Prima pagină Ediția din: 7.12.2004
Românii sunt furați și după moarte
     În data de 5 decembrie, la ora 11,00, lucrătorii Postului de Poliție din Pianul de Jos au fost sesizați de către Victoria Cuțitar (37 de ani) din Cugir că autori neidentificați au dislocat de pe mormântul tatălui său o placă de beton. Ioan Cuțitar a decedat în 1 decembrie a.c. și a fost înhumat în 3 decembrie în cimitirul localității Pianul de Jos. Conform obiceiului locului, în interiorul mormântului, pe sicriu, au fost aruncați de către cei prezenți la înmormântare 2 milioane de lei. Deplasați la fața locului polițiștii au constatat că una din cele trei plăci aplicate peste mormântul lui Ioan Cuțitar era deplasată cu 30 cm față de celelalte. Coșciugul era intact și nu prezenta urme de forțare. În urma cercetărilor, polițiștii din Pianul de Jos împreună cu Poliția municipiului Sebeș l-au identificat pe profanator în persoana lui Ionel C. (13 ani) din Pianul de Jos. Băiatul a participat la înmor­mântare, a văzut banii aruncați în mormânt și a luat hotărârea de a disloca una din plăci pentru a-și însuși banii. În dimineața zilei de 5 decembrie, la ora 8,30, Ionel C. s-a dus în cimitir, a dislocat placa de beton folosindu-se de o țeavă și a sustras din mormânt peste 1 milion de lei. Suma a fost găsită asupra sa și predată familiei dec­edatului. Băiatul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de pro­fanare de morminte. Poliția ia în considerare și ipoteza ca băiatul să nu fi acționat singur și continuă cercetările. (L.I.)
Prima zăpadă mai sănătoasă, autoritățile pe fază
•În zona Munților Apuseni a nins ca-n povești
     După un week-end călduros pentru această perioadă în majo­ritatea localităților din județ, de ieri dimineață a început să ningă puternic mai ales în zona de munte. Așa se face că, la orele după-amiezii, când ninsoarea a mai scăzut în intensitate, stratul de ză­padă depășea 10-15 cm în zona Câmpeni și Arieșeni. La Alba Iulia, ziua a debutat cu o ploaie de toamnă, dar treptat, precipitațiile s-au transformat în lapoviță și ninsoare. Străzile și trotuarele municipiului au fost acoperite rapid cu zăpadă și bălți. Directorul Direcției Teh­nice a CJ Alba, ing. Dan Popescu, ne-a declarat că după căd­erea primilor fulgi de zăpadă, echipajele de deszăpezire de la SC "Dru­muri și Poduri Locale" Alba au intrat în acțiune, majoritatea utilajelor fiind concentrate pe zona Apusenilor. S-a intervenit cu utilaje cu lamă și material antiderapant pe următoarele drumuri județene: 762, Avram Iancu; 742, Roșia Montană și 108, Albac-Horea, cu preci­za­rea că aici este cantonată o mașină în permanență, gata să intervină pentru combaterea zăpezii și a poleiului. Două echipaje intervin cu mașini cu lamă și antiderapant și pe drumurile județene Râmeț-Ponor și Aiud-Buru. Se mai acționează pe drumurile spre Almașu Mare și Zlatna. În zona Straja, utilajele de deszăpezire erau ieri după-amiază în patrulare. Directorul Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu a mai precizat că nici un drum județean nu este blo­cat, dar circulația se desfășoară în condiții de iarnă. El le-a cerut șoferilor să nu plece la drum dacă autoturismele nu sunt echipate corespunzător, cu lanțuri și material antiderapant, pentru că există pericolul blocării în trafic iar acest lucru poate îngreuna intervenția mașinilor de deszăpezire.
Florin ROMAN

Liderii Alianței D.A., Mona Muscă și Emil Boc, în turneu electoral prin județul Alba
     Lideri marcanți ai Alianței D.A. PNL-PD vor fi prezenți astăzi în localități ale județului Alba. Mona Muscă și primarul Clujului, Emil Boc, însoțiți de co-președinții ADA Alba, Teodor Atanasiu și Mircea Hava, se vor întâlni cu cetățenii și vor participa la dezbateri radio­fonice, după următorul program: Cugir, orele 15,45 -16,15; Sebeș, orele 17,15 -17,45 (radio Orion); Alba Iulia 18,15 -19,00 (la radio XXI) și 21,00 - 22,00 (întâlnire cu femeile); Aiud, orele 19,20 - 20,30. Mona Muscă s-a mai aflat în campanie în județul Alba, iar ultimii li­deri ai Alianței care au fost la Alba Iulia sunt Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, președinții PD, respectiv PNL.(F.R.)
În județul Alba
6660 de brazi și molizi scoși la vânzare
     Directorul Direcției Silvice Alba, Ioan Boariu, a declarat că în județul nostru vor fi scoși la vânzare pentru sărbătorile de iarnă 6660 de brazi și molizi. Cel mai scump brad va costa circa 200.000 de lei, iar pentru un brad obișnuit se va plăti între 100.000 și 195.000 de lei. Un molid va costa între 65.000 de lei și 120.000 de lei. Din to­talul de pomi de iarnă scoși la vânzare, 3000 vor fi brazi și 3660 sunt molizi.(F.R.)
Deputatul Nicolae Popa în cărți pentru postul de ministru al Agriculturii
     Presa centrală de la sfârșit de săptămână a alocat spații largi negocierilor purtate între conducerile PSD, UDMR și PUR pentru formarea noului cabinet. Citând surse din interiorul partidelor po­litice, mai multe publicații dădeau informații potrivit cărora actualul deputat al Uniunii PSD+PUR Alba, Nicolae Popa, este luat în calcul pentru funcția de ministru al Agriculturii. Alte surse spun că Nicolae Popa este și printre nominalizații pentru postul de secretar de stat la același minister.(F.R.)
Primării în sărbătoare de Sf. Nicolae
     Un număr de 11 primării din județul Alba s-au aflat ieri, 6 de­cembrie, în sărbătoare, cu ocazia zilei de Sf. Nicolae, primarul sau viceprimarul serbându-și onomastica. Este vorba de primarii loca­lităților Blandiana (Nicolae Gherman), Câlnic (Nicolae Ienciu), Meteș (Nicolae Varvara), Ohaba (Nicolae Mihălțan), Roșia Montană (Ni­colae Virgil Narița) și Săsciori (Nicolae Florin Morar). De ase­menea, au avut prilejul să-și cinstească subordonații cu un pahar de... vorbă și viceprimarii comunelor Albac (Nicolae Costea), Daia Română (Nicolae Mihu), Jidvei (Nicolae Nemeș), Sohodol (Nicolae Gheorghe Trif), singura viceprimăriță sărbătorită ieri fiind Nicolina Lia Vârciu, de la Vidra.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.