Actualitate
Noaptea generalilor
     Se vede că, de 15 ani încoace, ba chiar cu mult înainte de Re­voluție, "generalii" sunt o specie de români aparte. O specie care își per­mite absolut orice la adăpostul "întunericului legislativ". Și nu mă refer aici doar la cei ce au avut roluri dubioase în decembrie 1989, cum au fost Militaru și Stănculescu, ci și la cei ce au uzat de pozi­ția lor pentru a-și atrage tot felul de avantaje, pentru ei și familiile lor. Iată însă că "noaptea legislativă" a generalilor e pe sfârșite și apar zorii unei noi ere, în care nici ei nu mai pot sta mai presus de lege. O dovadă în acest sens este "dezgroparea" operațiunii "case pentru generali", reanchetată de Parchetul Militar după cinci ani de când se dispusese "neînceperea urmăririi penale" împotriva mai multor înalți ofițeri, printre care se aflau generalul Constantin Degeratu, actual con­silier de stat la Președenția României și Eugen Bădălan, șeful ac­tual al Armatei Române. Vă reamintim, în mare, în ce constă ope­rațiunea respectivă: 60 de generali și colonei au dobândit locuințe de serviciu din cota Armatei fără a avea dreptul, la prețuri de nimic, ba chiar și în rate. În condițiile în care, la vremea respectivă (cam prin 1998-1999) existau 20.000 de cadre militare care nu aveau unde să locuiască, înalții ofițeri la care facem referire au intrat ilegal în po­sesia unor locuințe de serviciu pe care le-au achiziționat ulterior, unii trecându-le chiar pe numele copiilor. După cum spuneam, în anul 2000 s-a dispus "neînceperea urmăririi penale" împotriva ofițerilor res­pectivi, dar în urmă cu câteva zile, șeful Secției Parchetelor Mi­litare, generalul Samoilă Joarză, a cerut verificarea soluției și a ho­tărât să o infirme, ceea ce înseamnă, practic, că odată cu reluarea cer­cetării, se începe urmărirea penală asupra celor suspectați de să­vârșirea infracțiunilor. Așadar "noaptea generalilor" se apropie de sfârșit și se va face lumină. Iar în acest context trebuie să reamintim declarația ministrului Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, cum că în momentul în care se va dispune începerea urmăririi penale nu se va mai aștepta hotărârea judecătorească definitivă împotriva generalului Bădălan, ci dânsul va cere personal președintelui României sus­pen­darea înaltului ofițer din funcție (iar aceeași soartă o va avea și ce­lălalt "cap de afiș" al afacerii, generalul Degeratu).
    Până aici nimic nou, dar de ce s-a așteptat cinci ani? Era nevoie ca presa să exercite neapărat presiuni în mod public pentru ca Justiția Militară să își ia în serios atribuțiile? Era nevoie să fie schim­bat ministrul Apărării pentru aceasta? (Deși și fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, recunoscuse la vremea sa că în cazul ope­rațiunii "case pentru generali" sunt nereguli.) Iar în altă ordine de i­dei, dacă astfel de amânări și "neurmăriri penale" sunt posibile la nivel de vârf, unde sunt ațintiți toți ochii opiniei publice interne și in­ternaționale, atunci la nivelul eșaloanelor inferioare, locale, este și mai posibil. Mai ales că presa locală nu poate exercita aceleași pre­siuni ca presa centrală. Și, fiți siguri, cam în toate județele țării s-au făcut afaceri cu "case de generali". Chiar dacă ele nu au fost pre­luate din cota Armatei, au fost ridicate peste noapte, în timp record, cu "material și logistică" militară. S-au folosit, de pildă materiale de construcție din depozitele Armatei, transport militar (și carburant de asemenea), ca să nu mai vorbim de mâna de lucru. Și vă asigur că nu e vorba doar de garaje, ca acelea dibuite de reporteri prin Bucu­rești, anul trecut, ci de vile în toată regula și de case de vacanță a­părute în cele mai pitorești locuri. Bineînțeles, județul Alba nu face excepție, dar aici "noaptea generalilor" mai stăruie, căci frica încă mai este un... "cuvânt de ordine".
Ioan HĂNȚULESCU

A intrat cu mașina în șanț... fără permis
     Pe DJ 107, între localitățile Cugir și Vinerea, în 27 martie, la ora 23.40, a avut loc un accident rutier soldat cu victime. Mihai Herlea (28 de ani), din Cugir, în timp ce conducea autoturismul marca Da­cia, proprietatea lui Vasile Păștină, o cunoștință de-a sa, în dreptul unui stâlp al rețelei electrice a căii ferate a pierdut controlul vola­nului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în șanț. Bărbatul nu poseda permis de conducere, iar lipsa experienței și-a spus cu­vântul. În urma accidentului, Mihai Herlea a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis și contuzie forte la nivelul articulației umărului drept. În autoturism se afla încă un pasager, respectiv Liviu Bejan, care s-a ales doar cu leziuni ușoare. Așa-zisului conducător auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alco­ole­miei. Herlea este cercetat pentru conducerea pe drumurile publice fără a deține permis auto. În cazul în care se dovedește că pro­pri­e­tarul mașinii era la curent cu faptul că prietenul său nu avea permis, va fi cercetat pentru încredințarea unui autoturism unei persoane ca­re nu are are permis de conducere. (L.I.)
Elevii și studenții săraci vor primi și în acest an bani de calculatoare
•Dosarele se depun până la 31 martie a.c.
     Programul „Euro 200" privind acordarea unui ajutor financiar gu­ver­namental în vederea stimulării achiziționării de calculatoare se de­rulează și în acest an, conform Legii 269/2004, reamintește condu­cerea Ministerului Educației și Cercetării. Pentru anul 2005, bugetul alocat acestui program este de 201,5 miliarde de lei, numărul bene­ficiarilor la nivel național fiind estimat la 23.500 de tineri. Potrivit pre­vederilor legale, până la data de 31 martie a.c. unitățile de învă­ță­mânt superior și preuniversitar sunt obligate să accepte dosarele candidaților, neexistând nici un temei legal pentru refuzul acestora. Beneficiari ai acestui sprijin financiar guvernamental (echivalentul în lei a 200 de euro) pentru cumpărarea unui calculator personal nou sunt elevii și/sau studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, cu venituri brute lunare sub 1,5 milioane de lei pe membru de familie. La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu ca­racter permanent realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepția alocației de stat și celei suplimentare pentru familiile cu mulți copii, burselor de studii și burselor sociale. Configurația minimă obligatorie a computerelor pentru achiziționarea cărora se acordă ajutor financiar este un calculator cu procesor de 1,6 GHz, 128 MB RAM și 40 GB hard-disk, sau echivalent. Familiile care în anul 2004 au beneficiat de acest sprijin financiar nu mai au dreptul să depună dosare. Anul trecut, 340 de elevi și peste 100 de studenți din învățământul județean au beneficiat de subvențiile pentru cumpărarea de calculatoare, potrivit Legii 269/2004.
Robert GHERGU

Lobby pentru restaurarea Porții a III-a a Cetății
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, s-a aflat la sfârșitul săp­tămânii trecute la București unde, potrivit celor declarate de el, a avut discuții cu ministrul Culturii, d-na Mona Muscă, cu privire la acordarea fondurilor necesare pentru finalizarea lucrărilor la Poarta a III-a a Cetății din Alba Iulia. "Pentru finalizarea restaurării ar fi nevoie de aprox. 7,8 miliarde de lei, însă ne putem declara mulțumiți dacă vom obține 5 miliarde de lei, întrucât la nivel național fondurile nu sunt suficiente. Am primit deja 3 miliarde și suntem optimiști că vom primi și restul până la 5", a spus Cosmin Covaciu. Lucrurile ar tre­bui puțin grăbite întrucât, susține prefectul de Alba, schela de lemn ridicată la Poarta a III-a pentru executarea lucrărilor de re­staurare a costat 800 de milioane de lei și îi expiră garanția în acest an. Această discuție se înscrie în eforturile comune ale primarului și prefectului de Alba de a rezolva această problemă. (I.P.)
Prefectura Alba atacă și nu prea Mall Alba Iulia
     Prefectura județului Alba a trimis o notă Consiliului Local al mu­nicipiului Alba Iulia prin care solicită revizuirea hotărârii Consiliului Local cu privire la aprobarea construirii unui Mall pe terenul de fotbal "Mecanica". Această notă poate precede acțiunea de atacare de că­tre prefect în contencios administrativ a respectivei hotărâri, dacă a­ceasta nu va fi revizuită. Cosmin Covaciu a precizat că Prefectura s-a sesizat întrucât respectiva hotărâre nu era în conformitate cu le­gea, care nu permite schimbarea destinației unei baze sportive, în speță a terenului de fotbal "Mecanica". Prefectul de Alba a precizat că a avut în acest sens o discuție și cu primarul Mircea Hava și îm­preună cu Primăria și aparatul Prefecturii se va lucra la un proiect pentru o Hotărâre de Guvern prin care terenului amintit să-i fie anulat statutul de bază sportivă, astfel încât să îndeplinească toate con­dițiile legale în vederea construirii Mall-ul amintit. Cosmin Covaciu a mai precizat că "a fost, probabil, o scăpare din partea secretarului Primăriei". (I.P.)
Potrivit subprefectului de Alba
Constantin Selagea și Ioan Viorel Sicoe fac comisioane pentru actuala putere
     Potrivit subprefectului de Alba, Clement Negruț, gestul fostului deputat PSD de Alba, Constantin Selagea, și al fostului primar din Câm­peni, Ioan Viorel Sicoe (PSD), de a-și aroga meritul pentru re­zolvarea problemei aparatului de radiologie de la Spitalul Câmpeni are o conotație politică, în pragul Conferinței județene a PSD din a­prilie. Clement Negruț a precizat că "într-adevăr, demersurile pentru înlocuirea aparatului de radiologie de la Spitalul Câmpeni au fost începute în timpul fostei guvernări, însă ei nu au rezolvat această sarcină în timp, astfel că prefectul, împreună cu mine, am continuat eforturile și am obținut aparatul". Numai că necesarul "cadou" a fost înmânat conducerii Spitalului de către pesediștii Constantin Selagea și Ioan Viorel Sicoe. Întrebat cum a fost totuși posibilă o asemenea situație, subprefectul a declarat că "ministerul colcăie încă de pese­diști care pun piedici actualei guvernări", acesta fiind și motivul pen­tru care oficialii județului au aflat din presă că aparatul a sosit la Câm­peni prin cei doi "comisionari". "Este foarte posibil ca aparatul să fi sosit la Câmpeni și directorul Spitalului să-i fi chemat apoi pe cei doi", a mai spus Clement Negruț, indignat de faptul că și-au aro­gat alții meritele pentru un succes care aparține actualei conduceri a Prefecturii Alba. (I.P.)
Modificări la CJ Alba
     În prima ședință, consilierilor județeni le va fi supus aprobării un proiect de hotârâre privind modificarea organigramei și a statului de funcții al instituției. Va fi înființat Compartimentul de venituri, taxe, im­pozite și executări silite, care se va ocupa de colectarea veni­turilor proprii, dar și de recuperarea datoriilor de la cei care nu-și achită dările. Acest compartiment urmează să funcționeze în cadrul Direcției economice. Un alt compartiment este cel care se va ocupa de promovarea turismului și care va funcționa în cadrul Direcției Teh­nice. Noutăți apar și la compartimentul de audit, unde numărul anga­jaților crește de la 2 la 4.(F.R.)
Controale ale ITM Alba
•Au fost depistate 356 de deficiențe la 48 de a­genți economici controlați
     Ultimele controale efectuate de către inspectorii ITM Alba re­fe­ritoare la identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, precum și a modului în care agenții economici respectă prevederile legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă în activitățile de îm­buteliere, depozitare, transport și comercializare GPL, au reliefat o su­medenie de nereguli. Astfel, la cei 48 de agenți economici con­trolați s-au descoperit 356 de deficiențe, valoarea amenzilor aplicate fiind de 90 de milioane de lei. Au fost depistați, printre altele, 2 an­gajatori care practicau munca fără forme legale, 2 persoane care lu­crau fără forme legale, iar în cazul a 14 locuri de muncă activitatea a fost oprită.(R.J.)
Cu toată indexarea
Mai puțin de un milion pentru câștigarea olimpiadei școlare
     Câștigătorii etapelor naționale ale olimpiadelor școlare pe dis­cipline de învățământ vor beneficia de un premiu de numai 900.000 de lei, deși valoarea acestuia a fost indexată pentru prima dată din anul 2001 încoace, prin ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 3.548/10.03.2005. Iată care este și cuantumul celorlalte premii acor­date laureaților fazelor naționale: locul II - 700.000 lei, locul III - 500.000 lei și mențiune - 350.000 lei. Evenimentele de acest tip nu includ concursurile sportive și extrașcolare, care au un buget se­pa­rat de peste 20 de miliarde de lei și nici balcaniadele sau con­cursu­rile internaționale desfășurate în România sau în străinătate, pentru care s-au alocat 40 de miliarde.(R.G.)
Scade numărul de decese din cauze violente
     Potrivit informațiilor puse la dispoziția noastră de Direcția de Să­nătate Publică Alba, numărul de decese din cauze violente înre­gis­trate în spitalele județului nostru în anul 2004 a fost mai mic decât al celor înregistrate în anul 2003. Nu cu mult, dar... semnificativ, că doar vorbim despre vieți omenești: 12 în 2003, față de 10 în 2004. Con­cluzia ar putea fi aceea că a crescut profesionalismul în ceea ce privește intervenția în caz de urgență medicală, începând de la transportul cu ambulanța și până la intervenția efectivă, la serviciile de urgență ale spitalelor, mai ales în cazul Spitalului județean din Alba Iulia, știut fiind că acesta realiza cea mai parte a intervențiilor de acest gen, chiar și înainte de a primi prin titulatură statutul pe care îl are acum: Spitalul județean de urgență. (I.H.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.