Actualitate
Liderul palestinian Yasser Arafat a murit iar tensiunea crește în Orientul mijlociu
     Președintele Autorității Palestiniene, Yasser Arafat, a murit joi, a anunțat secretarul Președinției palestiniene, Tayeb Abdelrahim, într-o conferință de presă desfășurată la Cartierul General din Ramallah, în care liderul palestinian a trăit în ultimii ani. La spitalul Percy din Clamart, medicul-general Christian Estripeau, responsabil pentru comunicatele serviciului medical al armatei franceze, a confirmat decesul lui Arafat. Abdelrahim a precizat ca funeraliile lui Arafat vor avea loc astăzi la Cairo, iar înhumarea se va desfășura în aceeași zi la Ramallah. În teritoriile palestiniene, televiziunea a început difu­zarea lecturii unor versete din Coran, iar în Gaza zeci de palestinieni au tras focuri de arma în aer la anunțul decesului. Arafat era internat, începând din 29 octombrie, la spitalul Percy din Clamart, aflându-se de mai multe zile în comă. Țelul său dintotdeauna a fost obținerea independenței pentru palestinieni, cu el președinte.
    Pentru a câștiga încrederea comunității internaționale, în 1988 Or­ganizația pentru Eliberarea Palestinei a lui Yasser Arafat a renunțat public la terorism și a acceptat dreptul la existență al Israelului. Autoritatea sa n-a fost pusă niciodată în discuție deoarece liderul palestinian a avut grijă din timp să-si marginalizeze rivalii. Pentru eforturile sale în Orientul mijlociu, Yasser Arafat a primit premiul Nobel pentru pace în 1994. Arafat a fost acuzat că a domnit peste o administrație coruptă, iar Statele Unite și Israelul au refuzat orice dialog cu el, acuzându-l că sprijină pe asuns terorismul și gruparea radicală Hamas. Ministrul palestinian de externe, Nabil Saat, spu­nea în urma cu câteva zile: "Omul acesta a jucat un rol esențial în viața noastră. A condus timp de aproape 40 de ani cauza noastră politică pentru crearea unui stat palestinian. Este un simbol, un lider ales de popor și este forța unificatoare a palestinienilor".
    Acum toată lumea se întreabă ce va urma după moartea lui Arafat, care a dus cu el în pământ o serie de secrete, dar, se pare și informațiile referitoare la banii Autorității pentru Eliberarea Pa­lestinei. Analiștii politici se tem de o escaladare fără precedent a tensiunilor dintre palestinieni și Israel, care se pot extinde în în­treaga lume arabă.
Florin ROMAN

Tragerea la sorți a ordinii înscrierii pe buletinele de vot
•Comunicat de la Biroul Electoral de Circum­scrip­ție nr. 1 al Județului Alba
     Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 al județului Alba anunță că în data de 15 noiembrie 2004, ora 14.00, va avea loc la sediul biroului din cadrul Prefecturii județului Alba, tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot a listelor de can­didați depuse de formațiunile politice care nu sunt reprezentate în Parlament și de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților națio­nale legal constituite, în conformitate cu dispozițiile art. 49 alin. 8 din Legea nr. 373/2004.
    Totodată, anunță că în data de 16 noiembrie 2004, ora 14.00, va avea loc completarea biroului cu reprezentanții partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, în conformitate cu art. 33 alin. 5 din Legea nr. 373/2004. (Președinte, Aurelian MOCAN; Locțiitori, Cristina NICOARĂ, Lucian GHERMAN)
Primele incidente ale campaniei electorale
•Afișele și casele liderilor PSD și PUR din Ighiu "far­date" cu... grafiti
     Primele incidente din campania electorală pentru alegerile ge­nerale din 28 noiembrie au fost înregistrate în comuna Ighiu, iar cei care au avut de suferit sunt reprezentanții Uniunii Naționale PSD + PUR. Cel puțin așa ne-a declarat președintele PUR Ighiu, Daniel Dănilă, care a ținut să precizeze următoarele:" Aseară (n.red. marți seara) casa mea și a secretarulul PSD de la organizația Ighiu au fost țintele unor nesimțiți, pentru că altcumva nu știu cum să le spun. Atât la casa mea cât și la gospodăria domnului Ștefan Pă­curar de la PSD, afișele erau lipite în interior. Pentru că nu le-au putut rupe au folosit spray-uri și au pulverizat vopsea pe locuințe. Ne-am deplasat și în centrul comunei la locurile de afișaj și mate­rialele promoționale ale Uniunii Naționale PSD+PUR erau rupte. Nu același lucru se poate spune despre celelalte afișe, care au rămas intacte. Un vecin care avea mașina în zonă, iar săracul om nici mă­car nu face politică, s-a ales și el cu mașina plină de vopsea. Am sesizat și Poliția în legătură cu aceste incidente și așteptăm găsirea vinovaților", a spus liderul PUR Ighiu, Daniel Dănilă. Războiul afișelor s-a declanșat și la Alba Iulia, mai ales în cartierul Cetate, pe B-dul Transilvaniei, unde după o primă săptămână de oarecare acalmie, afișele candidaților și ale formațiunilor politice sunt fie rupte, fie "în­cor­norate".
Florin ROMAN

Azi la Alba Iulia va avea loc
Lansarea unui nou program Phare
     Astăzi de la ora 13,00 în sala de conferințe a Prefecturii Alba, în prezența ministrului Integrării Europene, Alexandru Farcaș, a preșe­dintelui CJ Alba, Teodor Atanasiu și a directorului ADR Centru, Simion Crețu va avea loc lansarea regională a schemei pentru pro­iecte mici de gestionare a deșeurilor din Programul Phare 2003 Coeziune Economică și Socială. Programul sprijină consiliile locale, primăriile și consiliile județene din regiunea Centru. Autoritățile publice trebuie să reprezinte orașe cu o populație de până la 50.000 de locuitori și să propună proiecte care includ, obligatoriu, activități de investiții, o componentă de pregătire a personalului implicat și alta, de publicitate. Informațiile care pot fi finanțate sunt: construcția de stații de pre-tratare biomecanică a deșeurilor menajere, dez­vol­tarea sau reabilitarea sistemelor de salubritate, crearea infra­struc­turii de colectare și construcția unor platforme de compostare.(F.R.)
220 de ani de la Armistițiul de la Tibru
     Filialele din județul Alba ale Societății cultural-patriotice "Avram Iancu" împreună cu Consiliul local și Primăria comunei Cricău or­ganizează duminică, 14 noiembrie, la Tibru o serie de manifestări dedicate marcării a 220 de ani de la Armistițiul de la Tibru. Moment important al Răscoalei românilor transilvăneni condusă de Horea, Cloșca și Crișan, Armistițiul de la Tibru trebuie să rămână în me­moria vie, în me­moria locului și a oamenilor lui, să nu fie doar un eveniment uitat între filele cărților de istorie. Este exact ceea ce Societatea "Avram Iancu" își propune să facă, nu numai la Tibru, ci și în alte localități din județul Alba și din întreaga țară. Programul manifestării de la Tibru va începe la ora 12.00 cu sfințirea drapelului Tricolor care va fi ridicat pe catargul de lângă monu­mentul închinat eroilor din Tibru. La ora 12.30 acest drapel va fi ridicat la monu­mentul din deal și tot aici va avea loc un ceremonial religios, de­punere de coroane de flori, evocarea evenimentului și un scurt pro­gram artistic. La Școala din Tibru, de la ora 14.00 va avea loc un simpozion dedicat Armistițiului de la Tibru în contextul larg al Răs­coalei lui Horea, Coșca și Crișan, precum și un spectacol oferit de elevii școlilor din comuna Cricău. (A.D.)
CJ Alba vrea să scoată 20 de miliarde de lei din... piatră seacă
     Conducerea Consiliului Județean Alba este în căutare de noi fonduri, întrucât bugetul actual este mai mult unul de subzistență. Și pentru că vrea să scoată bani și din piatră seacă, CJ Alba este acum într-o acțiune de inventariere a obiectivelor care "tronează" fără taxă pe drumurile județului. Inspectorii instituției au luat la numărat toate parcările, stâlpii de telefonie și electricitate, cablurile de fibră optică etc. care aparțin altor instituții decât CJ Alba. "Din prognoza mea, sperăm să obținem anual un venit suplimentar de circa 20 de miliarde de lei. Acești bani vor fi colectați într-un cont separat și vor fi folosiți doar pentru drumurile județene", ne-a declarat Dan Popes­cu, directorul Direcției Tehnice din CJ Alba.(F.R.)
Din halta Cugir
S-a furat cablul telefonic
     În data de 31 octombrie lucrătorii de la Poliția Transporturi Fe­roviare Alba Iulia și Vințu de Jos au fost sesizați că în noaptea 30/31 octombrie din halta Cugir s-a furat cablul telefonic. În urma cerce­tărilor efectuate de către polițiști s-a găsit autorul furtului în persoana lui Ioan Muntean din Cugir. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 38 milioane lei. Cablul a fost recuperat în întregime, dar nu mai poa­te fi folosit pentru că a fost secționat. Lui Ioan Muntean i-a fost în­toc­mit dosar penal pentru infracțiunea de furt calificat.(L.I.)
Băut și fără carnet la volan
     Polițiștii din Cugir au fost apelați telefonic, marți, 9 noiembrie la ora 21.45, în legătură cu un accident rutier comis la intersecția străzilor Doinei și Racoviță. În urma accidentului nu a fost nimeni rănit. Cel care conducea autovehicolul, Vasile Cornel Paicu nu de­ține permis de conducere și în plus se afla sub influența băuturilor alcoolice. A fost dus la Spitalul orășenesc Cugir unde i s-au luat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice fără permis auto și în stare de ebrietate.(L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.