Actualitate
O veste sănătoasă pentru bolnavii din județul Alba
74 de farmacii eliberează medicamente gratuite și compensate
     Un număr de 74 de farmacii, la care se adaugă punctele lor de lucru din județ, au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Să­nătate Alba pentru a elibera în acest an medicamente gratuite și com­pensate, a declarat directorul adjunct al CAS Alba, dr. Gheor­ghe Muntean. Numărul farmaciilor care vor onora acest gen de rețete este mai mare față de anul trecut, după ce și farmacia din comuna Meteș a semnat contractul cu CAS Alba. Dr. Muntean a arătat că în această lună sistemul de compensare se menține același, potrivit reglementărilor în vigoare, eliberându-se medicamente compensate în proporție de 50, 65 și 90 la sută. El a spus însă că din informațiile pe care le deține este posibil ca de la 1 aprilie sistemul să fie schimbat, astfel încât cele 150 de medicamente esențiale (cu 18 mai multe decât în restul lumii) să fie compensate în proporție de 80 la sută, iar produsele farmaceutice noi, cu doar 40 la sută. Di­rec­torul adjunct al CAS Alba nu exclude însă posibilitatea ca până la intrarea în vigoare a noului mod de compensare atât lista de me­dicamente, cât și procentul de compensare să sufere modificări. Far­maciștii au spus că nu vor sista eliberarea medicamentelor chiar dacă își vor epuiza plafonul lunar, el oferindu-le, în schimb, asigurări că își vor recupera banii, potrivit promisiunilor primite de la nivel central. Nu în ultimul rând, din acest an farmaciștii nu mai sunt obligați să elibereze medicamente gratuite doar în limita a 60 la sută din plafonul lunar și 40 la sută "compensate", așa cum se întâmpla anul trecut. Dr. Muntean susține că populația nu trebuie să aibă mo­tive de îngrijorare, deoarece la această dată nu există semnale că ar fi probleme în privința eliberării medicamentelor gratuite și com­pensate. La Alba Iulia, acest fapt a fost confirmat de personalul mai multor farmacii din Cetate, Centru și Ampoi III, care onorează re­țetele compensate și gratuite.
Robert GHERGU

Capitalul italian în sprijinul economiei românești
Inaugurarea Băncii UniCredit la Alba Iulia
     UnicreditBanca UniCredit România a inaugurat la Alba Iulia o nouă su­cursală, situată în Bulevardul Tu­dor Vladimirescu nr.3-5, ajun­gând astfel la 34 de unități ope­raționale în întreaga țară. La Al­ba Iulia au fost prezenți vice­pre­ședinții Giuseppe Merlo și Anto­aneta Curteanu, directo­rul su­cur­salei Alba Iulia, Alexandru Izet, prefectul de Alba Cosmin Covaciu, viceprimarul Ioan Bogă­țan, numeroși oameni de afaceri ș.a. UniCredit este o bancă cu acționariat străin, cea mai importantă în Italia din punct de vedere al capitalizării bursiere. Totodată, UniCredit este unul din primele gru­puri bancare din Europa din punct de vedere al eficienței, pro­fi­tabilității și al totalului activelor (245 de miliarde de euro). Vice­pre­ședintele Giuseppe Merlo a declarat că UniCredit România este pre­zentă la Alba Iulia pentru a deservi numeroșii antreprenori români și italieni, în timp ce directorul Alexandru Izet a promis servicii bancare de calitate pentru fiecare afacere în parte. Prefectul Cosmin Covaciu a salutat prezența unei noi bănci la Alba Iulia și a urat succes in­vestitorului și cât mai mulți clienți. O mențiune specială pentru con­structor, firma "VIVA" SRL Alba Iulia, reprezentată de ing. Gabi Pleșa, care a reușit să amenajeze sediul UniCredit Alba Iulia la î­nalte standarde de calitate într-un timp relativ scurt.(F.R.)
PD - ușor nemulțumit de colaborarea cu prefectul de Alba
     Într-o recentă conferință de presă, senatorul PD de Alba, Ale­xan­dru Pereș, a lăsat să se înțeleagă că există ceva nemulțumiri legate de colaborarea dintre prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu și re­prezentanții PD în conducerea județului. El spune că de rezolvarea acestor deficiențe depinde semnarea la nivel local a protocolului de colaborare între PD, PNL, PUR și UDMR. Concret, spune el, PD do­rește ca prefectul să aibă o mai bună consultare și colaborare cu subprefectul Clement Negruț "pentru că am câștigat împreună sub sigla Alianței Dreptate și Adevăr și nu sub sigla PNL sau PD". La rândul său, vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel, a arătat că la nivelul Consiliului județean Alba au fost depășite astfel de obstacole, toate problemele fiind discutate zilnic de președinte (PD) și cei doi vicepreședinți (PNL). În plus, liderii PD Alba doresc aceeași bună colaborare și în ceea ce privește schimbarea șefilor serviciilor și in­stituțiilor deconcentrate, pentru că această acțiune nu este doar a­tributul prefectului, ci și al Alianței. În cursul săptămânii viitoare vor avea loc discuții între președinții PD, PNL, PUR și UDMR în spe­ranța că lucrurile vor fi lămurite și protocolul va fi semnat cât mai cu­rând.
Anca DINICĂ

Camionul la control!
     Cadre ale Serviciului Poliției Rutiere împreună cu lucrătorii Pos­turilor de Poliție comunale au organizat, în 2 martie, o acțiune pentru depistarea conducătorilor auto ce desfășoară ilegal transporturi de persoane și marfă. Au fost aplicate 294 de sancțiuni contra­ven­ționale, dintre care 3 operatorilor de transport și 111 conducătorilor auto ce efectuau transporturi ilegal. Au fost constatate 4 infracțiuni (practicarea fără drept a unei profesii) și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor a fost de 181 de mi­lioane de lei. (L.I.)
Poftele sexuale l-au trimis după gratii
     Polițiștii din Cugir l-au identificat pe Ioan Goronea, în vârstă 39 de ani, din Cugir, cu antecedente penale, ce poseda mandat de e­xecutare a pedepsei cu închisoarea pe 4 ani, mandat emis de Jude­cătoria Alba. Bărbatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare pen­tru tentativă de viol și 4 ani pentru privare de libertate. În noaptea de 20/21 octombrie 2003, în jurul orei 0.30, Ioan Goronea a abordat-o, pe o stradă din Cugir, pe numita Mihaela Bejan și i-a solicitat să întrețină relații sexuale. Fiind refuzat, bărbatul a luat-o pe aceasta de păr și a trântit-o la pământ, precizându-i că nu vrea să o omoare, ci doar să o violeze. Neajutorată, femeia a fost dezbrăcată și târâtă pe mai multe alei din Cugir, probabil pentru a fi dusă la locul unde urma să se consume fapta. Din fericire, în zona Pieței Complex, un bărbat care își plimba câinele i-a văzut pe cei doi, moment în care Go­ronea, speriat, și-a abandonat victima și a plecat spre domiciliul său. Prins, bărbatul și-a recunoscut fapta. A fost depus în arestul IPJ Alba și urmează să-și ispășească pedeapsa. (L.I.)
Moldova în fața... "revoluției de catifea"
•Duminică, frații noștri de peste Prut își vor alege președintele
     La scrutinul din 6 martie 2005, Moldova va decide dacă se va apropia de Ucraina Europeană sau de Rusia. Din campania elec­torală desfășurată până acum rezultă că doi dintre candidații cu șan­se la președinția Moldovei - Vladimir Voronin și Serafim Urechean, actualul primar al Chișinăului - sunt orientați spre Kremlin. În ceea ce-l privește pe Iurie Roșca, reprezentantul opoziției, chiar dacă este susținut de americani, nu se cunoaște în ce măsură va fi dorit de moldoveni să ocupe jilțul de președinte al Moldovei. Alegerile fraților de peste Prut sunt precedate de summit-ul ruso-american de la Bra­tislava care i-a permis președintelui rus Vladimir Putin să facă de­clarații tranșante asupra politicii externe ruse de a relua controlul asupra fostelor state din spațiul URSS. La rândul său, președintele Americii George W. Bush afirma că așteaptă ca și la Chișinău să se continue seria "revoluțiilor de catifea" care au făcut din Georgia și Ucraina țări care pot aspira la democrația modernă.
    După cum se știe, Senatul SUA a adoptat o rezoluție prin care au­toritățile moldovene să respecte și să ofere candidaților șanse egale în campania electorală. În același timp, Duma de Stat a Ru­si­ei a adoptat o declarație prin care amenință Chișinăul cu sancțiuni economice în cazul în care acesta renunță la ceea ce deputații ruși au denumit "blocada economică a Transnistriei". Acesta este cli­matul în care au loc alegerile în Moldova. Cu voia sau fără voia lui, Chi­șinăul a nimerit în menghina relațiilor complicate Rusia și SUA. În timpul campaniei electorale, Igor Smirnov a trecut la acțiuni evidente de intimidare a Republicii Moldova, cerând moldovenilor să voteze cu partidele pro-rusești pentru a-l detrona pe Voronin. La Chi­șinău comuniștii recurg la tot felul de șiretlicuri pentru a ascunde datele reale referitoare la componenta etnică a populației. Falsurile merg până acolo încât, după recensământul lui Voronin, 80 la sută din basarabeni s-au declarat români moldoveni și nu români așa cum se revendică toți. Alături de sutele de observatori sosiți la Chi­șinău din multe țări democratice, România are și ea o echipă care va asista la corectitudinea alegerilor. Să sperăm că frații noștri de peste Prut vor putea să-și exercite dreptul la vot așa cum doresc ei.
Sebastian TRUȚA

Consilierul Bumbu - observator la alegerile din Moldova
     Gruia Bumbu, consilier pe problemele romilor în cadrul Prefec­turii Alba, va participa, în perioada 3-9 martie a.c., ca observator in­ternațional din partea OSCE la alegerile generale din Republica Moldova. El va fi secondat de reprezentanții Asociației "Pro Demo­crația". Frații noștri de peste Prut se vor prezenta la vot duminică, 6 martie, și o premieră pentru alegerile din această țară o constituie efectuarea unor exit-poll-uri. Dl. Bumbu a mai participat ca obser­vator și la alegerile desfășurate de curând în Ucraina. (I.P.)
Dumitrel vrea o strategie profesionistă
     Președintele Ion Dumitrel ne-a declarat că instituția pe care o conduce intenționează să angajeze o firmă de consultanță cu expe­riență în vederea întocmirii unei strategii de dezvoltare a județului Alba. "Până acum s-a lucrat pompieristic, iar strategiile au fost în­toc­mite doar pentru a rămâne pe hârtie. Dorința noastră este de a avea o strategie profesionistă, care să și fie pusă în aplicare. Ne cu­noaștem prioritățile, trebuie acum să trecem la fapte concrete", a spus președintele Ion Dumitrel.(F.R.)
S-au aprobat
Bani pentru păgubiții FNI
     Veste bună pentru păgubiții Fondului Național de Investiții. Depu­tații au votat un proiect de lege care dă dreptul AVAS să acorde 15 miliarde de lei drept despăgubiri pentru investitori. De această preve­dere vor beneficia însă doar aproximativ 1600 de persoane care a­veau un venit lunar sub un milion de lei în 2002. Cinci dintre cele 15 miliarde reprezintă plata unor cheltuieli legate de procesele aflate în instanță în cazul FNI. (I.P.)
Pensia lui Ion Iliescu
     Ion Iliescu, fostul președinte al României, primește pentru 40 de ani în câmpul muncii, din 1955 până în 1996, o pensie de aproape 12.000.000 de lei. La aceasta se adaugă o indemnizație lunară în cuantum de 75% din valoarea salariului pe care-l are președintele în funcție, adică 35.000.000 de lei. Ca senator în exercițiu, Ion Iliescu mai primește încă 30.000.000 de lei. În total, fostul șef al statului încasează 77 de milioane de lei pe lună, adică peste 2.000 de euro. Întrucât beneficiază și de prevederile Legii 19/2000, acestuia i se recalculează pensia în fiecare an, de 1 aprilie. (M.F.)
Invitație de 8 Martie
     Centrul de zi pentru persoanele vârstnice din Alba Iulia invită doamnele pensionare din evidența centrului la o întâlnire cu domnul primar Mircea Hava. Întâlnirea va avea loc marți, 8 martie, ora 11.00.
A vrut să dea foc casei vecinului
     Lucrătorii Postului de Poliție din Câlnic au fost sesizați, în 3 mar­tie, la ora 19.30, că pe raza comunei a izbucnit un scandal. Gheor­ghe Iancu (22 de ani), pe fondul consumului de băuturi alcoolice a spart cu pietre geamurile locuinței vecinului său Constantin Gârbo­vean (20 de ani) și a încercat să dea foc gospodăriei acestuia. În ce­le din urmă a fost oprit de către localnici. Gheorghe Iancu este cer­cetat pentru comiterea infracțiunii de distrugere prin incendiere. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Scrisoare către oameni
     Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Asociația Filan­tropia Ortodoxă Alba Iulia organizează pe data de 6 martie 2005, în Duminica Înfricoșatei judecăți, acțiunea "Scrisoare către oameni".
    Acțiunea constă în distribuirea a 5.000 de pliante la cele 15 bise­rici din municipiul Alba Iulia. Pliantele vor fi împărțite cu sprijinul a 20 de voluntari ai Asociației Filantropia Orto­doxă Alba Iulia.
    Acțiunea se desfășoară în fiecare an și are ca scop strângerea de fonduri, colecte de alimente și haine pentru cei 60 de beneficiari ai serviciilor oferite în cadrul Așezământului Social "Filantropia Orto­doxă" din Gara CFR Alba Iulia.
    Așezământul Social "Filantropia Ortodoxă" din Gara CFR Alba Iu­lia adăpostește mulți oropsiți ai vieții. Acum poți să-i ajuți și tu de­pu­nând bani în contul RO72RNCB 1100000087520001 deschis la BCR sau contactându-ne telefonic la numărul 0258/817766. Mai poți pune bani în cutiile de colectă "cantina săracilor" amplasate în bisericile din oraș sau, dacă ai posibilitatea, poți dona alimente sau îmbră­că­minte.
    Putem să-i ajutăm sau putem să-i condamnăm. Noi suntem mă­su­ra noastră! Însă "cu măsura cu care măsurăm, cu aceea ni se va măsura!!!". (Cristina RAHOVEANU, coordonator relații publice Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.