În Zlatna salubrizarea se face cu... ligheanul!
Utilajele de ridicat gunoiul au fost vândute la licitație
Primăria Zlatna va acționa în instanță Direcția de Finanțe Publice Alba pentru nerespectarea prevederilor Ordinului Ministrului Finanțelor nr. 81/2003, fapt ce a amplificat situația dezastruoasă în care se afla orașul, a declarat primarul Silviu Ponoran. El a menționat că datoriile moștenite de la vechea conducere a orașului se ridică la 10,4 miliarde de lei, reprezentând facturi restante la energia electrică pentru iluminatul public, gaz metan și datoriile școlilor pentru utilități. Ponoran susține că, potrivit ordinului, intrat în vigoare în octombrie 2003, trebuie achitată cu prioritate contravaloarea consumului de energie electrică, termică și gaz metan, abia apoi putând fi făcute alte operațiuni financiare. El pretinde că fosta conducere a Primăriei Zlatna a plătit, până în luna mai a.c., o parte din facturile pentru piatra achiziționată pentru reparații la drumuri, în sumă de 2,6 miliarde de lei, deși nu fuseseră achitate datoriile la gaz metan și iluminat public. În aceste condiții, a spus Siliviu Ponoran, Liceul "Avram Iancu" a rămas fără telefoane din cauza neplății, unitatea de învățământ fiind amenințată și cu executarea silită de către AVAS, pentru datoriile de aproximativ 200 de milioane de lei acumulate către furnizorul de gaz metan. Mai mult, Silviu Ponoran acuză conducerea Direcției de Finanțe Publice Alba de lipsă de înțelegere. El a motivat că DFP Alba nu a dat curs unei adrese prin care solicita anularea unor licitații pentru vânzarea unor bunuri ale SC Servcom Zlatna, firmă subordonată primăriei. Este vorba de un utilaj de tip Ifron, care a fost deja vândut, o autospecială pentru ridicat gunoiul și mai multe autobuze. Ponoran a spus că, în loc să ajute Zlatna să depășească criza în care se află, DFP Alba "își bate joc", fără să înțeleagă riscurile care pot să apară prin neridicarea gunoiului menajer.
Robert GHERGU
Șantierul TIMEA Cluj a băgat frica în albaiulieni

La apelul disperat al mai multor cetățeni de pe str. Al. I. Cuza (fosta stradă a Clujului), ne-am deplasat la fața locului. În dreptul caselor cu numerele 17-21, S.C. TIMEA Cluj a deschis, cu o lună în urmă, un șantier edilitar. Constructorii au săpat un șanț adânc de peste trei metri pe trotuar, paralel cu porțile și gardurile oamenilor. Pământul dislocat a fost aruncat pe carosabil făcând circulația extrem de anevoiasă. Ploile și zăpada topită au întins noroiul pe drum creând adevărate capcane în traficul rutier.
Este de la sine înțeles că accesul cetățenilor în curțile proprii este o adevărată aventură, cât despre mijloacele auto ce să mai vorbim. Familia Țăranu trăiește un adevărat coșmar: din cauza șanțului adânc și a infiltrațiilor de apă gardul zidit la stradă s-a înclinat cu 7 cm și riscă să se prăbușească. Contactată, conducerea firmei constructoare a rămas indiferentă, replicând că dacă au ceva nemulțumiri să se adreseze Primăriei municipiului Alba Iulia sau instanțelor judecătorești. Cei afectați de execuția lucrărilor nu au timp și nici chef să bată la ușile administrației locale ori să umble prin tribunale. Ei vor să le fie asigurată integritatea bunurilor personale și cer cu insistență să fie scutiți de a trăi cu frica-n sân tot timpul.
Nu știm dacă lucrările de extindere a canalizării au început în luna iunie 2004, așa cum stă scris pe un panou și nici dacă se vor finaliza în luna septembrie 2005. Cât a fost vara de lungă s-ar fi putut lucra mult mai repede și mai bine, iar sărmanii proprietari n-ar fi ajuns în pragul disperării tocmai acum în preajma sărbătorilor de iarnă.
(S.T.)
Muniție de război descoperită în Spitalul Zlatna
La Spitalul din Zlatna, în timp ce se efectuau lucrări de demolare a unei clădiri anexe au fost găsite la o grindă, prinse pe o lamelă 5 cartușe pentru armă tip carabină. Polițiștii au fost anunțați de descoperire în dimineața zilei de 6 decembrie, la ora 9,00 de către Horea Fleșer, angajat al spitalului. Deplasați la fața locului polițiștii au verificat întreg podul clădirii, dar nu au găsit alte arme sau muniție. Din cercetări s-a constatat că până în anul 1970 construcția a fost folosită ca locuință, după acest an fiind dată în administrația spitalului. Ultima familie ce a locuit în clădire a fost cea a numitului Ioniță Savonea, participant la ambele războaie mondiale. Există ipoteza ca muniția găsită să fi aparținut lui Savonea. Cartușele au fost ridicate și vor fi supuse expertizei balistice.
(L.I.)
Brazi de Crăciun confiscați la Alba Iulia
Pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia, în 6 decembrie, la ora 18,40 a fost oprit de către lucrătorii Poliției Rutiere, pentru efectuarea unui control, taxiul marca Dacia Solenza. S-a constatat că pasagerul din taxi, Dan Petrea (32 de ani) din Albac transporta un număr de 10 brazi pentru care nu deținea acte de proveniență. În urma unor verificări au fost depistați alți 30 de brazi depozitați în parcarea unui magazin și care aparțineau aceluiași bărbat. Cei 40 de brazi fără acte de proveniență au fost predați Ocolului Silvic din Alba Iulia care a dispus confiscarea lor. Dan Petrea a fost amendat cu suma de 5 milioane lei.
(L.I.)