Curier județean
Duminica lăsatului sec de carne (a înfricoșatei judecăți, Mt. XXV, 31-46)
     Scriptura mai este numită și Cartea Cărților, pentru că în te­zaurul său necuprins zac misterioase comori, care ne stârnesc in­teresul și dorința de a le descoperi și de a cunoaște tărâmuri noi.
    Prin citirea și trăirea eternelor valori, ne cutremurăm și ne scu­turăm de praful grijilor mărunte, râvnind cu sete spre noi pământuri lipsite de spini înțepători și buruieni otrăvitoare. Între marile provocări cu care se confruntă mereu credința noastră firavă, sunt realitățile nevăzute sau adevărurile necercetate, de dincolo de simțuri. Oricât de idealiști vrem să părem, ajunși la poarta raiului și la ceasul în­trebărilor, descoperim cu rușine că suntem robii necredinței și ai în­doielilor.
    Evanghelia de astăzi este un plug ascuțit care brăzdează de-a lun­gul și de-a latul glia sufletului omenesc pe care vrea să-l purifice, să-l facă lucrător și roditor, pentru a-l scăpa de blestem și de o­sândă veșnică. N-avem unde fugi, n-avem la cine striga, ne găsim la limita finală a călătoriei. Mai departe nu putem merge, cel puțin nu în acest echipament de stradă. Răzbat peste orizont numai cei ce au haine de nuntă, spălate, primenite, curate, ca un suflet de copil proa­spăt botezat.
    Ne găsim la dreapta judecată finală. Goi goluți, dezbrăcați de toa­tă prăpădita de agoniseală pământească. Nu mai avem nici tată, nici mamă, nici prieteni, nici slugi. Suntem înfricoșător de singuri în fața lumii întregi, a cosmosului necuprins. Da, la judecata de apoi vom fi asistați fiecare în parte, atât de lumea văzută (de toți oamenii de pe pământ), cât și de lumea nevăzută (îngerii), precum și de toți cei ce, mai înainte de noi s-au săvârșit în dreapta credință; patriarhi, prooroci, apostoli, ucenici, mărturisitori, cuvioși, etc. Vor mai fi de față Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul încadrându-L de-o parte și de alta pe Dreptul Judecător Iisus Hristos, care fiind plecat o vreme, s-a întors să-și ia "partea sa de avuție", adică talanții pe care ni i-a dat fiecăruia să-i înmulțim. Ferice de cei ce i-au dublat, amar de cei ce i-au îngropat. Cu un avocat dat din oficiu (îngerul păzitor), începe cel mai sever examen din viața noastră. Dacă l-am trecut, vom fi fericiți în veci, dacă l-am picat, vom fi nefericiți pentru eter­nitate. Nu se acordă reexaminări. Având mare nădejde în mila, iu­birea și iertarea Dreptului nostru Judecător, așteptăm încrezători să auzim în ceasul deznodământului, vestea cea bună: "Veniți, bine­cuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă, de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit. Gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine"(Mt.XXV, 34-36).
Pr. Petru PINCA, Blaj

Mai mult respect pentru revista Discobolul
     Autenticul profesionalism în editarea unei reviste de cultură se recunoaște și în cazul revistei "Discobolul". Ne bucură să con­semnăm faptul că valoarea acestei reviste de cultură e recunoscută de cea mai înaltă instituție culturală de la noi, și anume de Aca­demia Română. Recent apărutul Dicționar General al Literaturii Române, editat sub egida înaltei instituții mai sus pomenite, dedică în vol. II lit. c-d un articol acestei reviste. Considerăm că forurile locale, municipale și județene vor fi mult mai determinate astfel să acorde mai mult respect redactorilor acestei revistei și revistei în­seși. (L.I.)
Olimpiada "capetelor pătrate"
     Astăzi, la Alba Iulia, va avea loc etapa județeană a olimpiadei de matematică, școlarii urmând să-și etaleze cunoștințele la Școala generală "Liviu Rebreanu", iar liceenii, la Grupul Școlar de Industrie Ușoară, se arată în graficul întocmit de IȘJ Alba. Faza finală este programată în perioada 28 martie-3 aprilie, la Bistrița, putându-se califica doar elevii din clasele VII-XII. Tot astăzi, la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" va avea loc faza județeană a olimpiadei de limba latină. S-au înscris 14 candidați, câștigătorii urmând să re­prezinte județul Alba la faza națională, care se va desfășura între 30 martie și 3 aprilie, la Pitești, ca de altfel și cea de limba greacă. De asemenea, astăzi este ultima zi a etapei pe școală a olimpiadei de muzică, având în vedere că elevii nu au contracandidați din motiv că în județ există doar Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.