Editorial
Raiul mafioților
     Întrebat de Robert Turcescu, în emisiunea 100% de pe Rea­li­tatea TV, ce recomandări le-ar face românilor în vederea alegerilor generale din 28 noiembrie, ambasadorul Statelor Unite la București a spus mai întâi că nu este treaba domniei-sale să facă așa ceva pentru ca, în cele din urmă, să ne dea totuși sfatul de a ne informa cât mai bine, nu numai de la televizor ci și de la radio și, mai ales, din ziare. Foarte bun sfat, în condițiile în care între România micilor ecrane (confiscată de faptul divers asezonat cu tot mai multă violență și de divertismentul tâmp, din ce în ce mai obscen) și Ro­mânia din paginile unei "anumite părți a presei" s-a iscat o ade­vărată prăpastie. Adevărurile incomode, dezvăluirile-șoc despre ma­fia care a pus stăpânire pe România în perioada postdecembristă nu ajung niciodată în emisiunile posturilor de televiziune decât, cel mult, prin intermediul unor invitați mai temperamentali ai talk-show-urilor difuzate de posturi cu audiență mică, limitată la mediul urban. Prin urmare, tunurile, țepele, hoțiile pot continua nestingherit, fără a afecta, culmea, imaginea celor implicați, unii dintre ei candidați la alegerile din 28 noiembrie.
    O dovadă elocventă în acest sens ar fi apariția, în "Evenimentul Zilei" din 11 noiembrie și din zilele următoare, a unui serial privind "tunul de 1,5 miliarde de euro" tras de "mafia de la Bacău" prin in­termediul unor inginerii cu petrol debordând de imaginație. Dez­văluirile din "E.Z." se bazează pe rapoartele mai multor servicii de informații românești. Potrivit acestora, suma de 1,5 miliarde euro reprezintă taxele și accizele neplătite statului, în perioada 2000-2004, pentru carburanții procesați la rafinăriile Dărmănești-Rafo O­nești-Carom, precum și încasările ilegale de TVA pe achiziții supra­evaluate uneori cu 1000% (o mie la sută). Unii dintre afaceriștii im­plicați în marele jaf din zona Bacău au legături cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (gruparea constituită în jurul lui Corneliu Iacubov) și cu vice-prim-ministrul Ioan Talpeș (gruparea constituită în preaj­ma lui Ovidiu Tender). În jurul acestor stâlpi s-a construit, în țară și în străinătate, o rețea de sute de firme, înființate special pentru a se pierde urma banilor. O parte din fonduri a ajuns în conturi din stră­inătate, restul banilor fiind folosiți de cele două grupări pentru acapararea unor noi active ale statului. Isprăvile grupării de la Bacău au intrat în vizorul PNA vreme de câteva luni, dar ancheta bate pasul pe loc. Deși serviciile secrete i-au prezentat președintelui Ion Iliescu activitățile "cercului mafiot al gulerelor albe din zona Bacău", acesta a ales să păstreze tăcerea. Și cum ar fi putut proceda altfel în contextul în care, numai în anul 2000, gruparea lui Iacubov i-a finanțat campania electorală cu cel puțin 5 milioane de dolari. Do­vada? Chiar mărturisirea trezorierului PSD Bacău, cuprinsă într-o declarație "de asigurare", redactată pentru eventualitatea în care i s-ar întâmpla vreo nenorocire și publicată în "Evenimentul Zilei" din 11 noiembrie.
    Dacă dl. Ion Iliescu a tăcut mâlc, guvernul Năstase nu s-a sfiit să dea marți, 16 noiembrie, o ordonanță de urgență prin care datoriile către stat ale Rafo Onești și Carom Onești - însumând peste 16.000 de miliarde de lei (circa 400 de milioane de euro) vor fi pre­luate de către stat prin intermediul Agenției de Valorificare a Acti­velor Statului (AVAS). De către stat sau mai precis de către noi toți, fiecărui cetățean revenindu-i suma de 750.000 de lei. AVAS are de gând să accepte transformarea în acțiuni a datoriilor pe care cele două societăți le au la stat. Adică, în loc să oblige Rafo și Carom să-și plătească datoriile imense, statul este de acord să primească acțiuni la aceste societăți și să redevină astfel acționar. Drept ur­mare, cei care au falimentat Rafo și Carom prin metode infracționale vor scăpa, probabil, nepedepsiți. Să mai spună cineva că România nu este raiul mafioților constituiți în "cercuri ale gulerelor albe".
Maria Lucia MUNTEANU