Actualitate
Pentru că este vremea tăierii porcilor
Examenele trichineloscopice pot fi efectuate și duminica
     Până în data de 19 decembrie, programul de lucru al circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și al Laboratorului Sanitar Veterinar din cadrul DSVSA Alba a fost modificat. Directorul DSVSA Alba, dr. Ioan Dârzu, a declarat că angajații unităților amintite vor lucra și sâmbăta, între orele 08.00 și 15.00, dar și duminica, de la 08.00 la 12.00. El a precizat că măsura a fost luată pentru a permite proprietarilor de porci să se prezinte cu probe de 20-30 de grame din fiecare pilier al diafragmei animalului sacrificat, în vederea efectuării examenului trichinelo­scopic. Dr. Dârzu a subliniat că examenul tri­chi­neloscopic este gratuit numai dacă este efectuat la circumscripțiile sanitar veterinare concesionate și doar dacă animalul provine de pe raza de competență a acestora. În schimb, la circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și Laboratorul Sanitar-Veterinar din cadrul DSVSA Alba, efectuarea examenului trichi­neloscopic costă 36.000 de lei, dacă este realizat în zilele lu­crătoare, fiind de două ori mai scumpă după orele de program și în zilele nelucrătoare. Robert GHERGU
Inaugurarea sălii de sport din Gârda de Sus
     La Gârda a fost inaugurată noua sală de sport. La eveniment au fost prezenți Alexandru Pușcas, ministrul Integrării Europene, senatorul PSD de Alba George Maior, prefectul Mugurel Sârbu, inspectorul școlar general Dorin Sandea, primarul comunei Gârda de Sus Marin Vârciu și Ștefănuț Ioan, directorul Școlii Generale "Emil Racoviță" din Gârda. Primarul comunei a declarat că este cea mai mare investiție guvernamentală realizată în Gârda după 1989, în valoare de peste 14 miliarde de lei, iar prefectul a subliniat că această sală de sport este una dintre cele 14 construite în județul Alba.
    Dl. Ștefănuț a precizat că Școala Generală "Emil Racoviță" din Gârda este integrată în "Proiectul pentru Învățământ rural", fiind una din cele 10 școli din județ selecționate pentru acest proiect, ea fiind totodată și una din cele 1000 de "Centre de resurse fixe" din țară. Școala a fost dotată cu aparatură de ultimă generație (videoproiector, ecran etc), cu 110 mese ergonomice și scaune, a fost realizată alimentarea cu apă curentă iar în 2005 se vor reamenaja grupurile sanitare.(F.R.)
"Hanukat Ha Bait" sau reinaugurarea Templului Ieri, la Alba Iulia a început sărbătoarea evreiască a luminilor
     Ieri (8 decembrie 2004), cea mai veche sinagogă din Transilvania (cea din Alba Iulia, care a fost edificată în anul 1821), a fost gazda unui eveniment cu o profundă încărcătură spirituală și istorică. Este vorba despre începerea sărbătorii evreiești a luminilor, marea sărbătoare de Hanuka. Pentru prima dată după mulți ani ritualul a fost îndeplinit de un rabin autentic: Abraham Errenfeld. Născut la Oradea, stabilit de mai multă vreme în Israel, acesta s-a întors în țară cu scopul de a susține după puterile sale tradiția și spiritualitatea mozaică, în sânul comunităților evreiești din România. La eveniment au participat, pe lângă puținii evrei autentici care au mai rămas în județul nostru, membrii unor familii mixte și un grup de studenți teologi ortodocși, avizi de cunoaștere, însoțiți de doi preoți de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. (Printre cei prezenți la acest eveniment s-a aflat și Eva Galambos, redactor la "Realitatea evreiască".) După rostirea cuvântului de început de către rabinul Errenfeld, care a oferit îndrumări cu privire la ritualul ce trebuie îndeplinit în fiecare familie evreiască de Hanuka, a mai luat cuvântul un oaspete de vază: dr. ing. Jose Blum, consilier cultural al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), care a arătat rolul și importanța istorică a sărbătorii. Sub denumirea "Hanukat Ha Bait", aceasta marchează victoria din antichitate a maccabeilor asupra romanilor, care transformaseră Templul Sfânt într-un lăcaș de cult păgân, iar sub denumirea "Hag Ha Urim" se amintește de miracolul arderii timp de 8 zile a "Menorei", fără să fie alimentată cu ulei. În amintirea acestei minuni petrecute în Templul Sfânt, fiecare evreu din lume (inclusiv copiii), trebuie să aprindă câte o lumânare, după un anumit tipic, timp de 8 zile. Urările, după datină, cu acest prilej, sunt "Mi Camoha Baelim Adonai" (Cine este ca tine, Doamne?), vechiul strigăt de luptă al lui Yehuda Maccabeul, și "Hanuka Sameah" (Hanuka fericită). După îndeplinirea ritualului din sinagogă, toți cei prezenți au fost invitați de președinta comunității evreiești din Alba Iulia, ing. Lia Borza, la masa obișnuită a sărbătorii, la care se servesc fructe, dulciuri și vin, iar comesenii își urează reciproc "Lăhaim Tovim" (Spre o viață bună!).
    Dar sărbătoarea din acest an nu a fost doar un prilej de bucurie, ci și unul de întristare, pentru că cel ce a fost sufletul comunității evreiești din Alba Iulia, mereu tânărul octogenar Abraham Gheza (fostul președinte al comunității), s-a mutat acum un an în "odaia cealaltă", de unde nici un pământean n-a mai venit înapoi. În ciuda lipsei lui fizice, spiritul mobilizator și viguros i s-a simțit în sinagogă, precum și în energia d-nei Lia Borza, care a făcut oficiile de gazdă. (I.H.)
O propunere pentru Consiliul local
Școala din Rădești să poarte numele Dr. Demetriu Radu
     Poporul nostru a fost și este înzestrat cu nenumărate haruri. Din sânul său s-au născut mulți oameni de valoare, cunoscuți în întreaga lume. Unii dintre ei, mai mult în afară, deși în urma lor a rămas în țară o bogată moștenire pe toate planurile, de care ne bucurăm. Despre unii istoria a scris iar despre alții, deși merituoși, s-a scris foarte puțin. Unul dintre aceștia din urmă, în timpul vieții a fost o mare personalitate cunoscută și apreciată peste hotare, despre care cei de azi puțin știu, cu toate că cei din zona unde a trăit și a trudit zilnic pășesc peste valorile lăsate lor. Numele lui este Dr. Demetriu Radu, personalitate proeminentă, mândria poporului din care s-a născut, care trebuie să fie adus Ia cunoștința opiniei publice, deoarece numele său merită și trebuie să fie așezat în istoria neamului și în memoria tuturor.
    Tatăl său, țăran înstărit din comuna Rădești, l-a trimis, după terminarea școlii primare, la învățătură la Liceui "Sfântul Vasile" din Blaj, de la care, începând cu deschiderea acestuia de către episcopul Petru Pavel Aron, mulți tineri au primit lumină.
    Mitropolitul loan Vancea, constatând mintea luminoasă a elevului Demetriu Radu, I-a trimis, după terminarea clasei a VI-a de liceu, la Roma, unde a urmat, după liceu, colegiul "De Propaganda Fide", teologia și filozofia, absolvind cu titlul de doctor în teologie și filozofie, primind o vastă cultură, căreia el i-a adăugat talentul oratoric cu care a fost înzestrat. Dizertația de doctorat în filozofie, în afară de teza scrisă, a susținut-o oral în limba latină - limbă pe care o cunoștea la perfecție, pe lângă altele, fiind poliglot - în prezența corpului profesoral al colegiului și a unor personalități superioare ale Vaticanului, printre care și Papa Leon al XllI-lea, care i-a și acordat de altfel o medalie de aur.
    Încă de atunci, Demetriu Radu, devenit doctor în teologie și filozofie, apoi hirotonit preot, a fost gloria celor ce suntem născuți pe această insulă - popor de origine latină. Este nu numai o cinste, ci și o obligație morală să menținem în memorie personalitatea acestui luminat episcop. El constituie un reper demonstrat prin întreaga sa activitate pe diverse planuri, demn de a fi urmat în viața noastră. Activitatea sa prodigioasă fiind vastă, conținutul ei depășind cadrul restrâns al spațiului publicistic, aduc în atenția cititorilor cele mai însemnate realizări până la sfârșitul său tragic, datorat asasinatului din ziua de 8 decembrie 1920, în Senatul României (Mari), în ședința la care a participat ca senator de drept, calitate conferită de Constituție tuturor episcopilor și șefiior altor culte, indiferent de rit.
    După strălucite studii la Roma, sosit în țară, Mitropolia Blajului l-a trimis în București paroh pentru a se îngriji de credincioșii ardeleni, stabiliți în capitala Vechiului Regat, care n-aveau nici parohie și nici locaș de rugăciuni. În capitală a început activitatea, în afară de pastorația credincioșilor săi se ocupa cu strângerea de bani pentru cumpărarea unui teren pentru construirea unui lăcaș de închinăciune, existent astăzi în strada Polonă. Biserica a fost construită de succesorul său, Dr. loan Bălan, după numirea lui Demetriu Radu, ca episcop la Lugoj. Cât timp a activat în capitală, Episcopia Romano Catolică l-a numit profesor la Institutul Catolic, iar după construirea noului sediu l-a numit rector.
    A fost numit episcop la Lugoj urmare a unei întâmplări miraculoase, deoarece a fost respins de Dieta maghiară, pentru că n-ar cunoaște limba maghiară. Cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei în Vechiul Regat, la deschiderea canalului Porțile de Fier, Demetriu Radu, în limba maghiară pe care o cunoștea perfect, l-a întâmpinat în mod festiv. La repetarea cererii credincioșilor de numire ca episcop, adversarilor, împăratul le-a răspuns că Demetriu Radu știe limba maghiară mai bine decât el, și a aprobat numirea.
    După numire, credincioșii din Lugoj l-au primit cu neîntâlnit entuziasm și l-au sprijinit timp de 6 ani, până la 1903, când a fost numit episcop la Oradea. Ajuns în noua dieceză, n-a uitat de scaunul primului său episcopat, unde a ridicat biserici, reședința episcopală, școli și a constituit fundații de ajutorare în Oradea. De asemenea, printre alte mari construcții, a renovat vechea reședință episcopală după planurile celui mai mare arhitect al timpului, cu bani și materiale necesare, rare și de cele mai bună calitate. În această clădirea și-a desfășurat activitatea de episcop îndeplinind, după canoanele bisericii, sarcinile ce le avea, cu sprijinul capitlului episcopal.
    Moartea sa a cutremurat inimile din întreaga țară, indiferent de rit și naționalitate, de la tron până la ultimul locuitor. I s-au organizat funeralii naționale și a fost depus provizoriu în catedrala din Oradea Mare, apoi în biserica "Sfânta Unire" din Rădești.
    Să ne închinăm cu venerație amintirii personalității sale, urmând-o ca model în viață. Vasile MARCU
Important pentru personalul din învățământul preuniversitar
•Comunicat de presă
     Aducem la cunoștința personalului din învățământul preuniversitar al județului Alba că la această dată există suma necesară asigurării plății salariilor aferente chenzinei I pe luna decembrie 2004, în valoare de 18,459 miliarde de lei, pentru întregul personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, conform bugetului rectificat de Guvernul României pentru anul bugetar 2004.
    Plata chenzinei a II-a pe luna decembrie 2004 este asigurată prin bugetul aprobat pe 2005, la termenele de plată stabilite prin lege. (Inspector școlar general, prof. Dorin Gheorghe SANDEA)
Tichete de masă pentru personalul sanitar
•Comunicat de presă
     În conformitate cu protocolul încheiat între Federația "Sanitas" și Ministerul Sănătății, până vineri 10 decembrie 2004 vor fi acordate câte 10 (zece) tichete de masă personalului sanitar din unitățile sanitare din județul Alba, ceea ce denotă faptul că au fost respectate promisiunile făcute în cadrul negocierilor dintre Federația "Sanitas" și reprezentanții Ministerului Sănătății.
    Începând cu luna ianuarie 2005 angajații sectorului sanitar vor primi câte 20 tichete de masă precum și importante majorări salariale și vor beneficia și de alte facilități conform Ordonanței 115/2004, astfel:
    *posibilitatea controlului medical gratuit;
    *gratuitate la serviciile medicale acordate contra-cost;
    *prioritate la acordarea consultațiilor medicale în asistența medi­cală primară și ambulatorul de specialitate: efectuarea examinărilor paraclinice, internarea în unitățile sanitare cu paturi precum și la internarea și tratamentul ambulatoriu în unitățile de asistență me­dico-balneară.

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.