Editorial
Alegerile - între minus și plus
     Orice scrutin electoral, și acest lucru se întâmplă pretutindeni în lume, nu numai în România, are, firesc, mulțumiții și nemulțumiții săi. Cei ce-și văd speranțele împlinite în cadrul votului popular, desigur, au o anumită stare de mulțumire. Cei care constată că și-au irosit votul sau a rămas nevalidat trec automat într-o stare de nervozitate. Așa s-a întâmplat recent și în cadrul alegerilor pre­zidențiale din SUA, cea mai democratică țară a lumii. După ce a câștigat din nou George W. Bush, reprezentantul Partidului Repu­blican, susținătorii democrați ai lui John Kerry s-au simțit frustrați. Însă acest lucru a durat cam 24-48 de ore cel mult după anunțarea rezultatelor alegerilor, după care imediat toți americanii au simțit nevoia să strângă rândurile în jurul președintelui ales, făcând apel și unii și alții la unitatea poporului american în fața multiplelor provocări și pericole interne și externe. Și au fost și la ei destule acuze de fraudare a alegerilor, chiar și în prezent discutându-se de posibile fraude electorale în statul Ohio. Însă, la americani, totul este lăsat în seama instituțiilor statului, care intră automat în funcțiune și își fac datoria, fără nici o teamă de repercusiuni sau represalii politice.
    La noi, vorba poetului, "atâția fluturi sunt și-atâta jale-n casă". Învingătorii (care de fapt încă nu sunt pe deplin... învingători) se bucură peste măsură și fac numeroase gesturi necugetate (vezi gestul incalificabil al prefectului de Buzău, Ion Vasile, care îm­preună cu alți susținători au vandalizat bannerele Alianței D.A., căl­cându-le în picioare în plină stradă). Pe de altă parte, strigătele și urletele învinșilor nu mai prididesc de o săptămână încoace cu privire la fraudarea alegerilor, se fac auzite amenințări cu tribunalul și cu pușcăria, plângeri peste plângeri, cereri peste cereri de anu­lare a alegerilor. Nu există nici un fel de încredere în instituțiile sta­tului, iar acestea, la rândul lor, timorate de lumea zgomotoasă și de acuzele aduse, acționează cu încetineală, uneori chiar haotic. Cât despre interesul național, despre pericolele care ne pândesc, des­pre cea mai importantă opțiune a noastră - integrarea în UE, ce să mai vorbim. Aproape că n-au existat sau nu ne-am mai amintit de ele în această perioadă.
    Dar haideți să ne detașăm puțin de zgomotul electoral și să vedem și partea plină a paharului, nu numai cea goală. Chiar dacă mulți dintre analiștii politici își dau cu părerea că avem în prezent "o Românie ruptă-n două", eu unul cred că în cele din urmă lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Aș spune chiar că recentele alegeri parlamentare au adus destule argumente solide în favoarea demo­crației în România. Ceea ce la prima vedere pare o scindare în două a românilor, poate fi considerată de fapt o maturizare politică a e­lec­toratului.
    După aproape 15 ani de la Revoluția din '89, am ajuns, în sfârșit, asemeni altor democrații ale lumii, să avem doar două mari forțe politice importante (Uniunea PSD+PUR și Alianța D.A.), care se luptă pentru supremația politică, pentru conducerea României. O bătălie a două importante doctrine politice europene actuale - so­cial-democrația și social-liberalismul. Aici am spune că este păcat că nu au intrat în Parlament și reprezentanții celui de-al treilea cu­rent politic important - creștin-democrația, în speță PNȚCD.
    Un alt câștig important fără nici un fel de tăgadă este cel al în­noirii membrilor Par­lamentului României. Noua configurație parla­mentară ne arată că 227 de deputați din cei 332 aleși sunt noi, ceea ce reprezintă un procent de înnoire de 84%, iar din totalul de 137 de senatori, 99 sunt noi, adică un procent de 72%. Totodată a crescut semnificativ numărul parlamentarilor tineri și cel al femeilor, la fiecare 10 reprezentanți în parlament fiind o femeie (35 de femei-deputat și 13 femei-senator).
    Așadar, și aceste alegeri au adus plusuri în democrația româ­nească.
Tinu MATEȘ