După mai bine de 100 de ani,
Școala generală "Avram Iancu" din Alba Iulia are cabinet medical
Un cabinet medical a fost amenajat recent într-o fostă magazie a Școlii generale "Avram Iancu" din Alba Iulia, a declarat prof. Elena Ignat, directorul instituției. Ea a precizat că unitatea școlară nu a avut niciodată cabinet medical, de la înființarea acesteia, în anul 1890. Cabinetul este dotat cu mobilier specific și pat pentru consultații, fiind deservit de un medic, care în fiecare zi de marți acordă asistență sanitară școlarilor, timp de câteva ore. Singura problemă rămasă deocamdată nerezolvată, a spus d-na Ignat, este lipsa apei potabile curente, dar există promisiuni ferme din partea autorităților locale că în scurt timp cabinetul va fi racordat la rețeaua de alimentare cu apă. Până acum, medicul era nevoit să-i consulte pe elevi fie în cancelaria profesorilor, fie într-o altă sală, din lipsa unui cabinet, a mai spus prof. Elena Ignat. Potrivit unei situații statistice întocmite recent de Direcția de Sănătate Publică Alba, în învățământul județean mai funcționează încă 24 de cabinete medicale școlare, din care 10 sunt stomatologice, iar celelalte de medicină generală.
(R.G.)
CJ Alba vrea să-i înfunde pe "rechini"
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit marți la sediul Palatului Administrativ cu reprezentanți ai Autorității Rutiere Române și cu principalii operatori de transport din județul Alba, tema întâlnirii constituind-o reglementarea traficului auto pe drumurile județene. "Le-am transmis operatorilor că dorim ca cetățenii să fie mulțumiți de condițiile de transport, iar cursele programate să se facă conform programului stabilit. Având în vedere că sunt și zone în care transportul este nerentabil, ne gândim la stabilirea unor trasee sociale, pentru că de obicei, în astfel de cazuri se optează pentru scoaterea curselor de pe trasee. Din păcate și operatorii care au licențe se confruntă cu concurența neloială din partea "rechinilor", iar împreună cu Poliția dorim să rezolvăm și această problemă. În luna decembrie va avea loc licitația electronică pentru stabilirea traseelor așa că întâlnirea cu operatorii de transport este binevenită. Sper ca prin acțiunile noastre, de anul viitor pe drumurile județene să se circule conform legii și nu cum vrea fiecare după capul lui", a mai spus vicepreședintele Ion Dumitrel.
(F.R.)
Iarna nu-i ca vara!
Sezonul rece ne costă circa 20 de miliarde de lei
Directorul Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Alba, Dan Popescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că "suntem relativ pregătiți pentru iarnă", făcând referire la parcul auto de intervenție și la stocurile de material antiderapant pentru deszăpeziri. El a adăugat că la nivelul CJ Alba, prin ordin al președintelui Teodor Atanasiu, a fost constituit deja un Comandament de iarnă cu atribuții în păstrarea în bune condiții a drumurilor județene pe timpul iernii. "Le cerem și șoferilor să dea dovadă de înțelegere și să-și pregătească mașinile pentru sezonul rece, așa cum cere legea. Ne rugăm să nu avem o iarnă prea grea, pentru că de regulă, intervențiile pe drumurile județene ne costă în fiecare iarnă circa 20 de miliarde de lei", a spus Popescu.
(F.R.)
Reprezentanții localităților Răhău și Lancrăm în CL Sebeș
Recent, au avut loc alegerile pentru desemnarea reprezentanților localităților Răhău și Lancrăm în Consiliul local Sebeș. Este vorba de Ioan Floca (Răhău) și Gligor Lupean (Lancrăm), care vor putea participa la ședințele CL Sebeș pentru a prezenta problemele locuitorilor pe care-i reprezintă. Cei doi vor fi remunerați, potrivit legii, iar votul lor va avea doar caracter consultativ.
(R.G.)
Orașul Câmpeni se înfrățește cu o localitate din Germania
După cum știți, la manifestarea organizată în vara acestui an pentru Drumul lui Iancu (marșul căruțelor moțești), primarul Andreș, din Câmpeni, nu a putut fi prezent, deoarece era plecat în Germania (unde locuiește o soră de-a sa). Deși aflat în concediu, acesta a îmbinat relaxarea cu utilul pentru comunitatea căreia îi este lider administrativ. Astfel, dânsul a pus bazele unei viitoare înfrățiri între Câmpeni și localitatea Furth, ale cărei roade se vor arăta în viitor în toate domeniile: social, economic, cultural etc.
(I.H.)
Asociere pentru "centură"
În cursul zilei de ieri, președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, primarii Mircea Hava și Alexandru Dăncilă au bătut palma pentru a susține împreună proiectul referitor la construcția centurii de ocolire a municipiilor Alba Iulia și Sebeș, care va face legătura cu cele două autostrăzi ce vor străbate județul. "Am hotărât asocierea CJ Alba și a consililor locale Alba Iulia și Sebeș, iar împreună vom susține financiar partea de proiectare și studiul de fezabilitate", a spus Atanasiu.
(F.R.)
În primele 9 luni
Exporturile au depășit importurile
În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2004, exporturile județului Alba au depășit importurile cu 45.239 mii euro, respectiv cu un procent de 22,1%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 21,1% (43.586 mii euro), iar importurile cu 27,6% (44.243 mii euro). De menționat că livrările la export ale produselor industriale în perioada sus - menționată au totalizat 8.283 miliarde lei din care 1114,4 miliarde lei în luna septembrie 2004.
(R.J.)
Sărbătoare la Grădinița 6 din Cugir
Sâmbătă, 20 noiembrie, la Grădinița nr. 6 din Cugir va fi mare sărbătoare: cei 80 de copii și 5 educatoare vor aniversa 26 de ani de la înființarea acestei instituții. Potrivit informațiilor furnizate de directoarea Berta Călușer, micuții vor fi angrenați în concursuri, expoziții de pictură, lucrări plastice, spectacole și o tombolă cu surprize. Grădinița nr. 6 din Cugir face parte din programul pilot "Eco-grădinița", majoritatea acțiunilor aniversare având ca tematică ecologia.
(N.I.T.)