Actualitate
Avocat (din oficiu) pentru ministrul Apărării Na­țio­nale
Senatorul PSD George Maior îi acordă prezumția de bună credință lui Teodor Atanasiu
     Niciodată nu se știe de unde răsare iepurele. Așa poate fi cata­logată intervenția senatorului PSD de Alba George Cristian Maior în favoarea Ministrului Apărări - Teodor Atanasiu - în legătură cu acu­zațiile care i s-au adus în unele publicații din presa centrală. Fostul ministru adjunct al Apărării Naționale a precizat, ieri, într-o conferință de presă desfășurată la Alba Iulia că d-lui Teodor Atanasiu trebuie să i se acorde prezumția de bună credință. "Am făcut parte din a­cest minister vital pentru interesul național. Dl Atanasiu are o mi­siune foarte complexă în această perioadă, chiar în aceste zile se află la o conferință internațională foarte importantă și nu cred că ast­fel de acuze îi fac bine atât lui cât și țării. D-lui Atanasiu trebuie să-i acordăm prezumția de bună credință și să încercăm să-l ajutăm cu toții pentru că până la urmă este vorba despre un interes comun. Te­o­dor Atanasiu trebuie lăsat să lucreze în liniște și, dacă pe viitor se vor confirma și aspectele negative, atunci vom acționa în consecință" a spus senatorul PSD.
•Prefect sau duce de Alba?
     În schimb, George Cristian Maior nu a mai fost atât de concesiv când a venit vorba de prefectul județului Alba - Adrian Cosmin Cova­ciu. "Încep să am dubii în ceea ce privește capacitățile și compe­tențele sale. Primele sale măsuri au fost acelea de a găsi cu orice preț nod în papură unora sau altora, cu scopul de a-i da afară din funcțiile deținute, și de a-și instala clientela politică. Să sperăm că nu se va transforma într-un duce de Alba și să-i mai acordăm un ră­gaz de timp", a conchis senatorul PSD de Alba.
Răzvan JURCĂ

Casă nouă pentru Agenția de Dezvoltare Regională 7 "Centru"
     Ieri, la blocul ANL din Piața Consiliul Europei din centrul muni­ci­piului Alba Iulia, a avut loc recepția tehnică a noului sediu al Agenției de Dezvoltare Regională Centru. Au participat președintele Consi­liului Județean, Ion Dumitrel, primarul municipiului, Mircea Hava, di­rectorul ADR Centru, Simion Crețu, specialiști ai Primăriei și CJ Al­ba, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Construcții Alba, SC Pro­iect Alba și SC Alba Cons. Spațiul pentru amenajarea noului sediu, constituit din parter și un etaj, a fost pus la dispoziție de Primăria Alba Iulia, în baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Local și CJ Alba. Realizarea unui nou sediu a fost absolut necesară pentru ca ADR Centru să funcționeze în continuare la Alba Iulia, condu­cerea județului Brașov cerând anii trecuți, mai mult sau mai puțin voalat, mutarea instituției în acest municipiu, pe motiv că spațiul actual ar fi insuficient. Au fost executate lucrări în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de lei, de la compartimentări de spații la montarea de instalații sanitare și electrice moderne, imobilul având încălzire termică proprie.
    La etaj sunt amenajate 10 birouri și două grupuri sanitare, iar la parter, pe lângă holul principal, există o sală de ședințe, două bi­rouri, un oficiu și 3 grupuri sociale. Principala obiecție a membrilor comisiei de recepție s-a referit la lipsa unei mici balustrade la casa scărilor, fapt care ar putea prezenta pericol de cădere de la înălțime, deficiența urmând să fie remediată de constructor. Noul sediu al ADR Centru este prevăzut cu sistem de alarmă antiefracție și împo­triva incendiilor.
    Din bugetul ADR Centru, a spus directorul Simion Crețu, sediul a fost deja dotat cu mobilier în valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei, în sumă fiind incluse și echipamentele de telefonie și in­for­matice, astfel că instituția se va putea muta în noua clădire în cel mult două săptămâni. Întrucât fostul sediu a fost dat spre folosința ADR Centru pe o perioadă de 10 ani, aici va funcționa în continuare un serviciu al instituției, în cazul în care conducerea CJ Alba nu in­tenționează să schimbe destinația clădirii, a menționat Simion Crețu.
Robert GHERGU

Președintele PSD Alba afirmă tranșant
"Vor fi cel puțin doi candidați la șefia PSD"
     Într-o conferință de presă desfășurată ieri la sediul PSD din Alba Iulia, președintele organizației județene, Mugurel Sârbu, a oferit une­le detalii în legătură cu ședința Biroului Executiv Central al partidului care a avut loc miercuri la București. Astfel, printre altele s-au luat o serie de decizii importante cu privire la viitoarele structuri de con­ducere ale PSD, considerate mai suple și mai moderne care vor fi alese la Congresul partidului din aprilie prin vot secret, acesta fiind de fapt și unul dintre principiile care vor sta la baza reformării Par­tidului Social Democrat. În ceea ce privește viitorul lider al PSD, Mugurel Sârbu a precizat că vor exista cel puțin două candidaturi, la fel cum se va întâmpla și în cazul celorlalte două funcții importante, de președinte executiv și secretar general. "Dacă am convenit cu toții că în partid trebuie să existe de acum înainte o competiție corectă între membri, atunci la funcțiile supreme din partid vor trebui să aspire cel puțin două persoane. Chiar ne dorim să introducem în statut ca la orice competiție internă să existe cel puțin doi candidați, să renunțăm la candidaturile unice. Din punctul meu de vedere și la Alba se pot înscrie în cursă oricâți membri ai PSD", a declarat pre­ședintele PSD Alba.
Răzvan JURCĂ

Două miliarde de lei făcute scrum
     Pompierii au reușit să stabilească cauza incendiului produs în 9 februarie la o magazie situată în incinta mănăstirii Râmeț: un scurt circuit electric cu aprinderea cablului electric ce traversa podul din lemn al magaziei. În incendiu au ars 81 de tone porumb știulete de­pozitate în pod și 275 metri pătrați de acoperiș. Valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 2 miliarde lei. (L.I.)
Polițiștii aiudeni în acțiune
     În urma unei acțiuni organizate de către Poliția municipiului Aiud, în 10 februarie, a fost identificată Sunita Rostaș (21 de ani), din lo­calitatea Petru Rareș, ca fiind autoarea furtului comis în 9 de­cembrie 2004 din locuința lui Ioan Băbău, din Aiud. Femeia a sus­tras din locuința sus numitului suma de 5 milioane lei și o verighetă de aur. Prejudiciul nu a fost recuperat. Sunita Rostaș s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și violare de domiciliu. De asemenea, cu ocazia acțiunii, au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale în valoare de 20,5 milioane lei. Dintre acestea 10 au fost la Legea 12/1990 - comerț ilicit, 9 la regimul circulației și 6 la Legea 105 privind starea civilă. (L.I.)
Astăzi,
Olimpiada județeană
     Peste 700 de elevi vor participa astăzi, la mai multe unități de învățământ din Alba Iulia, la etapa județeană a olimpiadelor școlare la chimie, discipline tehnice, limba română și germană, a declarat prof. Marcel Arăboaei, inspector școlar în cadrul IȘJ Alba. Cei mai mulți olimpici - peste 400 - se înregistrează la limba română, dis­ciplină la care elevii de gimnaziu se vor întrece la Școala generală "V. Goldiș", iar liceenii se vor confrunta la Colegiul Economic "D. P. Marțian". La limba germană s-au calificat la etapa județeană cel puțin 20 de liceeni, această fază a competiției școlare urmând să fie găzduită de Colegiul Militar "Mihai Viteazul". La Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" va avea loc olimpiada județeană de chi­mie, unde se vor prezenta peste 100 de "chimiști". Alți 200 de li­ceeni pasionați de discipline tehnice vor susține etapa județeană a olimpiadei începând de astăzi, la unitățile de profil (servicii-12 fe­bru­arie, tehnic și resurse 14-18 februarie).(R.G.)
La Cricău
Pădurarul a fost bătut
     În 10 februarie, în jurul orei 18.00, Gabriel Salcu (33 de ani), din Cricău, pădurar la Brigada Silvică Cricău, în timp ce se întorcea din serviciul de patrulare efectuat pe raza cantonului situat pe Valea Cri­căului, în cartierul de romi a fost victima unei agresiuni. Autorul agre­siunii este Cornel Marcu (36 de ani), din Cricău, cu antecedente penale. Respectivul întâlnindu-se cu Gabriel Salcu i-a adresat aces­tuia cuvinte jignitoare, invocând faptul că l-a trimis în judecată pentru comiterea de infracțiuni silvice. Altercația a degenerat, Cornel Marcu i-a aplicat pădurarului mai multe lovituri cu pumnii și picioarele la nivelul feței și corpului. Victima a fost transportată la Spitalul Jude­țean Alba, secția Urgențe, pentru a i se acorda îngrijiri medicale. Gabriel Salcu a fost diagnosticat cu policontuzie prin agresiune, traumatism piramidă nazală, contuzii la nivelul buzei superioare și tra­umatism la nivelul membrelor superioare. În cauză, poliția con­ti­nuă cercetările. (L.I.)
Hoți identificați
     Polițiștii din municipiul Blaj au identificat, în 10 februarie, autorii furtului comis în 28 ianuarie a.c la o societate comercială din Blaj. Gheorghe Nicula (24 de ani), Ioan S. (17 ani) și Florin B. (17 ani) au sustras de pe rampa de combustibili și lubrifianți a societății 5 bu­toaie din tablă în valoare de 5 milioane lei. Prejudiciul a fost re­cuperat și restituit societății păgubite. Cei trei sunt cercetați pentru co­miterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Primăria Blaj cere 7 miliarde de lei de la Guvern
     Conducerea Primăriei Blaj va solicita sprijinul Consiliului Jude­țean și Prefecturii Alba, în vederea întocmirii unui proiect de hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului local al municipiului cu suma de 7 miliarde de lei. Viceprimarul Blajului, Gheorghe Rotar, a declarat că fondurile sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor de a­menajare a Bibliotecii Municipale, având în vedere că între 3 și 15 mai a.c. vor avea loc serbările omagiale dedicate Revoluției de la 1848, de pe Câmpia Libertății. Până acum, au fost alocate impor­tan­te sume de bani din partea CL Blaj și CJ Alba, cu acest scop.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.