Actualitate
Investitori austrieci la Zlatna și Unirea
     Un grup de oameni de afaceri din Austria a vizitat ieri județul Al­ba, pentru a prezenta investițiile pe care intenționează să le deru­leze în orașul Zlatna și comuna Unirea. Din delegația austriacă au făcut parte Johan Kipperer, Cristian Schield, Peter Tauschwitz și Ernst Feining, însoțiți de Iosif Cojocariu, un om de afaceri din Se­beș, majoritatea fiind patroni sau asociați ai unor firme de con­strucții sau de consultanță. La conferința de presă au participat și Nicolae Popa, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, instituție care a facilitat întâlnirea, precum și Silviu Ponoran, primarul ora­șu­lui Zlatna și Cristinel Metea, primarul comunei Unirea.
    În urma discuțiilor a rezultat faptul că firma Kokarnig dorește să participe la licitația internațională pentru degajarea terenului fostei Uzine noi de cupru din Zlatna, în România neexistând utilaje spe­ciale pentru astfel de operațiuni. Lucrarea face parte dintr-un proiect finanțat din fonduri Phare, pe componenta "Reabilitarea zonelor industriale", iar aici ar urma să fie realizate o stație de epurare și un parc industrial, obiective de care s-au arătat interesați și alți in­vestitori austrieci. La Unirea, firma Leier va participa, la rândul ei, la o licitație pentru cumpărarea terenului de 8 hectare necesar pentru execuția unei fabrici de materiale de construcții (dale, pavaj, țiglă, tuburi pentru canalizare, bolțari etc.).
    Într-o primă fază, vor fi create 150 de locuri de muncă, ulterior urmând ca numărul angajaților să ajungă până la 350 de persoane. Investiția are o valoare totală de 5 milioane de euro, iar producția ar putea începe anul viitor, în luna mai. (R.G.)
Romii asaltează primăriile
     Directorul Direcției Economice a CJ Alba, Marian Aitai, ne-a declarat că a fost informat că mai multe primării, printre care și cele din Câlnic, Lunca Mureș și Blaj, au fost luate cu asalt de beneficiarii venitului minim garantat care nu și-au mai primit drepturile bănești de câteva luni.
    În primul rând este vorba de rromi, care nu mai au răbdare și care protestează vehement la ușile primăriilor pentru a-și cere banii. La nivelul județului Alba, datoriile la plata ajutoarelor sociale se cifrează la impresionanta sumă de 60 de miliarde de lei, numai pentru sfârșitul acestui an.(F.R.)
Fetiță răpusă de pneumonie
     Ioana Camelia, fetița de trei luni a familiei Răsunoiu din satul Hădărău, comuna Lupșa, a decedat subit joi, 25 noiembrie. Po­lițiștii din comună s-au deplasat la locuința familiei Răsunoiu în urma unei sesizări telefonice făcute de către Daniel Petruța. Au fost însoțiți de medicul de gardă de la Centrul de Sănătate Baia de Arieș și medicul dispensarului din comună. Corpul fetiței nu pre­zenta semne de violență. În urma efectuării necropsiei a fost sta­bi­lită cauza morții: pneumonie.(L.I.)
Zi neagră pe șoselele din Alba
Doi morți și un rănit grav în accidente rutiere
     *Ieri dimineață, la ora 6.30, la intrarea în municipiul Alba Iulia dinspre Micești, s-a produs un grav accident rutier în care doi tineri și-au pierdut viața. Această tragedie survine la doar două zile după ce alte două persoane și-au pierdut viața într-un alt accident rutier produs pe raza comunei Vințu de Jos. Conducând un autoturism marca Matiz Daewoo, spre Alba Iulia, taximetristul Mircea Marius Covaci, de 24 de ani, a intrat pe contrasens unde s-a izbit violent de autocarul marca Mercedes, aparținând unei firme de transport din Alba Iulia, condus regulamentar de Liviu Bota, de 42 de ani. În urma impactului au murit pe loc șoferul de taxi și pasagerul Lucian Andrei, de 31 de ani, ospătar la restaurant Cetate. În cauză, poliția municipiului Alba Iulia efectuează cercetări.
    *Tot ieri în jurul amiezii, pe DN 1, s-a produs un grav accident rutier în care o persoană a fost rănită. Conducând un autoturism marca BMW pe direcția Teiuș-Aiud, Ioan Vasile Pintea, de 33 de ani, din Sălciua, rezident în Italia, s-a angajat în depășirea a trei autovehicule care circulau în coloană. În același timp, din sens opus venea Mercedesul condus regulamentar de Andonie Marius Dorin Bota, de 30 de ani, din Ocna Mureș. În urma impactului celor doi bolizi nemțești, motorul Mecedesului - de circa 100 kg - s-a desprins și a zburat în aer aproape 30 de metri, pe câmp. Din fericire, interiorul celor două autoturisme a rămas aproape intact, ferindu-i pe ocupanți de fatalitate. A fost rănit doar pasagerul din Mercedes, Dorel Decean, de 37 de ani, din Ocna Mureș, care a fost spitalizat cu diagnosticul de fractură la piciorul stâng. În cauză, poliția municipiului Aiud continuă cercetările.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Personalul din învățământ vrea salarii duble și în euro
     Membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ vor întâmpina noul guvern cu o grevă generală, dacă toate categoriile de personal din învățământ nu vor primi salarii duble și în euro, față de nivelul lunii octombrie 2004, a anunțat Valeriu Șușman, liderul Sindicatului Învățământ Alba (SIA), afiliat FSLI. El a precizat că decizia a fost luată de Colegiul Liderilor FSLI, care a dezbătut în ședința din 25 noiembrie proiectul Legii salarizării personalului didactic, proiectul Legii salarizării personalului TESA din întregul sistem bugetar și oferta guvernamentală de majorare eșalonată a salariilor. "Constatând că aceste propuneri denotă lipsa de respect a Guvernului față de salariații din învățământ și că acestea nu sunt în măsură să rezolve problema salarizării motivante și conforme statutului social al tuturor categoriilor de personal din învățământ, Colegiul Liderilor FSLI respinge aceste oferte", scrie un comunicat al FSLI, preluat de SIA. Sindicaliștii din învățământ amenință că vor declanșa greva generală, după formarea noului guvern, dacă revendicările FSLI nu vor fi până atunci soluționate.(R.G.)
Un urmărit general din 2001, prins de polițiști
     În evidența Poliției municipiului Alba Iulia figura un mandat de arestare emis de Poliția Turda pentru comiterea infracțiunii de furt calificat pe numele lui Petru Lupu. Acesta avea de executat o pedeapsă de 1 an și 8 luni închisoare. Lupu a fost dat în urmărire generală în 24 ianuarie 2001 pentru sustragere de la executarea pedepsei.
    În urma verificărilor s-a stabilit că susnumitul ar locui în Petroșani. Polițiștii din Alba Iulia au luat legătura cu cadrele de poliție din Petroșani și în 25 noiembrie, în urma unei descinderi, s-a reușit identificarea și reținerea acestuia. Condamnatul se află în arestul Poliției municipiului Petroșani, iar mandatul a fost înaintat spre executare.(L.I.)
Marele Steag - simbolul Serbărilor Unirii a fost găurit
     Marele Steag arborat luni, 22 noiembrie, pe fron­tispiciul Cate­dralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, cu ocazia debutului oficial al "Serbărilor Unirii", a fost coborât înainte de Ziua Națională. Mo­tivul: rafalele violente de vânt au rupt sistemul de prindere pe barele metalice, existând riscul ca acestea să cadă și să rănească vreun trecător, au declarat surse militare. În aceste condiții, au fost făcute mai multe găuri în materialul tricolor, similare celor de la benerele publicitare, astfel încât să permită circulația aerului și să nu mai existe pericolul ruperii. Tot ieri, Marele Steag a fost ridicat din nou pe fațada Catedralei, după numai câteva ore. Arborarea Marelui Steag pe lăcașul de cult reprezintă simbolul începerii activităților dedicate Zilei Naționale, Tricolorul fiind coborât după data de 1 Decembrie.(R.G.)
Chirie de 800 de dolari în... mediul rural
     Potrivit afirmației arheologului Adrian Gligor, cel mai dinamic departament al RMGC (Roșia Montană Gold Corporation), este cel în cadrul căruia lucrează dânsul, prin "Arheoterra Consult". Adică departamentul ce se ocupă cu descărcarea de sarcină arheologică și obținerea de permise și autorizări în acest domeniu. Începând din anul 2001 și până în prezent (de la demararea programului național de cercetare despre care am mai scris și cu alte ocazii), au fost săpate 1.200 de șanțuri arheologice, s-au descoperit peste 500 de morminte romane, s-au certificat ca descărcate de sarcină 4 zone, au fost făcute mai multe prezentări ale rezultatelor etc. S-a muncit la Roșia Montană, în acest domeniu, cu 150 de arhitecți angajați, media de angajare fiind de 300 de persoane anual. Interesant este, însă, un alt aspect: partea de cercetare arheologică urmează după încheierea cercetărilor geologice, efectuată în zonă (pe o rază de 250 km. în jurul localității), cu cei mai buni geologi din lume. Iar pentru acești specialiști, care au rămas câțiva ani la Roșia Mon­tană, compania a plătit sume imense, îngroșând substanțial buge­tul locuitorilor. Astfel, după cum am fost informați, chiria pentru doar doi geologi în localitate era de... 800 de dolari, lunar. Nu cunoaștem nu­mărul specialiștilor care au fost cazați în aceste con­diții, dar este evident faptul că și prin prezența lor în zonă roșienii s-au îmbogățit... (I.H.)
Ambulanțele - pregătite pentru iarnă
     Pregătirea autosalvărilor pentru sezonul rece a început încă din vară, astfel că în această iarnă nu ar trebui să existe nici un fel de probleme din acest punct de vedere, a declarat dr. Ioan Felician Stanciu, directorul Serviciului județean de Ambulanță Alba. "Pre­gătirea de iarnă am făcut-o încă din vară, așa ca românul. Nu ne-am lăsat pe ultima sută de metri, pentru că spre sfârșitul anului apar alte probleme, cum sunt, de exemplu, cheltuielile pentru po­lițele de asigurare a mașinilor", a spus dr. Stanciu. El a menționat că unitatea s-a aprovizionat cu cauciucuri, antigel și carburanți, iar piesele de schimb și acumulatorii auto vor fi procurați și pe parcurs, în funcție de necesități. Totuși, dr. Stanciu nu a ascuns faptul că instituția ar mai avea nevoie de o suplimentare cu 9 miliarde de lei a bugetului alocat de Casa de Asigurări de Sănătate Alba, pentru a putea acoperi costurile funcționării "Ambulanței" pe ultimele două luni ale anului.(R.G.)
Doar 4 localități din Alba se pot autofinanța
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­clarat că doar Alba Iulia, Sebeș, Roșia Montană și Sântimbru se pot autofinanța. Adică au venituri proprii care să le permită aco­pe­rirea cheltuielilor curente, dar mai rămân și cu mici sume pentru lucrări de investiții. În rest, celelalte 73 de unități administrative sunt dependente de "mila" bugetului și a alocațiilor de la nivel central.(F.R.)
La Spitalul județean de Urgență Alba
Servicii private de dializă
     Spitalul județean de Urgență Alba face parte din cele 8 unități sanitare-pilot din țară unde în această iarnă va fi implementat, în premieră națională, sistemul serviciilor medicale de dializă asi­gurate de către furnizori privați, scrie site-ul oficial al Ministerului Să­nătății. Potrivit sursei citate, MS și Casa Națională de Asigurări de Sănătate beneficiază de asistență tehnică din partea Băncii Mon­diale-Divizia de Investiții. Mai mulți furnizori din sectorul privat al serviciilor de dializă vor contracta cu Spitalul județean servicii ce includ atât hemodializa și dializa peritoneală, cât și furnizarea me­di­camentelor și materialelor sanitare specifice, în regim ambulator. În urma externalizării acestor servicii, conducerea MS se așteaptă la economii pentru spitale, investiții în bazele de tratament, servicii de dializă la standarde europene, echipamente noi, rapiditate și seriozitate în asigurarea tratamentelor. Toți pacienții care se tra­tează în sistemul public vor beneficia gratuit de tratament în centrele-pilot, iar costurile serviciilor vor fi decontate în continuare de CAS, mai scrie site-ul oficial al MS.(R.G.)
Luni, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia O expoziție cât viața...
     Luni, 29 noiembrie a.c., ora 17,00, Casa de cultură a sindi­ca­telor din Alba Iulia găzduiește vernisajul expoziției de artă plastică a persoanelor cu handicap din județul nostru. Manifestarea, intitulată "Expoziția vieții mele", este inițiată de Organizația pentru suport comunitar, în parteneriat cu Consiliul județean, Direcția județeană de asistență socială și Agenția de ocupare a forței de muncă Alba, având drept colaboratoare centrele de îngrijire și recuperare din A­brud, Alba Iulia, Gârbova, Blaj și Sebeș, precum și numeroase or­ganizații neguvernamentale active în domeniul protecției persoanelor cu handicap: asociațiile nevăzătorilor, surzilor, bolnavilor neuro­psi­hic, a persoanelor cu handicap fizic, Organizația "Trebuie", pentru copii și adulți cu nevoi speciale, din Sebeș etc. După cum am fost anunțați, expoziția este dedicată atât Zilei naționale de la 1 de­cembrie, cât și Zilei internaționale a persoanelor cu handicap, ce se sărbătorește în fiecare an în data de 3 Decembrie. Obiectele ex­puse, practice și artistice, vor putea fi achiziționate. (I.H.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.