Editorial
Destin european
     Sceptice în mai toate privințele și divergente în angoasele lor, canalele de informare din țara noastră au împărtășit în ultimele zile același optimism în privința aprobării de către Parlamentul European a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană în ziua de 13 aprilie, despre care s-a spus că precis ne va aduce noroc, noi fiind o țară atipică. În asemenea măsură jurnaliștii români au fost siguri de votul pozitiv al PE încât, în edițiile lor din 12 și 13 aprilie, cele mai multe ziare au găsit de cuviință să-și avertizeze cititorii asupra dificultăților enorme pe care le va presupune intrarea noastră în UE în ianuarie 2007. Seminarul "Costurile și beneficiile integrării", desfășurat luni în Capitală cu participarea unor personalități de talia lui Daniel Dăianu, a dat presei multă apă la moară în acest sens, principala concluzie transformată în titluri de-o șchioapă fiind aceea că "abia peste 20 de ani vom trăi de două ori mai prost decât europenii". Argumentele? Dacă economia noastră va crește cu 3% mai repede decât a lor, în 20 de ani vom ajunge la 60% din media Uniunii Europene. Urmând raționamentul, bazat pe un sistem de funcții exponențiale, aflăm că vom avea nevoie de 40 de ani pentru a ajunge din urmă Uniunea Europeană!" Și tot așa, o lamentație în­treagă pe tema viitorului nostru european.
    A fost nevoie ca Partidul Popular European (PPE), cel mai mare din legislativul comunitar, să-și îndemne europarlamentarii să vo­teze pentru amânarea aderării României la Uniune ca să ne dăm seama că adevărata nenorocire ar fi fost ca Europa să ne trân­tească ușa în nas sastisită de ușurința cu care ne asumăm diverse angajamente, întrecută numai de ușurința cu care le încălcăm. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu votul substanțial al europar­la­men­tarilor socialiști și liberali, acest lucru nu s-a întâmplat astfel încât putem socoti ziua de 13 aprilie 2005 drept una istorică în care Ro­mâniei i s-a oferit practic o nouă șansă de a-și împlini destinul în­trerupt brutal de invazia comunistă echivalentă cu o crucificare.
    Deși n-am văzut încă declarațiile oficialilor români pe marginea evenimentului de ieri din Parlamentul European, îmi închipui că toți vor încerca să extragă din el maximum de capital politic. Să spe­răm însă că paharele de șampanie nu vor fi nici prea mari, nici prea multe și că ele vor fi golite foarte repede întrucât greul, într-adevăr, de-abia acum începe. Înainte de toate vor crește prețurile. Și ve­niturile, dar ceva mai încolo. Pe termen mediu însă, bunăstarea va fi tot mai strâns legată de muncă iar noi va trebui să pricepem, în sfârșit, că o societate sănătoasă nu poate consuma mai mult decât produce și că e obligatoriu să devenim competitivi în condițiile în care firmele românești, deși dispun de o forță de muncă foarte ieftină, numai rareori sunt eficiente. De fapt cred că vor avea de suferit mai ales firmele și patronii care s-au obișnuit să câștige banii foarte ușor din afaceri cu statul și din diverse alte inginerii purtând numele generic de corupție. Flagelul acesta se va diminua însă mult și să sperăm că până la urmă vom învăța să apreciem valorile și să le promovăm în defavoarea nulităților umflate cu pompa până acum pe criterii clientelare și de nepotism. În fond, la Salonul Internațional al Invențiilor, Tehnicilor și Produselor Noi, găzduit în urmă cu o săptămână la Geneva, românii au cucerit 12 medalii de aur, 12 de argint și 7 de bronz, în condițiile în care numai una dintre cele 32 de invenții prezentate nu a fost premiată.
Maria Lucia MUNTEANU