Curier județean
Jandarmii, străjeri la datorie
     Și în acest an, printre misiunile Comandamentului județean de Jandarmi Alba duse la bun sfârșit de efectivele unității se numără și asigurarea pazei sediilor unor instituții publice din județ, începând cu cel propriu. Surse oficiale din cadrul CJJ Alba au declarat că jan­darmii au păzit depozitul de produse speciale din Vinerea, lângă Cugir, sediile SRI Alba, Filialei județene a Arhivelor Statului, precum și ale celor 5 parchete ale judecătoriilor din județ. Totodată, jan­dar­mii au fost străjerii sucursalelor din județul Alba a două instituții ban­care renumite la nivel național, prin asigurarea pazei la sediile aces­tora și transportul de bani și valori. Toate misiunile s-au încheiat fără incidente.(R.G.)
Moș Crăciun peste așteptări de bogat
     *În ultima săptămână, la Grădinița cu program prelungit nr. 12 din Alba Iulia au avut loc serbările de Crăciun organizate de fiecare grupă în parte, cei aproximativ 300 de copii fiind îndrumați de edu­catoare, a declarat Veronica Suciu, directorul instituției. Ea a preci­zat că micuții i-au colindat pe părinți și invitați, făcând apoi și un a­de­vărat tur de forță pe la aproape toate instituțiile publice din municipiul Alba Iulia. Copiii au primit jucării, fructe, dulciuri, cutii cu lapte "Fulga" și alte produse specifice sărbătorilor de iarnă. "În a­cest an, bucuria copiilor a fost mult mai mare pentru că Moș Cră­ciun a fost mai bogat decât am fi avut noi posibilitatea. Mulțumim încă o dată conducerilor instituțiilor publice, Asociației Creștine din Brașov și firmelor Shell, Albalact și Lin & Ema, care au făcut ca sa­nia moșului să fie plină cu daruri", a spus d-na Suciu.
    *Copiii din cadrul Grădiniței cu program prelungit nr. 8 din Alba Iu­lia, preluată în acest an de Consiliul local, nu i-au uitat pe foștii ad­ministratori, Brigada 5 Vânători de Munte "Avram Iancu". De Cră­ciun, 25 de preșcolari din grupa mare pregătitoare, îndrumați de edu­catoarele Mariana Frâncu și Viorica Roșian, au colindat personalul unității militare. Ei au interpretat colinde tradiționale românești: "Co­lo, sus", "Noi umblăm să colindăm" sau "Leagănul lui Iisus". Moș Cră­ciun cu... "epoleți" a fost darnic cu colindătorii, oferind fiecăruia, pe lângă cozonac, suc și sărățele, câte o pungă cu dulciuri și por­tocale.(R.G.)
Reverberații sentimentale ale sufletului românesc
     Salonul internațional de artă organizat de UAP Alba în fiecare an, în cinstea Zilei Naționale a României, a fost anul acesta un fiasco din punct de vedere organizatoric. Nu din pricina UAP (Uniunea Artiștilor Plastici), ci din pricina celor ce au elaborat programul ma­nifestărilor, și care au stabilit ca dată a vernisajului expoziției seara zilei de 29 noiembrie a.c., deși în fiecare an, potrivit unei tradiții nescrise, acesta are loc în data de 1 decembrie, când la Alba Iulia se află toți invitații de marcă. Pe lângă faptul că nici un oficial (cu excepția subprefectului Ioan Maier), nu a onorat cu prezența sa a­ceastă manifestare, invitații din Republica Moldova au ajuns abia în data de 1 decembrie, Anatol de la Botanica fiind nevoit să-și așeze lucrările la repezeală și... abia după ce momentul festiv al verni­sajului trecuse. Colac peste pupăză, banii pentru catalogul ce se editează în fiecare an, cu acest prilej, au ajuns prea târziu în po­sesia UAP Alba, editarea acestuia fiind imposibilă în timp util. Ba chiar mai mult, singurul critic de artă care a venit la salonul de anul acesta, prof. Ilie Roșianu, a ajuns, de asemenea, abia după consu­marea evenimentului.
    Cu toate acestea, calitatea lucrărilor expuse a fost un succes în sine, determinându-l pe Ilie Roșianu să intituleze expoziția "Rever­berații sentimentale ale sufletului românesc". Iată numele artiștilor care au expus anul acesta: Cosmin Cociș, Anca Mărginean, Mihai Chiseliță, Arthur Bota, Alexandru Antonescu, Traian Mârza, Mircea Maximilian Boeriu, Georges Dumitresco (Elveția), Arina Muntean, Floare Muntean, Aurel Dumitru, Ovidiu Paștină, Dan Cre­can, Ni­colae Ispas, Noemi Kusztos, Luminița Bretoiu, Alex Rădulescu, Delia Rusu, Ștefan Szocacs, Mircea Iepure, Cosmin Vlad, Cătălin și Eugen Cioancă, Florin Magda și Ștefan Lipot. Cu ocazia verni­sa­jului, trei artiști albaiulieni au primit diplome și distincții de recu­noaș­tere a activității lor: Nicolae Ispas- "Ars longa, vita brevis", Cosmin Cociș- "Atelier 35" și Traian Mârza- "Dezvoltarea artei și culturii zo­nei Transilvania". (I.H.)
Concert de binefacere la Petrești
     Societatea de Karitate Kulik-Apulum, președinte dr. Susana Kulik, împreună cu Complexul Zorbas din Petrești, administrator d-na Carmen Iuliana Kozaridis, au organizat un concert de binefacere în Petrești cu participarea Corului Theothokos, condus de diacon Călin Bulac și Corul Liceului de Arte și Muzică, "Sigismund Toduță" din Deva.
    Cel de-al 11-lea concert de binefacere organizat de Societatea de Karitate Kulik Apulum s-a desfășurat într-un cadru deosebit de plăcut, într-o sală amenajată și împodobită de Crăciun. Interpretările muzicale specifice acestei perioade au fost primite cu entuziasm și încântare de oaspeți. La colindele cunoscute au fost invitați și oaspeții să cânte. Președinta Societății de Karitate, d-na dr. Susana Kulik împreună cu d-na Carmen Kozaridis au împărțit 150 de pachete de Crăciun interpreților, copiilor care au participat la concert și tuturor celor care au sprijinit activitățile de pregătire.
    S-au strâns donații în valoare de 5.220.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru pregătirea a 250 de pachete cu alimente pentru familii nevoiașe. Societățile care au sprijinit acest concert au fost S.C. A­pu­lum SRL Alba - director Liliana Itul, Clubul Apulum - Unirea Alba, Lutch 2000 SRL, Trans Iviniș, S.C. Câmpul Speranței SRL, Res­ta­urantul Zorbas. Mulțumim tuturor participanților și sponsorilor, pre­cum și locuitorilor din Petrești și le promitem un nou concert de mu­zică clasică imediat după sărbători, care va avea loc tot în com­plexul Zorbas. Mulțumim mult și proprietarilor acestui complex, d-nei Carmen și d-lui Tassos Kozaridis pentru ospitalitatea și ajutorul acordat în organizarea acestei manifestări. Dorim tuturor un An Nou cu bucurii și succese. La mulți ani 2005! (Dr. jur. Susana Kulik)
Cum se calculează concediile mamelor
     Salariatele însărcinate beneficiază, potrivit reglementărilor în vi­goare, de două indemnizații din partea statului. Este vorba de in­dem­nizația de maternitate și de cea pentru creșterea copilului. Pentru a le primi, trebuie să îndeplinească însă mai multe condiții.
    1. Concediul și indemnizația de maternitate. Aceasta se acordă pe o perioadă de 126 de zile salariatelor care în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu au o vechime de cel puțin 6 luni la respectivul loc de muncă. Cuantumul concediului de sarcină și lăuzie este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu înscrise în certificatul medical.
    2. Indemnizația pentru creșterea copilului până la 2 ani. Vechi­mea necesară primirii indemnizației pentru creșterea copilului în vâr­stă de până la 2 ani și în cazul copilului cu handicap - până la 3 ani - este de cel puțin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului. Acești bani se acordă numai după efectuarea a cel puțin 42 de zile din concediul de lăuzie. Pentru concediul de îngrijire a copilului, statul acordă o sumă fixă, indiferent de cuantumul sala­riului celui care face cererea de acordare a acestui drept, indiferent dacă este vorba de mamă sau de tată. Potrivit noilor reglementări, începând din anul 2005, veniturile sub formă de indemnizație pentru creșterea copilului nu vor mai fi impozitate de stat.
•Indemnizația pentru creșterea copilului va fi de 7,8 milioane lei
     De anul viitor, indemnizația pentru creșterea copilului până la 2 ani va fi de 7,8 milioane lei, reprezentând 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Acesta a fost stabilit la votarea bugetului asigurărilor de stat la o valoare de 9.211.000 lei. De noul cuantum al indemnizației vor beneficia doar mamele ale căror drepturi se vor stabili începând cu ianuarie 2005 (adică doar cele care vor face cereri de acordare a indemnizației pen­tru creșterea copilului începând de anul viitor); cuantumul indem­nizației pentru mamele care primesc deja acest drept va rămâne ne­modificat, deci 6.529.700 lei.

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.