Potrivit sondajelor efectuate la ieșirea alegătorilor de la urne
Uniunea Națională PSD+PUR a câștigat alegerile parlamentare
Adrian Năstase și Traian Băsescu se vor înfrunta în 12 decembrie a.c. în turul doi al alegerilor prezidențiale
Potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne de INSOMAR și METRO MEDIA TRANSILVANIA, la comanda TVR, la ora 19,00 situația se prezenta după cum urmează: La Președinție: Adrian Năstase - 43,7 la sută, Traian Băsescu - 34,7 la sută, Corneliu Vadim Tudor - 11,6 la sută, Marko Bela -4,2 la sută, Gheorghe Ciuhandu - 1,7 la sută, George Becali - 1,6 la sută. La Senat situația se prezintă astfel: Uniunea Națională PSD+PUR - 40,1 la sută, Alianța D.A. PNL-PD - 33,8 la sută, PRM - 13,1, UDMR - 6,1 la sută, PNG - 2,1 la sută, PNȚCD - 1,7 la sută. Pentru Camera Deputaților s-au înregistrat următoarele rezultate: Uniunea Națională PSD+PUR - 39,9 la sută, Alianța D.A. PNL-PD - 33,5 la sută, PRM - 12,8 la sută, UDMR - 6 la sută, PNG -2 la sută și PNȚCD - 1,7 la sută. Potrivit unui alt sondaj efectuat de CURS la ieșirea de la urne, comandat de Antena 1, rezultatele comunicate sunt: la Președinție: Adrian Năstase - 41,1 la sută, Traian Băsescu - 35,2 la sută, cu precizarea că cei doi candidați vor intra în turul doi din 12 decembrie a.c. Partidele care vor intra în viitorul Parlament sunt: la Camera Deputaților: Uniunea Națională PSD+ PUR - 38,9 la sută, Alianța D.A. - 35,4 la sută, PRM - 13,1 la sută, UDMR - 5,5 la sută, iar la Senat - Uniunea Națională PSD+PUR - 39 la sută, Alianța D.A - 35,4 la sută, PRM - 13,2 la sută și UDMR - 5,4 la sută. Reamintim că datele prezentate mai sus reprezintă doar rezultatele sondajelor la ieșirea de la urne și nu rezultate finale oficiale. Acestea vor fi cunoscute numai după terminarea numărării voturilor.
Alegerile generale în județul Alba
Cetățenii județului nu s-au înghesuit la vot
Alegerile generale sunt cu siguranță cel mai important eveniment politic al anului pentru toți românii. În cursul zlei de ieri, cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-i desemna pe cei 137 de senatori și 314 deputați care vor alcătui viitorul Parlament al României în următorii 4 ani. Românii au trebuit să aleagă și unul din cei 12 candidați la președinție, cu precizarea că viitorul președinte, după Ion Iliescu, va sta la Palatul Cotroceni 5 ani de zile și nu 4 ca până acum. În județul Alba, cei 319.495 alegători înscriși pe listele permanente au avut de ales pe lângă viitorul președinte, 6 deputați și 2 senatori. Având în vedere faptul că vremea a fost rece, dar frumoasă, organizatorii alegerilor s-au declarat optimiști în ceea ce privește prezența la vot la nivelul județului Alba. Dar pentru a trece direct la subiect să prezentăm un grafic al zilei de ieri, cu precizarea că monitorizarea prezenței la vot în județul Alba s-a făcut în funcție de datele statistice de pe un eșantion reprezentativ de 61 de secții de votare:
Ora 9,00: potrivit informațiilor furnizate de președintele Biroului Electoral al Circumscripției nr. 1 Alba, judecătorul Aurelian Mocan, toate cele 401 secții de votare din județ și-au deschis porțile la ora 7,00. La această oră, la nivel județean, prezența la vot a fost de 2,91 la sută, în mediul urban au votat 2,55 la sută, iar în mediul rural 3,52 la sută. Cel mai mic număr de votanți a fost la secția nr. 343 din Săliștea, unde dintr-un total de 200 de alegători au votat doar 2 persoane. La Sânbenedic, din totalul de 229 alegători au votat doar 4 iar exemplele de acest gen erau numeroase. Un număr mai mare de votanți s-a înregistrat până la ora 9,00 la Șard și Ocna Mureș. Tot de dimineață, peste 30 de persoane reținute în arestul IPJ Alba și-au exprimat votul. La nivel național au votat 3,16 la sută din cetățeni, din care 2,58 la sută în mediul urban și 3,96 la sută în mediul rural. Prezența la urne era mai scăzută decât în urmă cu 4 ani, când la ora 9,00, procentul de la nivel național era de 3,22 la sută. Cei mai grăbiți votanți au fost alegătorii din Moldova și sudul țării, semn că ardelenii s-au ocupat mai întâi de treburile gospodărești și apoi s-au dus la vot. La primele ore ale dimineții cei mai leneși au fost bucureștenii, prezența la vot fiind de doar 1,28 la sută.
Au dispărut două ștampile la Aiud și la Dumbrava
În acest interval orar s-a înregistrat și primul incident electoral. La secția nr.61 din Aiud a dispărut o ștampilă de vot, presupunându-se că un tânăr a dispărut cu "obiectul" din... greșeală. Până una-alta, BEJ-ul a sesizat Poliția, care a declanșat o anchetă în acest caz. O altă ștampilă de vot a dispărut în jurul orei 17,00 într-o secție de votare din Dumbrava (Unirea). Membrii secției de votare sperau ca ștampila să se regăsească în urnă, unde se presupunea că a căzut aceasta. Tot la primele ore ale dimineții, președintele BEJ Alba s-a deplasat în control la peste 20 de secții, iar la finalul acestui "turneu" a declarat că procesul de votare decurge normal.
La Spitalul județean au votat doar pacienții internați în clădirea principală
La secția de votare nr. 47, amenajată în incinta Spitalului județean de Urgență, până în jurul orei 10.45 își exprimaseră dreptul constituțional de vot pe liste speciale un număr de 64 de pacienți internați la secțiile din clădirea spitalului, cadrele medicale de gardă și membrii biroului secției de votare, a declarat președintele secției, Cornelia Stoia. În schimb, pacienții din secțiile unității sanitare situate în alte zone ale municipiului și-au putut exercita dreptul constituțional la secțiile de votare din apropiere.
Agențiile Loto mai atractive decât secțiile de votare
Dacă prin secțiile de votare cam bătea vântul, ieri dimineață, în jurul orei 10.00, sediile agențiilor Loto din municipiul Alba Iulia au fost luate cu asalt de iubitorii acestui joc de noroc. Deși o variantă jucată ieri a costat 40.000 de lei, cu peste 30 la sută mai mult decât la extragerea precedentă, albaiulienii au făcut cozi la agențiile Loto, atrași de potul cel mare care depășește impresionanta sumă de 92 de miliarde de lei. Oamenii susțin că șansele să le meargă mai bine sunt substanțial mai mari în eventualitatea câștigării premiului cel mare comparativ cu posibilitatea ca politicienii să-și onoreze toate promisiunile făcute în campania electorală acestea fiind doar o iluzie, indiferent cine se va afla în următorii 4 ani la putere.
Membrii BEJ Alba au jucat la Loto și au dat... lovitura
Premiul record pus în joc de "Loteria Română" i-a atras și pe cei 13 membri ai BEJ Alba, care au pus mână de la mână, circa 100.000 de lei fiecare. Reprezentanții partidelor politice din BEJ și-au ales la concursul Loto, mai în glumă, mai în serios, aceleași numere ca ordinea formațiunilor politice pe care le reprezintă, în buletinele de vot. Pentru că sunt apolitici și independenți, cei trei judecători au ales numerele la întâmplare. Norocul le-a surâs membrilor BEJ Alba care au ghicit... 5 din cele 6 numere extrase.
Vot cu aviz medical
La secția de votare nr. 49 din incinta Căminului de pensionari, majoritatea alegătorilor au vârsta de peste 80 de ani. Din acest motiv, președintele secției de votare, Carolina Marian, a spus că le-a cerut unor bătrâni avizul medical scris pentru a putea vota, întrucât starea sănătății lor psihice nu le-ar fi permis acest lucru, dar aceștia nu s-au mai prezentat apoi la urne.
Albaiulienii au vrut să voteze la gară, înainte de a călători cu trenul
Cetățenii din alte zone ale țării, pe care ziua alegerilor i-a prins în municipiul Alba Iulia, au putut vota la secția nr. 50 amenajată în clădirea gării. Eniko Szekely, președintele secției de votare, a declarat că până în jurul orei 11.45 votaseră cu actele de identitate 35 de călători CFR din localități ca Hunedoara, Craiova, București și Timișoara, neexistând situații în care să fie cerut acceptul vreunui alegător să voteze pe baza pașaportului. În schimb, albaiulienii care au plecat în călătorie în alte județe au solicitat să voteze tot aici, deși, potrivit legii, ei pot vota fie pe listele permanente de la secția la care sunt arondați, fie pe listele speciale din localitățile de destinație.
Jandarmii și pompierii, plimbați degeaba
Jandarmii și pompierii care își satisfac stagiul militar în garnizoana Alba Iulia au fost aduși degeaba la secția de votare nr. 51 din incinta Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, pentru că nu exista posibilitatea suplimentării numărului de buletine de vot repartizate inițial secțiilor speciale. Pentru că acest lucru nu a fost posibil, militarii celor două unități din garnizoana Alba Iulia au fost trimiși la secțiile de votare la care sunt arondați jandarmii și pompierii. La Colegiul Militar au avut drept de vot doar elevii militari (78 din clasa a XII-a și 7 din clasa a XI-a) și cei 7 militari care asigură paza instituției, fiind pentru prima dată când au existat și eleve cu drept de vot.
Președintele secției de votare nr. 32 - la rupt de afișe electorale
Ieri, în jurul orei 8.30, după ce secțiile de votare s-au deschis oficial, președintele secției nr. 32, situate în sediul SC Apă-Canal Alba Iulia, s-a apucat de rupt afișe electorale. El a invocat faptul că panourile electorale sunt amplasate la o distanță mai mică de secția de votare decât cea prevăzută de lege și, oricum, campania electorală s-a încheiat.
Animație la secțiile de votare
La ora 11,00, prezența la vot în județul Alba a crescut la 9,76 la sută, din care 9,45 la sută în mediul urban și 10,28 la sută în mediul rural. La nivel național, prezența a fost de 10,7 la sută, din care 9,54 la sută în urban și 12,29 la sută în rural. Bucureștenii nu au votat decât în proporție de 6,52 la sută. Prezența la vot la nivel național era similară cu cea din 2000. Între timp au început să curgă și primele semnale venite de la cetățeni la "Telefonul alegătorului" de la ziarul "Unirea". Cei mai mulți dintre cei care ne-au telefonat erau nemulțumiți de faptul că au pus buletinele într-o singură urnă și nu în trei, cum era prezentat la TV în marile orașe (facem precizarea că legile electorale nu impun astfel de reglementări); alții s-au plâns de faptul că tușul era slab vizibil, iar alții că tușul era prea puternic. Doamna Elena Culcear, de pe strada Cloșca, din Alba Iulia, era indignată că a trebuit să stea la coadă la secția de votare nr. 21 mai bine de 45 de minute, împreună cu soțul ei, deoarece se utiliza doar o ștampilă, iar alegătorii intrau pe rând.
Primele contestații oficiale
La sediul Biroului Electoral al Circumscripției nr. 1 Alba s-au depus și primele întâmpinări oficiale din partea partidelor politice. Alianța D.A. și PNG au contestat incompatibilitatea primarului și a viceprimarului din Doștat, membri ai Uniunii Naționale PSD+PUR cu calitatea de membri ai secției de votare nr. 255 din Boz. Contestațiile urmau să fie soluționate la nivelul secției de votare și apoi se întorceau la BEJ. O sesizare telefonică am primit și din partea candidatului Uniunii Naționale PSD+PUR, Nicolae Popa, care a precizat că la unele secții de votare din Bălcaciu și Feisa, afișe cu candidați ai Alianței D.A. și PNȚCD erau lipite pe zidurile sediilor, deși legea electorală interzice acest lucru. În cele din urmă, președinții de la secțiile respective au rupt afișele.
PSD Alba acuză Alianța D.A. de manipulare a alegătorilor din Ocna Mureș, Unirea și Ighiu
Ieri, în jurul orelor 14.00, la sediul PSD din Alba Iulia era forfotă mare, chiar dacă nici unul dintre candidați nu se afla acolo, toți fiind plecați în teritoriu pentru a superviza modul în care se desfășoară alegerile. De altfel membrii PSD Alba rămași la sediu țineau permanent legătura cu cei din teren pentru schimburi de informații și mai ales pentru a se interesa dacă totul se derulează conform legii electorale. În acest sens, președintele executiv al PSD Alba, Alexandru Retegan, ne-a declarat că în orașul Ocna Mureș și în comunele Unirea și Ighiu s-au petrecut în jurul prânzului unele evenimente care i-au avut în prim - plan pe candidatul din partea Alianței la Camera Deputaților, Alexandru Pereș și pe primarul comunei Ighiu, Traian Rusu (P.D.). "Avem informații clare de la oamenii noștri de acolo, care au zărit mașina deputatului Pereș precum și alte autovehicule în Ocna Mureș și Unirea că atât dânsul cât și cei din anturaj au proferat injurii publice la adresa Uniunii PSD + PUR și au îndemnat oamenii să voteze Alianța și pe Traian Băsescu. La Ighiu, primarul și oamenii săi au rupt în cursul dimineții toate afișele noastre. Am comunicat verbal Biroului Electoral județean toate aceste neregularități și sperăm că nu or să mai fie și altele", a spus dl. Retegan.
În altă ordine de idei, vă mai informăm că, până în jurul orelor 12.00, toți candidații Uniunii PSD + PUR Alba au votat, cel mai matinal fiind dl. Mugurel Liviu Sârbu, care a aplicat ștampila pe cele 3 buletine la ora 7.45, la o secție de votare de pe raza municipiului Sebeș. Ulterior, la ora 10.30, au votat împreună la Alba Iulia, George Cristian Maior și Nicolae Gavrilă, iar puțin după ora 12.00 și-a exercitat dreptul de vot Nicolae Popa. Toți candidații Uniunii și-au dat întâlnire după ora 21.00 la sediul PSD din Alba Iulia, unde urmau să aștepte cu sufletul la gură primele date ale scrutinului de ieri.
Nereguli semnalate de Alianța D.A. PNL-PD în județul Alba
Alianța D.A. PNL-PD a înregistrat o serie de întâmpinări cuprinzând nereguli la secțiile de votare. Astfel, la secția de votare nr. 249 din Horea, s-a cerut anularea votării pentru că pe listele suplimentare nu s-au trecut datele complete ale votanților iar mai multor cetățeni li s-au permis să voteze în alte secții decât cele la care erau arondați. Același lucru s-a întâmplat și la o secție din Hopârta. La Ohaba, Alianța D.A. a depus plângere penală la Poliție împotriva președintelui secției nr.308, motivând că acesta a plecat cu urna mobilă "în condiții în care legea electorală nu era respectată". Întâmpinare s-a depus și împotriva locțiitorului aceleiași secții de votare, Alianța acuzând că acesta a eliberat certificate medicale chiar în interiorul secției fără să consulte bolnavii pentru care s-a solicitat urna mobilă. La Săliștea, la secția de votare 341, Alianța a sesizat Poliția după ce un membru PSD de la o secție de votare a înmânat părinților un număr dublu de buletine de vot. Și aici s-a cerut oprirea procesului de votare.
Ora 14,00: la mijlocul zilei, la urnele din județul Alba s-a prezentat un procent de 25,91 la sută dintre alegători, din care 24,98 la sută din mediul urban și 27,49 la sută din mediul rural. La nivel național, procentul de prezență era de 27,18 la sută, 25,08 la sută în mediul urban și 30,04 la sută în mediul rural. Mai trebuie spus că 56 la sută din numărul participanților au fost bărbați, iar cei mai serioși alegători au fost cei peste 40 de ani. Ceva mai leneși au fost tinerii, care au reprezentat doar 24 la sută dintre cei care au votat până la ora 14,00.
Campanie electorală în ziua alegerilor
Spre deosebire de alte campanii electorale, partidele participante la alegeri au dus lupta electorală chiar și în ziua alegerilor. Astfel, SMS-urile cu mesaje anti-PSD și anti-Alianță au curs gârlă pe telefoanele mobile, iar pentru ca "jocul" să fie mai interesant, aceste mesaje se terminau cu îndemnul "citește și dă mai departe". Situația a fost similară în cazul adreselor de e-mail, bombardate cu mesaje electorale. Având în vedere că acest joc s-a transformat în timp scurt într-un adevărat fenomen ce a luat amploare, Biroul Electoral Central a intervenit ieri printr-o dispoziție solicitând organelor abilitate să stabilească cine a declanșat această adevărată nebunie informațională. Adică, oamenii legii au fost puși să caute acul în carul cu fân.
* Ora 17,00: procentul a crescut cel mai spectaculos în acest interval de timp, la nivel județean prezența la vot fiind de 42,82 la sută, din care 41,01 la sută în mediul urban și 45,87 la sută în mediul rural. Și de această dată, Bucureștiul era în urmă față de restul țării, cu o prezență la vot de aproximativ 35 la sută. La nivel național, procentul de prezență era aproape identic cu cel din anul 2000, adică 43,70 la sută, din care 39,80 la sută în mediul urban și 49,00 în mediul rural.
* Ora 20,00: la această oră a avut loc și ultima raportare a prezenței la vot. Cu o oră înainte de închiderea oficială a secțiilor de votare, în județul Alba s-a înregistrat o prezență la vot de 56,36 la sută, din care 55,87 la sută în mediul urban și 57,18 la sută în mediul rural. Mai trebuie spus că la aceeași oră, în urmă cu 4 ani, prezența la vot a fost de 62,33 la sută, ceea ce înseamnă că anul acesta au votat mai puțini alegători. La nivel național, procentul de prezență la ora 20,00 a fost de 57,13, din care 54,41 în mediul rural și 60,84 în mediul urban.
Mai trebuie precizat că prezența record la alegerile generale din România s-a înregistrat în 1990, când procentul de participare a fost de 86,04 la sută. Prezență mare a fost și în 1996, când rata de participare a fost de 77,20 la sută. În 2000, prezența la urne a fost de 62,33 la sută. Rezultatele oficiale ale alegerilor generale din 28 noiembrie 2004 vor fi date publicității de abia în 8 decembrie, în timp ce turul II al alegerilor prezidențiale se va derula în 12 decembrie 2004.
Mulțumim pentru colaborare reprezentanților Biroului Electoral al Circumscripției nr. 1 Alba, și în special președintelui - judecător Aurelian Mocan, locțiitorilor - judecători Cristina Nicoară și Lucian Gherman și îi felicităm pentru organizarea exemplară a alegerilor din județul Alba. Vom reveni cu alte amănunte.
Grupaj realizat de Florin ROMAN, Răzvan JURCĂ și Robert GHERGU
La Alba Iulia
O femeie a murit după ce s-a aruncat de la etajul IV
O femeie din Alba Iulia a murit duminică după-amiază, aruncându-se de la etajul IV al unui bloc de pe strada Toporașilor. Victima, Ana B., de 52 de ani, din Alba Iulia, suferea, se pare, de unele probleme de sănătate. Femeia s-a sinucis aruncându-se de la geamul din bucătărie al apartamentului.
(F.R.)