Editorial
Reforma PSD pe principiul altoitului la gioale
     La ora scrierii articolului nu știu cine este noul vechi președinte al PSD Alba. Și, de ce să n-o zic?, nici nu mă interesează. Pentru că, oricare dintre cei doi candidați a ieșit, e clar că nici unul nu va reforma măcar filiala județeană, dacă nu partidul.
    Tocmai aceasta este problema la PSD, că nu are nici o per­soană capabilă să-l transforme într-un partid modern, bazat pe câ­teva principii sănătoase. Și nici de la tineri nu sunt prea mari spe­ranțe deoarece se pare că aplică sloganul de pe vremuri, "de la comuniști să învățăm cutezanța". Vezi și cazul lui Ponta, care ba e cu Năstase, ba cu Iliescu, pe principiul interesul poartă fesul. Doar și la comuniști totul se reducea la interes. Iar cele ce s-au în­tâmplat în ultimele luni au acutizat percepția că este un partid bazat pe interese de grup. De grup am scris? Mai rău, ultimele atacuri și contraatacuri din presa județeană ne duc mai degrabă cu gândul la găștile de cartier din zonele rău-famate ale Bucureștiului. Fiindcă, spre deosebire de centru, unde Năstase și-a dat seama că n-are... ouă suficient de tari ca să lupte cu Iliescu, în Alba lucrurile au fost mai încurcate și taberele mai echilibrate. Însă din păcate lupta s-a dus pe un singur principiu, altoitul la gioale cu scopul obținerii sau păstrării puterii. Ceea ce ne dovedește că pesediștii n-au în­vățat nimic din înfrângerile în alegerile de anul trecut. Nici măcar din cele interne, când listele s-au mătrășit astfel încât să iasă cine trebuie. Oare chiar credeau c-o să fim atât de fraieri încât să ne imaginăm că peste noapte a devenit partid promotor al democrației și valorii? Cum să crezi într-un partid în care alesul forțează excluderea din partid a șefului de campanie? Întâmplarea a făcut că l-am cunoscut și pe ales, și pe șeful de campanie. Eu, dacă aș fi fost pesedist, aș fi votat cu ambele mâini excluderea alesului și păstrarea șefului de campanie. Iar când șeful de campanie ți-a mai fost și profesor... Nu în ultimul rând, să ne aducem aminte cum a fost debarcat Ioan Rus de la conducerea PSD Alba.
    În condițiile în care în plan intern sunt asemenea lupte, să ne mai mirăm de tensiunile generate de PSD în legislatura trecută în Consiliul local Alba Iulia, fapt fără precedent?! De situațiile penibile cu candidaturile la Primăria Alba Iulia și cea a Bucureștiului, ce să mai zicem? Cum să catalogăm atacurile la adresa lui Mircea Hava, inclusiv prin folosirea repetată a zvonului că acum, acum trece la PSD!? Ce să mai zicem de campania murdară dusă la București de Vanghelie, ceea ce i-a atras și o plângere penală din partea lui Vi­deanu? Ca să nu tragă unii concluzii greșite, anul trecut n-am vo­tat pe nimeni la primar fiindcă Hava a fost de acord să dea miliarde din bugetul local pentru echipa de fotbal, iar pe altcineva n-aveam pe cine, și nici nu lucrez pentru Primăria Alba Iulia fiindcă mi-aș în­călca principiul de a nu lucra pentru stat. Cu Videanu m-am întâlnit o singură dată, acum câțiva ani, și mi-a plăcut cum și ce a vorbit în conferința de presă. Iar pe Vanghelie îl bag în aceeași categorie cu Gigi Becali, cel despre care Emil Hurezeanu a spus: "Este omul pe care aș fi vrut să nu-l întâlnesc niciodată"...
    În concluzie, ca să fie reformat, PSD are o singură șansă, să trea­că la sistemul de alegeri pedist, cu moțiuni. Și atunci nu mai există supărare, nici dat la gioale. Cine pierde, fie se supune ma­jorității, fie își ia jucăriile și pleacă. Ceea ce ar fi în folosul partidului, fiindcă la ce bun să ai 600 de mii de membri dacă trag în direcții diferite? Numai ca să te lauzi că ai cei mai mari pitici din lume?!
Florin SILEA