Editorial
Marea plictiseală
     Ne-a fost atât de teamă, nouă simpli cetățeni, că anul electoral 2004 va fi unul plin de scandal! Campania electorală a alegerilor locale a adus câteva înțepături care ne lăsau să credem că marile dezvăluiri despre cine a furat banii țării, care este cel mai in­competent dintre incompetenții administrației centrale, sau cel mai rău voitor, ori slujitor (pe comision) al altor interese decât cele românești, vor curge în campania "mare", a alegerilor generale. Aceeași teamă au avut-o se pare și liderii partidelor politice care prin reprezentanții lor în Parlament sau la Consiliul Național al Audiovizualului au stabilit niște reguli ale jocului în campanie care să le permită să fandeze (deși fără prea multă grație) orice atac care ar fi putut veni în contextul unor dueluri față în față. Și nu putem acuza doar PSD că a făcut totul pentru a refuza astfel de dialoguri! Dorința PSD a fost degrabă împărtășită de PNL, PD, PRM etc. argument stând faptul că legile electorale au fost discutate și negociate chiar, până în ultimul moment. Mai nou liniștea electorilor la sâfrșit de săptămână este asigurată de decizia Biroului Electoral Central care a interzis campania electorală sâmbăta și duminica. CNA a atras însă atenția BEC că se amestecă unde nu-i fierbe oala și că nu va sancționa televiziunile sau radiourile care vor transmite informații electorale în aceste zile, reamintind că este singurul or­ganism în măsură să aplice pedepse în acest domeniu. Iar disputa dintre CNA și BEC este mai vioaie decât campania electorală în audio-vizual.
    Nici campaniile din presa scrisă nu sunt mai vivace. Ba sunt chiar searbede, ele reducându-se la prezentarea seacă a pro­gramelor de guvernare, totul la nivelul general al unor principii sau dorințe, cu aplicabilitate în Alba ca și la Constanța sau Iași, de exemplu. Nu am observat până acum ca vreunul dintre candidații pe care partidele îi propun în județ pe listele pentru Senat sau Camera Deputaților să fi abordat vreuna dintre problemele specifice ale zonei. Din atitudinea lor am putea deduce că nu sunt astfel de probleme, ceea ce este cât se poate de fals. Sau am putea înțelege că nu-i preocupă, că nu știu despre ele, ori că habar nu au cum ar putea fi rezolvate. Și atunci cum îi putem deosebi pe cei buni de cei răi? În general candidații pentru Parlament ai tuturor partidelor par a se complace în situația de a fi "trași" în scaunele călduțe ale Le­gislativului de candidații pentru președinție. Iar în teritoriu campania acestora din urmă este de natură să ridice semne de întrebare, prin amestecul unor personaje care deși se laudă cu priceperea în domeniu, sunt departe de așa ceva. Și astfel strategia de campanie gândită la nivel național este bulversată de apariția unor imagini cu clone sau alte aberații din care lipsește mesajul. Una peste alta, la mai puțin de trei săptămâni până la data alegerilor, când ne-am fi așteptat să avem parte de dezbateri și mesaje care mai de care mai convingătoare, nu ne dăm seama că ne aflăm în toiul cam­paniei electorale decât uitându-ne la calendar. Altfel mare plicti­seală!
    Și uite așa nu vom afla cine a furat banii țării, care este cel mai incompetent dintre incompetenți, ori cine slujește pe comision alte interese decât ale țării. Poate runda viitoare!
Anca DINICĂ