuta încă, ci faptul că se face uz de asemenea formule aparținând mai mult limbajului de cartier decât celui diplomatic.
    Înfierbântat la culme, Traian Băsescu nu întrezărește limitele pro­blematicii, folosind în discursul electoral interesul național și prietenia cu anumite țări occidentale, implicit cu Uniunea Euro­peană. Nu știe bietul de el că toate vorbele pe care le scoate din gură pe plaiurile mioritice în legătură cu personalitățile străine sunt atent selecționate și transmise sub formă de rapoarte diplomatice de către ambasadorii acreditați la București. Așadar, zilnic, dosarul său din cancelariile vestului se îngroașă.
    Comportamentul candidatului Alianței D.A. la fotoliul prezidențial în ce privește războiul mediatic cu liderii stăpânilor Europei nu este, din păcate, singular. Și Ion Iliescu a traversat o asemenea perioadă, însă el s-a maturizat în timp, a fost receptiv la sfaturile consilierilor și s-a pus la adăpost, evitând asemenea gafe monu­mentale. Interesant este faptul că cei din staff-ul aliaților l-au susținut pe Băsescu în această întreprindere nocivă, chiar dacă nu sunt mulțumiți pe deplin de prestația lui. Printre ei se află și un fost ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, bun cunoscător a artei diplomației. Probabil că acum s-a pus necondiționat în slujba unui ideal, încercând apoi să corecteze din mers viciile șefului său.
    În acest moment se pune întrebarea dacă atacurile lui Traian Băsescu la adresa unor state occidentale vor avea efecte negative asupra relațiilor viitoare? Din fericire, acum "justițiarul" nu este de­cât un candidat la funcția supremă, el nereprezentând statul ro­mân. Însă, în cazul în care edilul șef al Bucureștilor ar deveni președintele României, lipsa acută de tact și folosirea în continuare a unui limbaj pestriț ar afecta grav imaginea externă a nației.
    Se anunță o campanie electorală deosebit de murdară, în care se vor folosi toate armele. Mai mult ca sigur ieșirile la rampă ale lui Traian Băsescu vor fi benefice pentru tandemul Uniunii PSD + PUR, Adrian Năstase - Mircea Geoană, care au trecut pe la comanda Ministerului de Externe și mai mult ca sigur vor canaliza discuția spre acest domeniu deosebit de spinos. Rămâne de văzut dacă marile probleme interne vor avea darul să eclipseze în ochii electoratului relațiile României în plan extern, deosebit de im­portante în perspectiva aderării noastre la UE în 2007.
Dumitru HENEGAR