Actualitate
Moment istoric pentru România
Europa ne primește în Uniune
     Ieri, 13 aprilie a.c., România a mai făcut un pas istoric pentru aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul European a aprobat Raportul Moscovici privind România și o rezoluție referitoare la ade­rarea României la UE în 2007. Parlamentul European a votat, de asemenea, și în favoarea aderării Bulgariei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. La discutarea rapoartelor de țară, România a luat pentru prima dată în ultimii 5 ani "fața" Bulgariei, obținând 564 de voturi pentru, în timp ce vecinii noștri au primit doar 521 de voturi favorabile. Tot pentru prima dată s-a vorbit mai mult despre pro­ble­mele pe care le are Bulgaria și mai puțin despre țara noastră. În ceea ce privește semnarea Tratatului de Aderare pe 25 aprilie a.c., România a înregistrat 497 de voturi pentru, 93 împotrivă, și 71 de abțineri. De această dată, mai puțin decât Bulgaria, care a obținut 522 de voturi pentru, 70 împotrivă și 69 de abțineri. Pentru semnarea Tratatului de Aderare, cele două țări aveau nevoie de majoritatea calificată a parlamentarilor europeni, și anume de 367 de voturi pentru. Ziua de ieri a fost una tensionată, după ce principalul partid european, Partidul Popular European, din care fac parte creștin-democrații au anunțat că propun amânarea votului pentru toamna acestui an, sau chiar pentru 2006. Lor li s-au adăugat și voci răzlețe din sânul "Verzilor". În ultimul moment, acest grup și-a retras pro­punerea de amâ­nare a votului, după ce a primit garanții de la conducerea Uniunii Europene că va fi consultat în privința pachetului financiar de care vor beneficia cele două țări între 2007 și 2013. Se pare că România va primi din 2007 de la Uniunea Europeană circa 2 miliarde de euro anual. Pe poziții au rămas doar ecologiștii, ce au cerut amânarea votului, însă propunerea a căzut printr-un vot covâr­șitor în favoarea aderării României și Bulgariei. Raportorul pentru Ro­mânia, Pierre Moscovici, a spus că Parlamentul European nu sem­nează un cec în alb pentru România și Bulgaria, pentru că euro­parlamentarii vor fi pe deplin asociați la procesul de monitorizare a celor două țări, inclusiv la eventuala invocare a clauzei de amânare a aderării cu un an.
    Votul de ieri al Parlamentului european a fost unul neașteptat de bun și pentru autoritățile române, pentru că raportul Moscovici a obținut în luna decembrie doar 420 de voturi, mai puțin cu 77 de voturi decât acum. Practic, România a primit cadou posibilitatea de a se integra în UE din interiorul Uniunii și nu din afara ei, ceea ce este foarte important. Unii spun că ziua de ieri a fost una cu noroc, alții spun că aderarea se datorează muncii și eforturilor guvernelor care s-au perindat la conducerea țării. Parlamentul European a mai cerut României să-și rezolve problemele semnalate, pentru că în noiembrie țara nostră va avea de trecut un nou obstacol: Raportul de țară după semnarea Tratatului de Aderare. În caz contrar, vom avea nefericita experiență a activării clauzei de salvgardare, care înseam­nă amânarea aderării cu un an. Principala problemă a celor două țări rămâne reforma justiției și sectorului de afaceri interne.
    Prima reacție oficială a venit din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu, care a salutat votul europarlamentarilor pentru România, subliniind că este vorba de un succes al poporului român și nu al unui anume guvern. Domnia sa a declarat că integrarea europeană rămâne o prioritate națională și că o eventuală remaniere guverna­mentală nu este o urgență, întrucât această echipă a avut un rol important în succesul de ieri, de la Strasbourg. Plecând de la a­ceste convingeri, liderul de la Palatul Victoria a lăsat să se înțeleagă că oficialii europeni doresc stabilitate politică și nu sunt încântați de ideea alegerilor anticipate, pentru că România mai are încă multe de făcut.
Florin ROMAN

România va primi fonduri structurale de circa șase miliarde euro în 2007-2009
     România va primi în intervalul 2007-2009 fonduri structurale de aproape șase miliarde euro din partea Uniunii Europene (UE), cele mai mari sume urmând să fie acordate în ultimii doi ani ai perioadei. Potrivit proiectului Tratatului de aderare a României și Bulgariei la UE, la dispoziția celor două țări vor fi puse, fără a aduce atingere viitoarelor decizii de politici publice, "credite de angajament globale pentru acțiuni structurale", pentru perioada 2007-2009. Sumele acor­date României vor fi de aproape trei ori mai mari decât cele alocate Bulgariei. În 2007, după momentul integrării în Uniunea Europeană, România va primi 1,3 miliarde euro pentru aplicarea măsurilor de reformă, fonduri care vor fi majorate în următorii doi ani la 1,9 mi­liarde euro, în 2008, și la 2,6 miliarde euro în 2009. Bulgaria va primi în perioada menționată fonduri totale de 2,3 miliarde euro, în creș­tere de la 539 milioane euro, în 2007, la 759 milioane euro în 2008 și la circa un miliard euro, în 2009. Sumele menționate vor fi adaptate anual, de către Comisia Europeană, în funcție de evoluția prețurilor, se menționează în document. Proiectul Tratatului de aderare a Ro­mâniei și Bulgariei urmează să fie aprobat de Consiliul Uniunii Euro­pene la 25 aprilie. (I.P.)
Cosmin Covaciu pune capăt incertitudinii
Ocolul silvic rămâne la Baia de Arieș
     În cursul zilei de ieri, prefectul Cosmin Covaciu a efectuat o vizită la București, ocazie cu care a obținut și aprobarea din partea Regiei Romsilva ca Ocolul Silvic Baia de Arieș să nu mai fie mutat. Reamintim faptul că, în ultima perioadă, au existat opinii conform cărora Ocolul Silvic Baia de Arieș să își mute sediul la Câmpeni, în ciuda faptului că nu existau argumente economice și administrative întemeiate pentru acest lucru. "Având în vedere faptul că distanța de la sediul Ocolului Silvic Baia de Arieș până la limita cu județul Cluj, respectiv comuna cea mai îndepărtată (com. Ocoliș, sat Vidolm) este de 35 km, iar cealaltă extremitate a Ocolului (com. Bistra) este de 20 km, mutarea sediului ar fi dus la o mărire nejustificată a distanței de la limita de competență a Ocolului și localitatea unde ar fi fost sediul, punând inutil oamenii pe drumuri și îngreunând totodată activitatea comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar în ceea ce privește colaborarea directă și permanentă cu cetățenii care au depuse cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate și, ulterior, pentru punerea în posesie a acestora", a precizat prefectul de Alba. "Motivul pentru care am solicitat celor de la Romsilva ca Ocolul să rămână la Baia de Arieș este, în primul rând, pentru a apăra interesele celor direct implicați și anume ale locuitorilor din acea parte a județului", a mai adăugat Cosmin Co­vaciu. (I.P.)
Polițist agresat de un... bibliotecar
     Marius Constantin, agent șef în cadrul Poliției municipiului Alba Iulia - Biroul Poliției Rutiere, în timp ce presta serviciul de îndrumare și control al traficului rutier, pe strada Calea Moților din Alba Iulia, a fost lovit în față de către un participant la trafic. Marți, 12 aprilie, agentul șef a atenționat un pieton care s-a angajat neregulamentar în traversarea străzii. După câteva fracțiuni de secundă polițistul s-a trezit cu un pumn în obrazul stâng. Lovitura i-a fost aplicată fără motiv de cel pe care îl atenționase. Agresorul a fost imobilizat de agent și condus la sediul poliției, unde i s-a stabilit identitatea: Ni­colae Hărăguș (24 de ani), din satul Poiana Ampoiului, bibliotecar în comuna Meteș. S-a realizat sesizarea Parchetului de pe lângă Ju­decătoria Alba, care a desemnat un procuror în vederea continuării cercetării lui Nicolae Hărăguș sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj. (L.I.)
Bani păpați de iarnă!
     Directorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Popescu, ne-a declarat că prelungirea sezonului rece, în care a nins și drumurile erau acoperite de polei, a însemnat mărirea cheltuielilor pentru deszăpezire cu 6 miliarde de lei. În programul inițial de iarnă, CJ Alba a prevăzut pentru deszăpeziri suma de circa 5 miliarde de lei, la care s-a adăugat o restanță de 1 miliard de lei de anul trecut.(F.R.)
În județul Alba
Numărul accidentelor grave și al morților este în creștere
     În primele trei luni ale anului 2005, pe raza județului Alba s-au produs 26 de accidente rutiere grave, soldate cu 10 morți, 25 răniți grav și 3 răniți ușor. În acest an, în comparație cu anul 2004, a­ceeași perioadă, numărul accidentelor rutiere grave a crescut cu două, iar al persoanelor care și-au pierdut viața în urma acestor accidente cu patru. De cele mai multe ori cauzele care stau la baza accidentelor sunt nerespectarea regimului vitezei legale și condu­cerea sub influența băuturilor alcoolice. S-au înregistrat, de ase­menea, 27 de accidente rutiere cu 32 de răniți ușor, numărul aces­tora fiind mai mare cu unul față de 2004. Au fost reținute în vederea suspendării 163 de permise auto și au fost retrase 91 de certificate de înmatriculare. (L.I.)
Zilele Școlii Abrudene
     În zilele de 14-17 aprilie a.c. Grupul Școlar "Horea, Cloșca și Crișan" din Abrud organizează un program de manifestări dedicate zilelor școlii abrudene. Deschiderea festivă are loc astăzi, la ora 12. Pe parcursul acestor 4 zile se vor derula o serie întreagă de pro­grame, expoziții de desene ale elevilor, concursuri de cultură ge­nerală, comunicări și referate ale eleviilor, fotbal, tenis, handbal, vo­lei, întâlnire cu părinții etc. Programul se încheie duminică, 17 aprilie a.c., cu festivitatea de premiere și un spectacol artistic. (I.R.)
"Păcală" face audiență
     După cum ne-a informat d-na Ioana Vieru, directorul Teatrului de păpuși "Prichindel" din Alba Iulia, artiștii respectivei instituții au avut în această săptămână reprezentații la Gherla, Beclean și Bistrița, spectacolul oferit fiind extrem de gustat de copii, lucru dovedit de numărul spectatorilor: 1000 la Bistrița (ieri), 700 la Beclean (marți) și peste 500 la Gherla, în condițiile în care prețul unui bilet a fost de 25.000 de lei. "Sunt deosebit de încântată de audiența realizată. La Bistrița am fost mereu bine primiți, spre deosebire de multe localități din județul Alba", a declarat Ioana Vieru. "Păpușarii" Radu Hăprian Dan, Anca Hăprian Dan, Dorin Bordeu și Ioan Pompiliu Cristea au prezentat piesa "D'ale lui Păcală", în regia lui Dan Purceleanu, un alt spectacol fiind prevăzut pentru vineri, 15 aprilie, la Ocna Mureș. Teatrul de Păpuși "Prichindel" pregătește o nouă premieră, piesa "Fe­tița cu chibrituri", pentru jumătatea lunii iunie. (H.D.M.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.