Prima pagină Ediția din: 18.4.2005
Revenire spectaculoasă la conducerea organizației județene a PSD Alba
Ioan Rus și echipa sa au câștigat detașat în competiția cu Mugurel Sârbu și Radu Coclici
•Dorin Sandea a fost ales prim - vicepreședinte, iar Ioan Farcaș - secretar executiv *În echipa de vicepreședinți se regăsesc Romi Dragosin, Doina Harda și Ioan Dârzu *Oamenii lui Liviu Mugurel Sâr­bu au fost scoși din toate structurile de con­du­cere
     RusDupă aproximativ un an și jumătate de "opoziție" în propriul par­tid, Ioan Rus și compania și-au văzut vi­sul împlinit, la sfârșitul săptămânii tre­cute, ei reușind să revină la conducerea organizației județene a PSD Alba. Vic­toria lui Ioan Rus a fost una fără nici un fel de emoție, domnia-sa obținând votu­rile a 339 de delegați din totalul de 566 prezenți, astfel că nu a mai fost nevoie de un al doilea tur de scrutin. Ceilalți candidați, Mugurel Sârbu și Radu Coclici au fost votați de către 156 și, respectiv, 43 de delegați. De asemenea, în Consi­liul județean al PSD Alba, format din 115 membri, au intrat, cu foarte puține ex­cepții, toți oamenii lui Ioan Rus, iar ulterior, în seara aceleiași zile, a fost desemnat din rândul acestora Biroul Executiv județean și com­ponența Delegației Permanente. Concret, funcția de prim - vice­pre­ședinte i-a revenit lui Dorin Sandea, iar cea de secretar executiv lui Ioan Farcaș. Cei 9 vicepreședinți ai PSD Alba sunt: Doina Emilia Har­da, Ioan Dârzu, Ovidiu Jidveian, Radu Soare (toți din Alba Iulia), Romi Dragosin (Sebeș), Liviu Bulbucan (Cugir), Sergiu Șolea (Blaj), Gheorghe Drăgoi (Câmpeni) și Mircea Leahu (Ocna Mureș). Ca un amănunt de culoare, despre acești ultimi 3 vicepreședinți se știa că fac parte din tabăra lui Mugurel Sârbu, dar... Funcția de trezorier i-a revenit Marianei Tuhuț, iar restul de până la 33 de membri, atâția câți numără Biroul Executiv, a fost completat cu reprezentanți cu pre­pon­derență din mediul rural. Au mai fost aleși cei 27 de delegați la Congresul partidului din 21 - 22 aprilie a.c. precum și președintele Colegiului județean de Arbitraj în persoana lui Ioan Maier.
•Mugurel Sârbu nu a fost lăsat să-și citească ra­portul
     Conferința propriu - zisă a dat, încă din primele momente, sem­nalul că Ioan Rus nu va avea nici o problemă. După procedurile de rigoare - alegerea comisiilor de validare și de numărare a voturilor - a urmat prezentarea unui raport de activitate de către președintele Mu­gurel Sârbu. După doar câteva minute însă, acesta a fost întrerupt de către majoritatea celor prezenți, deranjați vizibil de pasajul care făcea referire la "festivalul de la Ighiu". Deputatul Sârbu s-a retras de la microfonul sălii, iar pasaje din raport au fost citite mai departe de către Alexandru Retegan. Cu toate acestea, printre susținătorii lui Sârbu mai existau ceva speranțe că la vot soarta le-ar putea fi fa­vorabilă, deși s-au arătat dezamăgiți de faptul că liderul lor a re­nunțat prea ușor la citirea acelui material, dar și că nu ar fi trebuit să mai amintească de acel episod. Acesta a fost practic singurul mo­ment mai încins, în rest lucrările conferinței derulându-se normal. Printre invitații de marcă la această conferință s-au regăsit și repre­zentanții celorlalte partide politice din județ, în frunte cu ministrul Apărării Naționale, dl. Teodor Atanasiu - președintele PNL Alba, d-nii Alexandru Pereș și Ion Dumitrel din partea PD Alba și Vasile Voicu Bora - președintele PPCD Alba. Toți au transmis mesaje de bun simț, fiind de remarcat poziția lui Teodor Atanasiu, care a re­cu­nos­cut și meritele PSD în pașii făcuți de România pe drumul integrării în structurile nord - atlantice și în Uniunea Europeană. Ulterior s-au înscris la cuvânt toți cei 3 candidați la șefia PSD Alba, dar și alți mem­bri. Ședința a fost condusă pe rând de către Dan Matei Aga­thon și Ioan Sasu, trimiși de către centru, prezența celor doi și nu a altor personalități, mult mai relevante ale PSD, lăsând impresia că organizația din Alba este un fel de "cenușăreasă" la nivel național.
•"Sunt bun creștin și trebuie să ne iertăm unii pe alții!"
     Rezultatele scrutinului pentru funcția de președinte au fost a­nunțate oficial în jurul orei 15.00 și ele au stârnit ropote de aplauze în sală. Ioan Rus era noul președinte al PSD Alba. Invitat la microfon pentru a-și împărtăși primele impresii, av. Ioan Rus a declarat: "Le mulțumesc tuturor celor prezenți aici, și celor care m-au votat și celorlalți. Îi asigur pe toți că din această postură voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a reclădi unitatea de partid și pentru a eli­mina disputele din interior. Sunt un bun creștin, cred în Dumnezeu, nu port pică nimănui și trebuie să ne iertăm unii pe alții. Astăzi am câștigat noi, mâine poate vor veni alții, nimeni nu este bătut în cuie pe aceste funcții. Suntem în Postul Paștelui și vă doresc tuturor Sărbători fericite!". Marele învins, Mugurel Sârbu, a spus că se va con­centra de acum înainte mai mult pe activitatea parlamentară și speră ca noua conducere să aibă parte de rezultate mai bune, iar Radu Coclici a precizat că va monitoriza ceea ce se va întâmpla de acum înainte în PSD Alba. Și senatorul George Cristian Maior a avut o atitudine pozitivă, afirmând că va colabora cu noii lideri.
•Din culisele Conferinței: Dan Matei Agathon a în­cercat să-i împace pe Ioan Rus și Mugurel Sârbu!
     Conform informațiilor noastre, confidențiale, pe parcursul Confe­rinței, Dan Matei Agathon a încercat în două rânduri să-i împace pe Ioan Rus și Mugurel Sârbu. Se pare că în discuție a fost pusă va­rianta cu Ioan Rus - președinte și Mugurel Sârbu - prim-vice­pre­ședinte, dar acesta din urmă ar fi refuzat, precizând ceea ce de fapt spusese de nenumărate ori public, și anume că între ei nu poate fi vorba de nici o colaborare. O altă informație care ne-a parvenit este aceea că, în curând, în fruntea organizației de tineret a PSD Alba ar urma să fie instalat Ovidiu Jidveian, iar Doina Emilia Harda i-ar lua locul Ilenei Ion la conducerea organizației de femei.
•Ioan Popa, patronul SC Transavia, și-a dat demi­sia din PSD Alba!
     Cu 24 de ore înaintea Conferinței județene, dl. Ioan Popa, pa­tronul SC Transavia SA, și-a dat demisia din PSD Alba. De altfel, potentul om de afaceri albaiulian nici nu a fost prezent în sală și acest aspect reprezentând un indiciu asupra celor care urmau să se petreacă. Contactat telefonic, dl. Popa ne-a declarat în exclusivitate: "Eu nu mai am ce căuta în PSD, dar nici măcar în politică. Totuși, voi mai sprijini pe viitor oameni politici, dar numai pe aceia care merită cu adevărat. Nu mă voi mai înscrie în nici un alt partid, o să mă ocup doar de latura economică, unde cred că reprezint un etalon pentru foarte multă lume". Este foarte posibil ca retragerea lui Ioan Popa să fie un exemplu și pentru alții, în zilele imediat următoare. Cert este că PSD Alba pierde un om foarte important care ar fi putut din toate punctele de vedere să contribuie la reclădirea acestei organizații destul de serios șifonată din punctul de vedere al ima­ginii.
Răzvan JURCĂ

Timpuri noi, cu oameni vechi
     Marea aerisire, declarată de tătucul Iliescu, prin care PSD-ului i s-a ordonat să-și schimbe structura în fond și nu doar în formă, s-a produs și în județul Alba. Noile timpuri, în care PSD scade vertiginos pe scala preferințelor poporului, impun măsuri drastice de reformare. Așa că, să se facă reformă...
    Dar să nu se schimbe nimic. Mai întâi, alegerile pentru preșe­dințiile partidului la nivel de comunități: membrii PSD, atâția câți au mai rămas pe ici pe colo după rezultatul alegerilor generale, și-au ales noii președinți. Adică, pe aceiași.
    Fără să se abată de la porunca tătucului, PSD și-a început aeri­sirea prin alegerea președinților de filiale. Nici o surpriză, nici un nu­me nou. Aceiași politicieni, corupți și inapți politic au "aerisit" PSD-ul lui Iliescu.
    Aerisirea lui Iliescu a avut, la nivel național, două rezultate diferite: alegerile au fost câștigate fie de flancul 2000-2004, fie de vechea gar­dă, așa cum s-a întâmplat în Alba.
    Mai întâi, alegerile pentru președinția PSD Alba Iulia: câștigă Doi­na Harda, apropiată a lui Ioan Rus. Un partid patriarhal alege o femeie, ceea ce demonstrează faptul că fiii risipitori ai epocii 2000-2004, marile ei dezamăgiri, nu mai sunt primiți cu brațele deschise.
    Ioan Rus câștigă cursa pentru șefia PSD Alba, în detrimentul lui Mugurel Sârbu. Rus, unul dintre fondatorii PSD a condus PSD Alba, până la sosirea în fruntea filialei de județ a fermecătorului Mugurel care, din 2000, a stăpânit județul, într-un mod artistic ce i-a prescris pieirea. În 2005, risipitorul Mugurel este îndepărtat din structurile de conducere ale PSD, în aceeași campanie iliesciană de aerisire a partidului.
    PSD își trăiește cu intensitate declinul. Tătucul aerisitor, Ion Ili­escu, a cărui imagine perfect pozitivă a atras magnetic voturile po­po­rului timp de mulți ani, după grațierea lui Miron Cozma, gest de neînțeles pentru nimeni, acum are brusc amnezie: nu-și mai amin­tește de schizofrenicul Omar Hayssam, membru PSD cu acte în regulă. Încet, încet, discursul tătucului își pierde tăria și efectul, cere aerisire, dar pare-se că el este primul care nu reușește să deschidă fereastra: un miros greu de cangrenă politică încinge atmosfera so­cial democrată.
    În Alba, vechea gardă Rus și Harda și-au asigurat deocamdată o poziție clară în județ. Vedetele PSD ale anilor 2000-2004, cu Mugu­rel în calitate de prim-fiu risipitor, au fost reduse la tăcere. Aerisirea de la Alba e ca și cum ai deschide o fereastră ce dă direct într-o ca­meră de muzeu. Dar, aerisim, aerisim, conform ordinelor de la Bu­cu­rești.
    Între timp, Năstase nu candidează pentru conducerea PSD, în spiritul respectului pentru aerisirea comandată de tătuca Iliescu, dar așteaptă ca acesta să-și sape singur groapa. Adrian Năstase este sigur că nu trebuie să candideze, va ajunge președinte prin inerția provocată de căderea lui Ion Iliescu.
    Mai devreme sau mai târziu.
Ștefan COSMEANU, Partidul Național Liberal Alba

Copie a Giulgiului din Torino, la Blaj
     Începând de săptămâna viitoare, o copie a Giulgiului din Torino se va afla în circuit în România, anunță site-ul oficial al Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolică. Acesta poate fi văzut luni, 18 aprilie, la Timișoara; marți, 19 aprilie - la Oradea; miercuri, 20 aprilie - la Șimleul-Silvaniei; miercuri, 20 aprilie - la Zalău; joi, 21 aprilie - la Cluj Napoca; vineri, 22 aprilie - la Blaj; duminică, 24 aprilie - la București. La Blaj, reproducerea Giulgiului din Torino va fi expusă cel mai pro­babil la Catedrala Mitropolitană Greco-Catolică "Sfânta Treime", un­de va avea loc și o slujbă religioasă specială și va fi explicat trecutul acestuia. Despre adevăratul Giulgiu din Torino credincioșii susțin că este pânza în care ar fi fost învelit trupul fără viață al Mântuitorului. Sfântul Giulgiu este un material textil conservat actualmente la To­rino și venerat începând cu anul 1578 ca giulgiul în care a fost în­gropat fiul lui Dumnezeu, pânza având 436 centimetri lungime și 110 centimetri lățime. (R.G.)
Din această dimineață
Poștașii au intrat în grevă generală
     Poștașii au intrat în grevă generală, în noaptea de duminică spre luni, în urma eșuării negocierilor cu administrația, în timpul cărora sindicaliștii au cerut o majorare cu 16 la sută a salariilor, a declarat Ma­riana Kniesner, vicepreședinte al Blocului Național Sindical (BNS). Liderul sindical speră ca, în urma acestei acțiuni, admi­nis­tra­ția să rezolve cererile protestatarilor privind creșterea salariilor. Sala­riul mediu net al angajaților din poștă este de 4.500.000 de lei, sus­ține liderul sindical. Bugetul pentru 2005 al Companiei Poșta Ro­mână permite o majorare cu doar trei la sută a salariilor, ceea ce înseamnă - potrivit Marianei Kniesner - cam 100.000 în plus pentru fiecare angajat. (M.F.)
La Gârda
Femeie luată de ape
     Un bărbat din comuna Gârda a privit neputincios cum femeia de lângă el este luată de ape. Elena Florentina Tecșa, în vârstă de 28 de ani, din comuna Cricău, sat Tibru, în timp ce trecea podul de pes­te Valea Bihariei a alunecat, și-a pierdut echilibrul și a căzut în apă. Tânăra era împreună cu Dorin Mihai Ștefănuț, din comuna Gâr­da, cu care de altfel locuia. Bărbatul a încercat disperat să o scoată din apă, însă fără sorți de izbândă. Corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit în aval, la 1,5 km de locul accidentului, cadavrul oprindu-se în dreptul locuinței numitului Constantin Jurj. Cauza morții a fost sta­bilită de medicii legiști: asfixie mecanică prin înec. (L.I.)
S-a culcat și nu s-a mai trezit
     Horea Andreica, în vârstă de 53 de ani, din municipiul Aiud, a fost găsit mort în propria locuință. Cadavrul acestuia era întins pe pat într-una din încăperile imobilului și nu prezenta urme de violență. În urma necropsiei medicii legiști au precizat că moartea a survenit în urma unui infarct miocardic acut. Moartea nu a fost una violentă, probabil că bărbatul a adormit și nu s-a mai trezit. (L.I.)
Cherchelit, la volan!
     Nicolae Magda (42 de ani), din Alba Iulia, muncitor la o societate comercială din municipiu, a fost implicat, în 16 aprilie, ora 17.00, într-un accident rutier pe DJ 107 H. Respectivul, după ce în prealabil consumase băuturi alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului Da­cia 1300, proprietatea mamei sale. Cherchelit binișor, la o curbă spre stânga, bărbatul a pierdut controlul mașinii și a părăsit caro­sabilul. Autoturismul a fost avariat în proporție de 80 la sută, iar șo­ferul s-a ales cu un traumatism cranio-cerebral și plagă contuză pa­rietală dreaptă. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.