Prima pagină Ediția din: 25.4.2005
Ungurii vor să ne pună bețe în roate pe drumul aderării la UE
     O recentă declarație a președintelui Comisiei de politică externă a Parlametului Ungar Szolt Nemeth vine să pună în discuție sinceritatea declarațiilor anterioare ale oficialilor maghiari privind sprijinul pe care ei îl acordă României în vederea aderării la Uniunea Europeană. Nemeth a declarat că România nu va putea adera la UE în anul 2007 din pricina problemelor de mediu. Interesant este faptul că el a lansat "bomba" la doar o zi după încheierea la Baia Mare a unei întâlniri a membrilor comisiilor de mediu din parlamentele român și maghiar. Deputatul PD de Alba, Ștefan Bardan, care a participat la întâlnirea de la Baia Mare a arătat că partea maghiară a fost plăcut impresionată de cele văzute la Baia Mare, mai precis de felul în care Transgold rezolvă aici problemele de mediu cauzate de extracția și prelucrarea minereurilor complexe. Reamintim că în anul 2000 aici a avut loc un accident ecologic care a produs și o poluare a râului Tisa, dar de atunci Transgold a luat măsurile necesare. De aceea el crede că derapajul lui Szolt Nemeth nu este întâmplător. El arată încă o dată că unii parlamentari maghiari nu văd cu ochi buni integrarea României în Uniunea Europeană pentru că integrarea României ar duce la diminuarea poziție pe care Ungaria o are acum în cadrul uniunii. "Mesajele parlamentarilor maghiari ar trebui taxate de guvernul român. Ar fi păcat ca toate eforturile României să fie umbrite de asemenea declarații." Ștefan Bardan a mai declarat că partea maghiară a dorit să discute și subiectul Roșia Montană tot în termeni privind protecția mediului, dar că întrebați fiind dacă știu ceva despre proiect, parlamenatrii maghiari au recunoscut că nu și așa s-a încheiat totul.
Anca DINICĂ

Școala din Partoș va fi desființată
     Inspectorul general al Inspectoratului Școlar al județului Alba Cornel Sandu a anunțat intenția sa de a desființa Școala cu clasele I-IV din Partoș și secția maghiară (tot clasele I-IV) a Școlii generale nr. 2 din municipiul Aiud. Decizia sa este urmarea unei stări pe care el o consideră anormală. Astfel la secția maghiară a Școlii generale nr. 2 din Aiud învață 5 copii, în sistem simultan. Adică, atunci când unii fac matematică, de exemplu, alții învață istoria, sau altceva și viceversa. Aceeași situație este și la Partoș cu mențiunea că aici sunt 9 copii. În ceea ce privește secția maghiară de la școala aiudeană, elevii vor fi transferați la Colegiul "Bethlen Gabor" care are clase de la a I-a la a XII-a, iar elevii din Partoș vor putea fi mutați la Școala generală nr. 3 din Alba Iulia. Cornel Sandu spune că în sistem simultan procesul de învățământ aduce în primul rând deservicii elevilor, dar mai există și o componentă materială ce ține de degrevarea bugetului local de unele sume care ar putea fi cheltuite mai eficient, tot în interesul învățământului. Ideea desființării secției maghiare de la școala generală nr. 2 Aiud este mai veche, dar din motive destul de obscure, ce au ținut, spune el, mai mult de domeniu politicului, "să nu-i deranjăm pe partenerii de guvernare maghiari" conducerea trecută a ISJ Alba a menținut această secție. Există posibilități de detașare a celor două cadre didactice din Aiud și Partoș la alte școli, deci nu se prea poate pune nici probema păstrării cu orice preț a unor locuri de muncă. De altfel el le-a solicitat celor două învățătoare să-și depună în cursul zilei de joi dosarele de detașare pentru restrângere de activitate.
Anca DINICĂ

Prin proiecte și programe cu finanțare europeană, dar și printr-un credit de 245 de miliarde de lei
"Dorim să atragem cât mai mulți bani pentru dezvoltarea puternică a municipiului"
•interviu cu Mircea HAVA, primarul municipiului Al­ba Iulia
     Hava- Domnule primar, odată cu venirea primăverii s-a deschis și sezonul lucrărilor edilitare. Ce vă propu­neți pentru acest an?
    - Programul de lucrări pentru acest an, așa cum l-am gândit alături de colegii din primărie, este unul ambițios. Spun asta pentru că este primul an în care administrația poate apela la credite în vederea susținerii financiare a unor lucrări. Alba Iulia este o comunitate care poate apela la acest instrument pentru că avem un buget care ne permite să îndeplinim condițiile de creditare și pe cele de rambursare, desigur. Un credit este important pentru că asigură condiții mai bune de dezvoltare edilitară, adică atacarea eficientă a unor lucrări mari. A lucra pe bănuți puțini înseamnă a lucra pe bucățele. Mai dai un bănuț, mai faci un km de carosabil sau de rețea utilitară. Sigur că problema se va rezolva până la urmă, dar acest până la urmă înseamnă timp, și mai ales disconfort pentru cetățeni pentru că o lucrare mare derulată de această manieră durează foarte mulți ani. Iar la final, când tragem linia vedem că financiar costurile sunt aceleași. Un credit, chiar cu dobânzile pe care le plătim nu înseamnă o cheltuială mai mare, ci o economie de timp. Pentru acest an ne-am propus să accesăm un credit de 245 de miliarde de lei. Am obținut aprobarea Consiliului local atât pentru accesarea creditului, cât și pentru lucrările care se vor finanța din această sursă.
    -Concret, care sunt acest lucrări?
    - Este vorba în primul rând de lucrări în infrastructură. De fapt noi întotdeauna am încercat să corelăm aceste lucrări. Nu întotdeauna am reușit, iar explicația este că nu am avut surse de finanțare suficiente. Pentru că cetățenii trebuie să fie informați, din acest credit vom realiza extinderea rețelelor de canalizare în zona străzilor Lalelelor-Nicolae Grigorescu, deci tot ceea ce înseamnă zona din preajma Căminului pentru persoane vârstnice. Odată cu această lucrare vom finaliza și modernizarea străzilor, adică trotuare, carosabil... Avem apoi extindere rețele canalizare în zona Dealul Furcilor, Bulevardul Încoronării, Strada Craivei, unde vom extinde și rețeaua de apă potabilă, Strada Tudor Vladimirescu unde vom avea apoi și reabilitarea carosabilului și trotuarelor... Vedeți ceea ce vă spuneam, încercăm să corelăm aceste lucrări. Tot din banii obținuți din credit vom extinde rețelele de apă potabilă în Bărăbanț și vom începe lucrările de alimentare cu apă potabilă la Oarda de Sus, vom refuncționaliza zona de locuințe cuprinsă între străzile Macului - 1 Decembrie - Cloșca - Gladiolelor. Aceasta înseamnă refacerea aleilor pietonale și a carosabilului dintre blocuri precum și a platformelor de depozitare a ghenelor de gunoi. Dar asta nu este totul, vom începe amenajarea Pieței Agroalimentare Cetate, extinderea spațiilor de învățământ de la Liceul de Muzică și Arte Plastice și amplasarea fântânii arteziene pe care o primim de la Ministerul Culturii și Cultelor.
    - Cu această fântână este o adevărată discuție...
    - Da, conform planului inițial ea trebuia să ne fie "livrată" în anul 2003. Realizarea artistică a fântânii a fost finanțată de Ministerul Culturii și Cultelor, iar nouă ne revenea și ne revine încă partea de amplasare cu toate cheltuielile aferente. Dar principalul obstacol a fost că, deși ne-a fost promisă atunci, ea nu a venit. Am fost informați acum că este gata. Dar între timp noi am reamenajat parcul din fața catedralei Reîntregirii Neamului pentru că nu puteam să tot așteptăm cu parcul în neorânduială. Acum nu o mai putem amplasa în acel loc. Ar însemna să ne apucăm să stricăm o bună parte din ceea ce s-a realizat. Într-un fel am putea spune că am irosi banii cheltuiți atunci. Dar asta este, a lipsit corelarea aceea pe care tot spun că ne-o dorim. Ne-am gândit la un moment dat să renunțăm la fântână, dar ea este un element de amenajare urbană bun și frumos. Aduce un plus estetic important. Așa că acum analizăm posibilitatea amplasării ei în orașul de jos, în Piața Iuliu Maniu sau în scuarul din fața sediului IPJ Alba. Vom vedea ce vor spune și arhitecții.
    -Dar din bugetul local ce lucrări se realizează?
    - Avem pe capitolul "Învățământ" extinderea atelierelor la Grupul Școlar de Industrie Ușoară și dotarea cu cuptorul de ardere, dotări la Școala generală Oarda de Sus, plus viabilizări de terenuri de sport și finanțarea unor studii de fezabilitate. Dar cel mai important este un program în valoare de 51 miliarde de lei prin care vom schimba toată tâmplăria la unitățile de învățământ, desigur în afara celor care s-au reabilitat prin programul finanțat de Banca Mondială, adică grupurile școlare "Dorin Pavel" și "Alexandru Domșa". În rest este dezastru. Când am făcut reabilitarea sistemelor de încălzire la școli am găsit, nu spun unde, geamuri cu o singură foaie în loc de două sau ferestre bătute în cuie... În viitor ne gândim serios la construirea unei grădinițe în zona Cetate, cel mai probabil lângă Școala generală nr. 8. Acum avem în Cetate trei grădinițe care funcționează la parterul unor blocuri. Au confortul necesar, dar spațiul este mic, întunecos și mai ales le lipsește o curte unde copiii să poată ieși fără teama traficului. În ce privește infrastructura avem lucrări în continuare la Micești, extinderea rețelei de apă potabilă, modernizare sistem rutier pe străzile Carpenului, Detunata, Lalelelor, modernizarea străzilor din zona dintre Alba Iulia și Micești și în cartierul Bărăbanț... Avem, de asemenea, ranforsarea Bulevardului Horea și reabilitarea străzii Tudor Vladimirescu, precum și refuncționalizarea zonei centrale. Tot în acest an trebuie să începem lucrările pe programul SAMTID ceea ce înseamnă că trebuie să înlocuim 23 de km de conductă de apă potabilă. E drept că această lucrare se întinde pe doi ani, dar oricum este foarte mare. Desigur mai sunt și alte lucrări, dar le-am menționat doar pe cele mai importante.
    - Sunt multe de făcut. Există forța necesară pentru susținerea lor? Mă refer la antreprenori.
    - Asta este una dintre greutățile pe care le întâmpinăm. Trebuie să găsim antreprenori care să aibă atât capacitate tehnică cât și forță de muncă pentru susținerea unor lucrări de mare anvergură. Din păcate, în Alba Iulia există, cel puțin în materie de rețele de apă și canalizare o singură firmă suficient de puternică, dar care deja este angajată în extinderea de la Micești și în alte lucrări. Sigur că licitația este deschisă și pentru firme de oriunde, dar eu aș fi preferat să lucrăm cu firme din Alba Iulia pentru ca astfel banii să rămână în oraș. Și pentru că vorbim de probleme, în zona centrală avem greutăți din pricina retrocedărilor la Legea 10. Am fost dați în judecată de foștii proprietari... Legea este așa cum este. Cititorii trebuie să înțeleagă că nu țin terenul pentru mine. Acolo trebuie să fie o parcare, de altfel foarte necesară având în vedere că sunt multe instituții în zonă și deci sufocată de mașini.
    - Mai există o zonă de mare interes în municipiul nostru, Cetatea Vauban. Ce vă propuneți pentru acest an?
    -Cetatea este o problemă grea și, așa cum spuneați, de mare interes pentru administrație, dar și pentru cetățeni. Este și o problemă complexă pentru că, înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să știm exacat ce vrem să facem cu și în acest perimetru. Lucrurile sunt și mai mult complicate de faptul că trebuie să ținem seama în toate lucrările pe care le angajăm aici de condițiile impuse de legislația din domeniul monumentelor istorice. Adică avem de umblat pe la mai mule ministere, de înfruntat mai multă birocrație. Ceea ce este de fapt un lucru bun pentru că dacă fiecare ar veni și ar face orice îl taie capul în Cetate riscăm să alterăm atmosfera locului și, implicit, să-i scădem valoarea de monument. De aceea lucrurile se desfășoară greoi aici. Interesul pentru Cetate mă bucură. Reamintesc că noi avem pentru zona Cetății Vauban câștigat un proiect în valoare de aproximativ 1 milion de euro, o finanțare europeană. El se referă la reabilitarea canalizării. Vechiul Minister al Intregrării după ce noi am câștigat proiectul a pus pușca jos și a adormit. Toate proiectele tehnice trebuiau verificate și avizate de o firmă de audit pe care trebuia să o aleagă ministerul. Dar din luna septembrie Ministerul Integrări a avut alte probleme, probabil de campanie... așa că a lăsat totul baltă. Noul minister a contractat consultanța de 2-3 săptămâni și acum toate cel 70 de proiecte depuse în întreaga țară sunt în verificare. Așteptăm cuminți să trecem de acest pas și apoi să putem face licitația, eu sper în luna iunie. Tot legat de Cetate mai avem un proiect în valoare de circa 4 milioane de euro care se referă la reabilitarea a tot ceea ce înseamnă căi de comunicație și trasee: trotuare, carosabil. Vreau să spun că este vorba despre o refacere specială care exclude asfaltul. Vor fi în special pavaje de piatră. Acest proiect se află acum în evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională Centru. În plus, am propus Ministerului Culturii și Cultelor un protocol de colaborare, astfel încât să ne implicăm și noi, atât cât putem, în finanțarea lucrărilor de restaurare care se derulează. Facem și eforturi pentru a atrage investitori în această zonă. Avem deja doi, dar este nevoie de mai mulți. Noi vom da tonul din nou. În colaborarea cu Consiliul județean Alba vom amenaja într-unul din spațiile mari din zona șanțurilor Cetății, unde organizăm Zilele Orașului, un centru de expoziții multifuncțional.
    Vreau să mai spun ceva, nu neapărat legat de Cetate. Tot vorbim de proiecte și programe. Cetățenii se întreabă desigur de ce facem atât de multe și doar unele dintre ele au ajuns în lucru. Este foarte simplu: dorim să atragem bani din cât mai multe surse. Acum avem posibilitatea, pe lângă creditul de care am vorbit, să accesăm fonduri de preaderare și apoi fondurile structurale. Până acum, de exemplu, noi nu am putut accesa fondurile pe programul ISPA pentru că ele se referă la comunități cu cel puțin 100.000 de locuitori. Între timp condițiile de eligibilitate s-au schimbat. Dar am făcut totuși proiectele pe care acum le avem în portofoliu. Ele sunt evaluate, sunt eligibile și în momentul în care sunt bani, noi le avem în portofoliu și le putem prezenta. Sigur că primim doar o parte din costul unui proiect, să zicem 75 sau 50 la sută, iar noi trebuie să punem restul. Dar este vorba despre bani pe care-i primim și care ne permit o mai bună dezvoltare a orașului. Acesta este motivul pentru care am insistat și vom insista pe acest lucru.
    - Domnule primar, desigur că preocupările administrației locale sunt mai largi. Acum ne-am referit doar la aspectele edilitare și cred că cetățenii își pot face o imagine corectă și coerentă. Vă mulțumesc!
A consemnat Anca DINICĂ

Accident mortal pe DN 1
     Viteza mare și neatenția în conducere au fost cauzele accidentului rutier produs în noaptea de 22/23 aprilie, la ora 23.40, pe DN 1, pe raza localității Decea, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața. Florin Bogdan (39 de ani), din Brașov, în timp ce conducea autoturismul marca Volvo nu a redus viteza la intersectarea cu un alt autovehicul care circula regulamentar din sens opus, a surprins și accidentat un pieton care se deplasa pe partea carosabilă, în același sens de mers. În urma impactului, victima Nicolae Vasiu în vârstă de 52 de ani, din Decea a decedat. (L.I.)
Salvați de la înec
     Ioan Cosmin Moga de 19 ani, din comuna Șugag, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe direcția Șugag-Sebeș, pe fondul vitezei mari (100 km/oră) a pierdut controlul volanului și autoturismul a ajuns în albia râului Sebeș. Conducătorul auto și pasagerul Florin Dumitru Cernat (19 ani) au avut noroc, dar și zile de la Dumnezeu, cei doi tineri fiind salvați de la înec de niște cetățeni de etnie romă care se aflau în zonă. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.