Nu voi fi prefectul județului
- Domnule Babițchi, în ultima zi a campaniei electorale, PSD+PUR a afirmat că veți fi numit prefect al județului dacă Alianța D.A. câștigă alegerile. Este adevărat?
- ...evident, sugerându-se că aceasta ar fi o calamitate. Pentru mine a fost o problemă de conștiință și o onoare totodată că Alianța D.A. mi-a încredințat coordonarea campaniei mediatice în aceste alegeri. Iar furia mocnită a PSD, partid incapabil de fair play, dovedește că mi-am făcut treaba bine. Răspunsul este că nu am discutat cu nimeni și nici nu s-a pus vreun moment problema ca să fiu propus pentru funcția de prefect al județului. Dar, cu minciuna respectivă, propagandiștii PSD Alba nu au făcut decât să-și exhibe prostia.
- Să-și exhibe prostia?
- Exact. Au sfârșit cu un slogan - "Dacă doriți ca Mihai Babițchi să fie prefectul județului, votați Alianța D.A.!", mizându-se desigur pe efectul contrariu. Nu-mi prea place să vorbesc despre mine, dar în fine... Responsabilitățile politice anterioare m-au obligat să cutreier județul de la un capăt la altul și, spre surpriza mea, chiar în localități îndepărtate din Munții Apuseni, când mi se rostea numele aproape instantaneu oamenii se adunau în jurul meu, unii din curiozitate alții doar să îmi strângă mâna. Ca să nu mai vorbesc de primari. Dacă aș fi dat curs la toate invitațiile care mi s-au făcut aș fi ținut-o tot într-o vizită și azi.
- Ați avut o funcție importantă în PSD, era normal...
- Nici o legătură. Poate că unii au uitat, dar în mediul rural, mai ales în Apuseni unde trăiesc urmașii vechilor luptători pentru libertate, Avram Iancu și Horea, oamenii își amintesc încă de Revoluția din Decembrie 1989, al cărei conducător pe meleagurile Albei s-a întâmplat să fiu. Nu pot uita momentul când, în urmă cu câțiva ani, un moț m-a îmbrățișat cu cuvintele: "E Avrămuț al nost', mă!". Sunt foarte stingherit și emoționat să vorbesc despre asta, nu vreau să par lipsit de modestie. Vreau doar să spun că este posibil ca PSD Alba să-și fi făcut un deserviciu cu acel slogan.
- În 2000 ați condus campania electorală a PDSR. Cum de ați trecut de cealaltă parte a baricadei?
- În 1999 fostul prefect Ioan Rus, pe care îl respectam, împreună cu Augustin Presecan m-au convins să mă înscriu în PDSR. Asistasem la dezastruoasa guvernare instaurată în 1996, și am acceptat. Mi-am dat demisia în urmă cu un an, când am descoperit cât de cangrenat este acest partid. Semnalul părăsirii lui Adrian Năstase l-au dat Gușă și Emil Hurezeanu, colaboratori din linia întâi ai acestuia. Nu sunt încă membru al nici unui partid, deci pot afirma, în calitate de analist politic, că PNL și Partidul Democrat de azi sunt cu totul alte partide decât cele din guvernarea CDR. Au altă conducere și altă doctrină, mult mai clară și convingătoare.
- Nu sunteți membru? Dar ați condus campania mediatică a PD la locale!
- Doar ca profesionist. Înainte de alegerile locale am scris un editorial în care am arătat că PD are șansa de a deveni prima forță politică în județ. Și atunci PSD Alba m-a atacat într-un mod murdar, insultându-mă într-un comunicat de presă. Alegerile locale mi-au dat dreptate. L-am rugat în scris pe prefectul-președinte Mugurel Sârbu să-și ceară scuze, ca să evităm o acțiune în instanță. Nu mi-a dat nici un răspuns. Fără comentarii.
Florin ROMAN
Delegație albaiuliană la Moura (Portugalia)
De câțiva ani Fundația PAEM Alba Iulia și Primăria municipiului Alba Iulia derulează un amplu proiect, AQUAFIL, privind implementarea la nivelul autorităților locale a mecanismelor și instrumentelor necesare în procesul de luare a deciziilor pentru aplicarea managementului resurselor de apă, implementarea unui program pedagogic care să susțină și să dezvolte în rândul tinerilor educația ecologică. În acest proiect sunt implicate autorități locale din 6 țări: Luxembourg, Franța, Portugalia, Ungaria, România și Bulgaria. În perioada 2-5 decembrie în localitatea Moura (Portugalia) va avea loc reuniunea Comitetului de Pilotaj Interregional AQUAFIL, pe ordinea de zi aflându-se prezentarea activităților interregionale și locale realizate în cursul anului 2004, prezentarea bilanțului bugetar. De asemenea, se vor dezbate acțiunile ce vor avea loc atât la nivelul conducerii proiectului cât și cele referitoare la activitățile pedagogice și la cele ale rețelei "Casa Apei", precum și gestiunea integrată a râurilor. La reuniunea de la Moura municipiul Alba Iulia va fi reprezentat de o delegație condusă de primarul Mircea Hava.
(A.D.)
Manifestări omagiale la Muzeul Național al Unirii
În zilele de 25-26 noiembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a avut loc o Sesiune de Comunicări Științifice, sesiune care se înscrie în suita momentelor culturale și științifice dedicate împlinirii a 86 de ani de la Marea Unire. Au fost prezentate pe secțiuni o serie de comunicări din domeniul arheologic, istoric, restaurare-conservare și mai ales cu o problematică vizând actul Marii Uniri. Totodată a avut loc vernisajul a două expoziții temporare: "Valori arheologice și numismatice descoperite în județul Alba aflate în patrimoniul muzeului albaiulian" și "Unitatea statală a României: idee și faptă". De asemenea, au fost lansate mai multe lucrări de specialitate: Mică Enciclopedie de etnografie și folclor- Țara Moților a profesorului Sabin Cioica, volumul 41 al anuarului muzeului Apulum, precum și două cărți ale profesorului doctor Doinea Benea: "Damnatio Memoriae" și "Atelierele romane de mărgele de la Tibiscum".
(L.I.)
S-a opărit cu apă
Valentin Hetea, în vârstă de 32 de ani, din comuna Unirea, a fost internat vineri după-amiază la Spitalul județean de Urgență, având arsuri grave în partea inferioară a corpului, au declarat surse medicale autorizate. Tânărul a povestit personalului sanitar de la "Urgențe" că a scăpat din mâini o oală cu apă fiartă și s-a opărit. Pacientul a suferit arsuri de gradul I, II și III de la bazin în jos, fiind internat la secția chirurgie plastică pentru a primi îngrijirile medicale necesare.
(R.G.)
"Apartenența județului Alba la Ansamblul Regiunilor Europei este meritul nostru"
susține Eugen Popa - fostul președinte al CJ Alba
Faptul că actualul președinte al CJ Alba, Teodor Atanasiu, a reușit să devină unul dintre membrii cu drepturi depline a Biroului de conducere al Ansamblului Regiunilor Europei pare să-i stea în gât fostului președinte Eugen Popa. Acesta ne-a declarat că dl. Atanasiu nu are practic nici un merit în obținerea respectivei performanțe și că bătălia pentru A.R.E., dacă o putem numi așa, a fost dusă de către el și predecesorul său Augustin Presecan. "Acum se laudă cu A.R.E. dar uită că în trecut a fost printre cei mai aprigi contestatari a acestei inițiative de mare impact pentru județul nostru. Susținea tot timpul că asocierea cu A.R.E. este o pierdere de vreme, că se vor cheltui inutil bani cu deplasările în străinătate. De ce nu mai spune și acum același lucru? Domnul Augustin Presecan și apoi eu, am fost cei care ne-am zbătut efectiv pentru ca județul Alba să facă parte din Ansamblul Regiunilor Europei. Măcar atâta ar putea să recunoască și dl Atanasiu", ne-a declarat Eugen Popa.
Răzvan JURCĂ