Curier județean
"Învățătorule bun, ce să fac...?"
     Pericopa evangheliei din duminica aceasta, care se va citi la Sfânta Liturghie, o găsim în Evanghelia după Luca, cap.18, vers. 18-27. După ce Iisus le vorbise mulțimilor despre împărăția lui Dumnezeu, ba chiar le arătase un prunc și le spusese că de nu vor fi ca și copiii nu vor intra în împărăția lui Dumnezeu, probabil, cu­prins de îngrijorare, un tânăr bogat se apropie de Iisus și Îl întrebă: "Învățătorule bun, ce să fac ca să moștenesc împărăția lui Dum­nezeu?" (v. 18). Era, de bună seamă, în el îngrijorarea de a nu-și pier­de mântuirea, deoarece se vedea un om bogat și probabil erau și atunci, ca și acum, mulți săraci pe lângă el. De asemenea, se gândea că inima lui nu mai este așa de curată ca a unui copil și era cuprins de teama de a nu-și pierde șansa raiului.
    Hristos îl simte: "de ce mă numești bun? Nimeni nu este bun decât numai Dumnezeu". Cu alte cuvinte, crezi tu că te afli în fața lui Dumnezeu? Crezi tu că Eu am ceva divin în Mine? Sau ai im­presia că sunt un simplu profet sau un maestru al unei noi în­vățături? Dacă tu vezi în Mine Divinul este bine, căci te afli aproape de Împărăția lui Dum­nezeu. Hristos este "Calea, Adevărul și Viața", cine crede în El a găsit drumul spre împărăția lui Dumnezeu. A crede în Hristos înseamnă mai mult decât a te convinge sau a accepta cu mintea ta că El este Fiul lui Dumnezeu. Înseamnă a primi cu tot sufletul tău acest adevăr și a-ți conforma viața cu ceea ce Dumnezeu cere de la tine. Crezi tu cu adevărat în Hristos?
    "Știi poruncile?" îl întreabă Mântuitorul. "Toate le-am împlinit din tinerețile mele", îi răspunde dregătorul. Apare aici o totală lipsă de smerenie, o mândrie camuflată în evlavie. Sunt un om evlavios, păzesc poruncile, mai este ceva de împlinit. Mă simt îndreptățit să fiu în rai. Este exact ceea ce poți observa la sectarii de astăzi.
    "Încă una îți mai lipsește" îi spune Hristos tânărului celui bogat, "vinde toate câte ai și le împarte săracilor și vei avea comoară în ceruri". Cu alte cuvinte, vinde toate câte te leagă de pământul a­ces­ta și nu te lasă să te unești cu Hristos, toate care te fac să crezi că vei trăi etern pe pământ, toate care îți dau speranța că ești centrul pământului în șefia scaunului tău pe care mâine poate nu-l mai ai. Eliberează-te de tot ce te ține departe de Dumnezeu. Fami­lia ta, casa ta, averea ta, serviciul tău, funcția ta etc. nu trebuie să te îndepărteze de Hristos, ci dimpotrivă, în toate câte ai, în toate câte ești, în toate ce ai primit să vezi mâna lui Dumnezeu și prea puțin dreptul tău și valoarea ta. Atunci le vei privi și le vei primi pe toate ca pe niște daruri din partea lui Dumnezeu, de care te bucuri în această viață, dar îi faci și pe ceilalți să se bucure cu tine de aceste daruri primite. Asta-i logica lui Dumnezeu.
Pr. Emil JURCAN

Manifestări artistice în Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
     Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia va găzdui, în cinstea Zilei Naționale a României, un număr de trei activități culturale de înaltă ținută artistică după următorul program: în foaierul casei de cultură va avea loc tradiționala cafenea literară cu participarea unor scriitori și poeți din diaspora românească și a unor valoroase for­mații artistice, evenimentul având loc în data de 30 noiembrie, de la ora 20.30.
    La aceeași dată, în sala de spectacole vom fi gazdele Teatrului Na­țional Târgu Mureș care va prezenta piesa "Pescărușul", de Ce­hov, cu începere de la ora 17.30, urmând ca în 1 Decembrie 2004 de la ora 18.30 publicul spectator iubitor de muzică bună să fie primit de Tudor Gheorghe și corul de copii din: Craiova, Suceava și Târgu Mureș în spectacolul de mare succes "Diligența cu păpuși".
    Invitațiile pentru cafeneaua literară precum și biletele pentru cele două spectacole pot fi procurate zilnic de la secretariatul Casei de cultură a sindicatelor.
Ioan Filimon

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.