Frigul, zăpada și vântul au făcut primele ravagii
39 de localități fără curent electric și copaci smulși din rădăcini
Furtuna violentă ce s-a abătut vineri seara asupra județului Alba a lăsat în beznă 39 de localități, majoritatea din Munții Apuseni, afectând 70 de posturi de transformare, au anunțat reprezentanții Protecției Civile Alba. Mai întâi, au fost semnalate precipitații sub formă de ploaie, însoțite de descărcări electrice și rafale de vânt, dar apoi ploile s-au transformat în lapoviță și ninsoare, în condițiile răcirii accentuate a vremii, cu temperaturi negative. La Arieșeni, stratul de zăpadă măsoară 30 de centimetri, la Scărișoara-11 cm, la Zlatna-8 cm, însă o pătură de nea cu grosimea cuprinsă între 2 și 4 centimetri s-a așternut și la Baia de Arieș, Abrud și Vadu Moților etc.. Vântul puternic, care pe alocuri a atins viteza de 100 de kilometri pe oră, a smuls copacii din rădăcină, rupând liniile electrice. Sâmbătă dimineața, Comitetul județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit la sediul Prefecturii Alba, iar membrii acestuia, însoțiți de subprefectul Ioan Maier, s-au deplasat în unele zone afectate pentru a dispune măsurile necesare. Ieri, în jurul orei 08.00, au fost realimentate cu energie electrică și ultimele 4 localități rămase fără curent electric: Valea Poienii, Dealu Mare, Tău și Bistra, unde specialiștii SC Electrica nu reușiseră să remedieze în cursul zilei de sâmbătă defecțiunile apărute la 10 posturi de transformare. De asemenea, în zona comunei Arieșeni au fost restabilite legăturile telefonice, afectate de intemperii. Efectele furtunii de vineri s-au resimțit și la Alba Iulia, mai multe panouri publicitare ale unor magazine sau panouri electorale fiind răsturnate din cauza intensificărilor vântului. Reprezentanții Protecției Civile au declarat că vremea își va păstra în general aceleași caracteristici, motiv pentru care Comitetul județean pentru Situații de Urgență monitorizează în continuare evoluția fenomenelor meteorologice.
Robert GHERGU
Razii printre tăietorii ilegali de brazi
*Lucrătorii Postului de Poliție Gârda de Sus împreună cu cei de la Ocolul Silvic Gârda, în timp ce efectuau controale, în seara zilei de 17 noiembrie, au găsit în pădure 130 de brazi tăiați, care au fost ridicați și predați Ocolului Silvic Gârda de Sus. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea locului de unde au fost tăiați brazii și găsirea persoanelor implicate.
*Tot în noaptea de 17/18 noiembrie lucrătorii Postului de Poliție Ciuruleasa împreună cu silvicii de la Brașov i-au depistat în trafic pe Iulius Morar (31 de ani) din localitatea Albac și Simion Crișan (42 de ani) din Abrud, care transportau material lemnos fără acte de proveniență. Morar transporta cu un autocamion cantitatea de 16 m.c. cherestea, în valoare de 59 milioane lei, iar Crișan, tot cu un autocamion, 15,5 m.c. de lemn de fag, în valoare de 17 milioane lei. Întreaga cantitate de material lemnos găsită fără acte de proveniență a fost ridicată în vederea confiscării. Ambii s-au ales cu câte o amendă: Morar cu 10 milioane lei, iar Crișan cu 5 milioane lei.
Lavinia IONAȘ
Gardian public înjunghiat din răzbunare
Adrian Emil Ciorbea, de 43 de ani, din Ponor, gardian public în cadrul CGP Alba, a fost internat sâmbătă dimineața, la Spitalul județean de Urgență, după ce în seara precedentă a fost înjunghiat cu un cuțit în abdomen. Poliția a fost sesizată după miezul nopții de către un sătean, care îi acordase victimei primul ajutor. Potrivit poliției, incidentul s-a produs vineri seara, în jurul orei 20.00, pe raza comunei. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că gardianul a rămas împotmolit cu mașina proprietate personală, iar la un moment dat, în dreptul autoturismului său a oprit un autocamion. Din camion au coborât Sabin Marian și Marius Bota, ambii din Ponor, primul fiind parte vătămată într-un proces intentat lui Adrian Ciorbea. Între ei a izbucnit o ceartă, în urma căreia, susțin polițiștii, Sabin Marian l-ar fi înjunghiat în abdomen pe Adrian Emil Ciorbea. Gardianul a fost transportat la Spitalul județean Alba, fiind supus unei intervenții chirurgicale. În funcție de raportul medico-legal, poliția urmează să stabilească cu exactitate gradul de vinovăție al persoanelor implicate.
(R.G.)
Prefectura și CJ Alba se luptă pentru SC DPL SA Alba
A fost stabilit primul termen la Tribunalul Alba pentru judecarea contenciosului administrativ dintre Prefectura Alba și CJ Alba referitor la revocarea domnilor Ioan Cornel Neghiu și Romi Dragosin, din funcțiile de membru al Parcului Industrial Cugir, respectiv de director general la SC Drumuri și Poduri Locale Alba. Prefectura a cerut CJ Alba să-și revoce cele două hotărâri considerându-le ilegale, în timp ce președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, susține că totul este în regulă. El a adăugat că revocarea se putea face doar de către CJ Alba în urma adoptării unui proiect de hotărâre înaintat de un consilier. Instanța de contencios administrativ a admis joi, 18 noiembrie, întâmpinările CJ Alba și procesele au fost amânate pentru 9 decembrie.
(F.R.)