Editorial
Defecțiunea naționalismului maghiar
     Prea ocupați cu dezbaterea și descifrarea rezultatelor alegerilor generale, dar și cu încercarea de a prezice câștigătorul turului II al alegerilor prezidențiale, am trecut destul de ușor peste rezultatele referendumului din 5 decembrie din Ungaria. În țara vecină s-a supus votului popular o problemă care ne privește în egală măsură pe noi, ca țară în care trăiește cea mai mare comunitate maghiară din afara granițelor Ungariei, este vorba despre acordarea dublei cetățenii. Inițiată de FIDESZ, formațiune condusă de fostul premier Viktor Orban, inventatorul "legitimației de maghiar", și aflată acum în Opoziție, dezbaterea și consultarea populară s-a soldat cu un eșec răsunător. Tema dublei cetățenii a fost aruncată în dezbatere în contextul campaniei electorale care se desfășoară în Ungaria, iar Opoziția miza desigur pe o creșterea popularității sale. Se pare însă că liderii săi și-au făcut calculele greșit în condițiile în care nivelul de trai din țara vecină s-a deteriorat ușor după 1 mai 2004, dată de la care Ungaria a devenit membră a Uniunii Europene. O situație argumentată și de afluxul mare de cetățeni maghiari care vin să-și facă cumpărăturile în România, doar pentru că prețurile sunt semni­ficativ mai mici. Obținerea cetățeniei ungare de către maghiarii din afara granițelor Ungariei s-ar fi soldat cu un aflux de aproximativ 300.000 de persoane care ar fi fost tentate să se stabilească în Un­garia, fapt ce ar fi dus la o creștere a șomajului, dar și la ridicarea nivelului cheltuielilor bugetare pentru integrarea lor. Cetățenii ma­ghiari pentru a nu fi nevoiți să spună "NU" au preferat să nu se pre­zinte la urne, astfel încât deși majoritatea celor care au participat la referendum au votat pentru dubla cetățenie (18,8 la sută pentru și 17,7 la sută împotrivă), referendumul nu a fost validat deoarece nu au fost îndeplinite condițiile minime cerute de legea maghiară, adică votul a 25% din totalul de 8 milioane de maghiari cu drept de vot.
    Și iată cum în țara în care naționalismul este foarte puternic se adeverește adevărul aserțiunii conform căreia "economicul dictează politicul". Și totuși, pentru că tema protejării maghiarilor din afara granițelor, mai ales a celor din țările vecine Ungariei este una dragă politicienilor, dar și pentru a nu-i dezamăgi pe cei care s-au pre­zentat la referendum, guvernul de la Budapesta gândește alte mo­dalități de sprijinire a acestora. Este vorba despre acordarea unui "statut privilegiat" în care sunt incluse pașapoarte speciale care să fa­ciliteze accesul mai ușor al deținătorilor în Ungaria și în statele UE, crearea unui "Fond al Pământului Natal" și acordarea de fa­cilități întreprinzătorilor maghiari din afara granițelor Ungariei care doresc să-și dezvolte afaceri în patria mamă.
    Pentru maghiarii din Serbia, România și Slovacia rezultatul refe­rendumului este unul dezamăgitor, el arătându-le că frații nu sunt dispuși la orice sacrificiu, mai ales la sacrificiul economic. Este și o lovitură în plan politic pentru că ea le arată că guvernul maghiar, dar și populația Ungariei nu sprijină necondiționat temele pe baza că­rora ei încearcă să se afirme. Situația se aplică foarte bine facțiunii secesioniste din minoritatea maghiară din România, care în acest an electoral a încercat să rupă electoratul UDMR în favoarea sa. De­fecțiunea naționalismului maghiar pune între paranteze însăși e­xis­tența unor asemenea grupări extremiste.
Anca DINICĂ