Actualitate
Negocierile politice continuă
PUR și UDMR și-au făcut cunoscute pretențiile
     În cursul după-amiezii de ieri, reprezentanții Alianței D.A. s-au în­tâlnit cu echipele de negocieri ale PUR și UDMR, care solicită func­ții în conducerea serviciilor deconcentrate și a societă­ților comer­cia­le desprinse din fostele regii. Potrivit informațiilor de la "bursa zvo­nurilor cu parfum de realitate", atât PUR cât și UDMR vor primi la ni­vel județean conducerea a două servicii deconcentrate. Umaniștii au cerut, se pare, șefia de la Inspectoratul de Muncă, de la Inspecția în Con­strucții, de la Direcția Fito-Sanitară și de la AJOFM. Despre UDMR se spune că nu s-a decis asupra posturilor pe care le va ce­re, dar sursele nostre spun că formațiunea lui Marko Bela ar fi in­teresată de un post de inspector școlar adjunct la Inspectoratul șco­lar și de conducerea Direcției de Statistică. Unii lideri ai Alianței spun însă că UDMR nu va primi nimic la învățământ. Tot ieri, la ca­binetul prefectului de Alba s-au perindat numeroși directori, chemați probabil la o primă discuție cu "șeful deconcentratelor". Din informa­țiile noastre, în această săptămână, după ce vor stabili ce posturi revin PUR și UDMR, pe baza algoritmului de reprezentativitate, PNL și PD vor trece efectiv la împărțirea posturilor. Până acum s-a făcut inventarierea, de acum începe negocierea.
Florin ROMAN

Pentru recalcularea pensiilor
Casa de Pensii Alba are nevoie de spațiu, personal și calculatoare
     Directorul executiv al Casei județene de Pensii Alba, Dan Petcu, a trimis la sediul Casei Naționale de Pensii un material în care sunt menționate toate necesitățile referitoare la buna desfășurare a acti­vității de evaluare și recalculare a pensiilor. Astfel ar fi nevoie de un spațiu nou în suprafață de 400 mp, de 35 de persoane, 35 de cal­culatoare, 12 imprimante, rețea electrică și rețea de calculatoare.
    "Actu­almente activitatea de evaluare este organizată după cum urmează: 13 persoane din personalul contractual se ocupă: de arhi­vă (o persoană), operatori calculator (10 persoane) culegerea datelor din dosare (2 persoane). Activitatea de verificare a buletinelor de cal­cul se face în prezent de către 7 funcționari publici din cadrul servi­ciului stabilirii pensiilor, care lucrează concomitent și la lucrările cu­rente. Suntem foarte puțini și avem nevoie urgentă de personal nou. Practic dacă se îmbolnăvește cineva și nu mai poate veni câteva zile întreaga activitate se dă peste cap", ne-a declarat Dan Petcu.
    De asemenea, mai trebuie menționat că în actuala locație a CJP Alba nu se mai pot instala alte rețele, calculatoare, imprimante etc din lipsă de spații, iar imobilul este revendicat și se află în faza de recurs la Curtea de Apel Cluj.
Răzvan JURCĂ

Animalele românești pe drumul integrării în UE
"Buletine de identitate" pentru vaci, oi, capre și porci
     În cursul zilei de ieri, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Si­guranța Alimentelor Alba a făcut un pas important pentru demararea amplei operațiuni de identificare a animalelor: semnarea contractelor cu medicii veterinari concesionari. Directorul DSVSA Alba, dr. Ioan Dârzu, a declarat că documentele urmează să fie trimise vineri, 21 ianuarie, la ANSVSA București, pentru a fi luate în evidență. El a precizat că miercuri, 19 ianuarie, au fost distribuite medicilor ve­te­rinari semnatari cutiile cu crotaliile care urmează să fie montate bo­vinelor, ovinelor, caprinelor și porcinelor. Crotaliile sunt înseriate spe­cial pentru fiecare circumscripție în parte, motiv pentru care nu pot fi folosite pentru două circumscripții, chiar dacă acestea sunt conce­sionate de același medic veterinar. De altfel, semnatarii contractelor vor fi instruiți cu privire la utilizarea crotaliilor, folosirea cleștilor de aplicare și la modul de completare a formularelor de înregistrare a animalelor. De asemenea, veterinarii au primit materiale promo­țio­nale care vor fi distribuite fermierilor și crescătorilor individuali din circumscripțiile pe care le deservesc, pentru a fi informați corect despre operațiunea de identificare a efectivelor de animale. Teoretic, acțiunea poate începe chiar de astăzi, dar practic fiecare medic veterinar trebuie să înainteze conducerii DSVSA Alba, până cel târziu în 24 ianuarie, planul de crotaliere a animalelor pentru primul trimestru al acestui an. Înregistrarea animalelor, operațiune gratuită care va fi făcută concomitent pentru toate speciile din fiecare gos­podărie, va permite evitarea unor tranzacții cu animale bolnave sau furate și va fi utilă pentru ameliorarea speciilor, în cartea de iden­ti­tate a animalului fiind înscriși și descendenții acestuia.
Robert GHERGU

Ședința CJ al PSD Alba s-a amânat
     În data de 22 ianuarie a.c. ar fi trebuit să aibă loc ședința Con­siliului județean al PSD Alba în care urmau să se adopte mai multe decizii privind calendarul acțiunilor partidului în perioada imediat ur­mătoare. Președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, ne-a precizat că ședința s-a amânat cu o săptămână, deoarece în zilele imediat următoare la București va avea loc o importantă ședință a Biroului Executiv central al PSD, iar în funcție de hotărârile luate aici se va ac­ționa și la nivel județean.(R.J.)
La Aiud
Hoți de fier vechi prinși
     Polițiștii din Aiud au identificat autorii unui furt comis în data de 16 ianuarie la o societate comercială din Aiud. Daniela Bucșa (34 de ani) și Tiberius F. (15 ani), ambii din Aiud, au pătruns la data men­ționată, în jurul orei 17,30, în interiorul societății și au sustras un cofrag metalic de testare a betonului și mai mulți popi metalici. Cei doi intenționau să vândă bunurile furate la un punct de achiziționare a fierului vechi. Acestea au fost recuperate și predate societății păgubite, valoarea lor fiind de aproximativ 3 milioane de lei. În cau­ză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități in­fracționale a celor doi. (L.I.)
Cu cuțitul scos din teacă
     În noaptea de 16 ianuarie, în jurul orei 00,20, patrula de men­ținere a ordinii și siguranței publice care executa serviciul în zona cen­trală a orașului Câmpeni a fost sesizată că într-un local din oraș un bărbat amenință cu un cuțit mai mulți tineri. Deplasați la fața lo­cului, jandarmii l-au identificat pe numitul B.I.G. în vârstă de 22 de ani, din Câmpeni, care ținea în mână, la vedere, un cuțit. Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni în ve­derea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de port ilegal de armă albă. (L.I.)
Recidivist prins în flagrant
     Crăciun Mircea Pop (35 de ani), din Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, fără ocupație, recidivist, a sustras, în 18 ianuarie, la ora 10,30, dintr-un magazin situat în Alba Iulia mai multe produse: 4 aparate de ras, 2 rezerve pentru aparat de ras și o cutie de ness, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Acesta a fost surprins în flagrant de către angajații magazinului. Lucrătorii din cadrul Biroului Cercetări Penale l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pe Crăciun Mircea Pop cu propunerea de punere în miș­care a acțiunii penale și arestare preventivă pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat. Pe numele său a fost emis de Judecătoria Alba Iulia un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Pop se află în arestul IPJ Alba. (L.I.)
Seminar pentru reconstrucția zonelor miniere
     În data de 19 ianuarie a.c., la sediul Fundației PAEM din Alba Iu­lia, prefectul Cosmin Covaciu a participat la o reuniune a factorilor locali cu rol în reconstrucția socială și economică a zonelor miniere din județul Alba. Reuniunea a fost organizată de Agenția Națională pentru Dezvoltarea și Implementarea Programelor de Reconstrucție a Zonelor Miniere, în colaborare cu Gruppo Soges Spa și face parte din acțiunile aferente componentei de informare publică din cadrul Proiectului de Închidere a Minelor și reducerea Impactului Social. Se­minarul a avut ca scop prezentarea proiectului, în special a com­ponentei de informare publică, precum și facilitarea contactului auto­rităților publice din județ cu membrii celor șapte Puncte de Informare Publică. (I.P.)
Simpozion
     Sala de conferințe a Bisericii Evanghelice din Municipiul Sebeș va găzdui vineri, 21 ianuarie, ora 17.00, simpozionul cu tema "Pe urmele istoriei. O excursie gratuită: Deportarea în Rusia". Simpo­zionul, la care sunt invitați să participe toți cei interesați de subiect, este organizat de Biserica Evanghelică Sebeș, Muzeul "Ion Raica" Sebeș, Forumul Democrat al Germanilor din România și Societatea "Carpatina" Sebeș. (A.D.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.