Curier județean
Programul de Paști la unele unități de interes public
     Vă oferim mai jos o serie de informații utile în legătură cu ac­tivitatea unor unități și instituții de interes public pe perioada săr­bătorilor de Paște. Astfel, în ceea ce privește supermarketurile Dis­kount din Alba Iulia orarul de funcționare este următorul: sâmbată, 30 aprilie - orele 8.00 - 18.00; duminică, 1 mai - închis, luni, 2 mai - închis, marți, 3 mai - 9.00 - 20.00. Magazinele SC Dacia SA vor avea următorul program: sâmbătă, 30 aprilie - orele 7.00 - 21.00, duminică, 1 mai - închis, luni, 2 mai - închis, marți, 3 mai - program normal. Magazinul "Unirea" din centrul municipiului Alba Iulia, va fi deschis sâmbătă, 30 aprilie, până la ora 14.00, iar următoarele două zile va fi închis. Autogara din Alba Iulia, va avea sâmbătă program normal, duminică - liber, iar luni vor circula următoarele autobuze: 6.10 - Alba Iulia - Tg. Mureș, 7.50, 16.00 - Alba Iulia - Cricău, Alba Iulia - Ghirbom, Alba Iulia - Șeușa, Alba Iulia - Poiana Gălzii.
    De menționat că Poliția și Jandarmeria vor asigura liniștea și or­dinea publică pe perioada sărbătorilor, iar cei de la Pompieri, Dis­trigaz și SC Electrica au pregătite echipe operative de intervenție în caz de necesitate. În final vă oferim și câteva numere de telefon care pot fi apelate pentru orice eventualitate. Numere speciale - 112, 911, Poliția - 955, Jandarmeria - 956, Salvarea - 961, Pompierii - 981, Deranjamente telefonice - 921, Informații abonați telefonici - 931, Dispecerat Electrica - 929, Informații SNCFR - 952, Florea Taxi - 945, Unic Taxi - 949, Spi­talul județean Alba - 821693, Spitalul județean de Neuropsihiatrie - 811661, Autogara Alba Iulia - 812967, Prefectura Alba - 811179.
Răzvan JURCĂ

Farmacii deschise de Sărbători
     ALBA IULIA: *Farmacia Remedia - Non stop *Farmacia Sic Volo - 8.00 - 20.00 (duminică), 8.00 -20.00 (luni) *Gela Farm - 8.00 - 14.00 (luni) *Polifarm - 8.00 - 20.00 (luni) *Alfarco - 8.00 - 14.00 (luni) AIUD: Farmacia Adonis - 8.00 - 14.00 (duminică), 8.00 - 20.00 (luni) BLAJ: Farmacia Coleus - 8.00 - 14.00 (duminică), 8.00 - 20.00 (luni) CUGIR: Farmacia Sanofarm - 8.00 - 14.00 (luni) OCNA MUREȘ: Vitafarm - 8.00 - 14.00 (luni) CÂMPENI: Dalia Farm - 8.00 - 14.00 (luni) SEBEȘ: Liana Farm - 8.00 - 14.00 (du­minică), 8.00 - 20.00 (luni)
Crescătorii de miei jecmăniți de abatoare
•Taxă de 50.000 de lei încasată de abatoarele pri­vate pentru simpla marcare cu ștampila de control veterinar * Carnea de miel, la fel de scumpă ca și cea de porc
     Mai mulți crescători de miei s-au plâns administratorilor pieței agroalimentare din centrul municipiului Alba Iulia că au fost îndru­mați de veterinari spre abatoarele private pentru a aplica ștampila de control sanitar-veterinar pe carnea animalelor aduse la vânzare, sacrificate în gospodărie. Proprietarii ovinelor consideră însă că a­ces­ta este un abuz, în condițiile în care dețin toate actele necesare vânzării mieilor în hală, inclusiv certificat sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar din comunele din care provin. O parte dintre cres­cători au apucat să achite taxa de 50.000 de lei pentru ștampila de control aplicată de abatoarele private pentru fiecare miel. Pentru a lămuri situația, administratorii pieței au solicitat sprijinul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Condu­ce­rea DSVSA Alba a subliniat că verificarea sa­nitar-veterinară și mar­carea cărnii mieilor aduși spre comercializare gata sacrificați sunt gratuite. Pe de altă parte, carnea de miel se vindea ieri dimineață la prețul de 150.000 de lei/kg, fiind aproape la fel de scumpă ca și car­nea de porc. În schimb, la țarcul amenajat la intrarea în piață, animalele vii s-au vândut la prețul de 65.000 de lei/kg.(R.G.)
La ședința publică de transferări și pretransferări,
Unii dascăli au rămas pe dinafară
     Marți, 26 aprilie, a avut loc ședința publică de pretransferări și transferări pentru soluționarea restrângerilor de activitate din învă­ță­mânt, a declarat prof. Oana Badea, inspector școlar general ad­junct al IȘJ Alba. Majoritatea cadrelor didactice, atât din județul Al­ba, cât și din Arad, Timiș, Hunedoara și Sibiu, și-au putut alege din lista cu posturile va­cante pe cele pe care le-au considerat mai con­venabile pentru ei. Ea a precizat că printre acestea se numără și învățătoarele de la Școala cu clasele I-IV Partoș și secția maghiară a Școlii generale nr.2 Aiud recent desființate. Astfel, a spus Oana Badea, deși a absentat de la ședință, învățătoarea de la secția ma­ghiară a Școlii generale nr. 2 din Aiud a fost detașată din oficiu, la Școala Băgău, potrivit legislației în vigoare, în timp ce dăscălița de la Școala primară din Partoș s-a titularizat la Școala generală "Mihai Eminescu" din Alba Iulia. Pe de altă parte, cadrele didactice care nu au acceptat oferta de posturi rămase vor fi nevoite să so­li­cite detașarea în interesul învățământului, în perioada 4-6 mai a.c., completând în acest sens o cerere tip. Dascălii vor trebui să ane­xeze și următoarele acte: 1) acordul de detașare al inspectoratului școlar din județul în care este titular (pentru candidații din alte ju­dețe); 2) curriculum vitae cu performanțele profesionale, însoțit de documentele justificative; 3) copii xerox de pe actele de studii și foaia matricolă; 4) acte doveditoare în situația schimbării numelui (dacă este cazul); 5) copii de pe certificatele de obținere a gradelor didactice; 6) recomandarea Consiliului de Administrație al unității școlare la care a funcționat în anul școlar 2004-2005 de a fi detașat și în anul școlar 2005-2006 (dacă este cazul) la solicitarea unității primitoare; 7) adeverință de vechime în învățământ; 8) copie de pe buletinul/cartea de identitate; 9) adeverință de salariat a soțu­lui/so­ției, cu specificarea clară a locului de muncă la care este încadrat(ă); 10) copia certificatelor de naștere ale copiilor (dacă este cazul).
Robert GHERGU

Alunecări de teren în județul Alba
     Potrivit informațiilor furnizate de directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, Dan Popescu, în cursul zilei de ieri, pe o porțiune de 45 de metri liniari de pe drumul județean 762 - Barajul Mihoiești - Vidra - Avram Iancu, a avut loc o alunecare de teren. Drumul a fost deblocat doar după câteva ore de la intervenția echi­pelor specializate de la drumuri. "La o primă constatare trebuie să investim pentru refacerea drumului cel puțin 5 miliarde de lei", a declarat ing. Dan Popescu. Ploile torențiale căzute în Munții Cugirului au dus la alunecări de noroi și alte aluviuni. Drumul Cu­gir - Canciu - Oașa este aproape impracticabil. Ieri dimineață o echipă de la CJ Alba - direcția tehnică și șeful DPL SA, Mihai Conțan pentru a constata valoarea pagubelor și pentru a lua primele mă­suri.(F.R.)
Șosea surpată în râul Arieș
     Din cauza alunecării unei porțiuni de șosea, pe DN 75, între comunele Sălciua și Poșaga, se circulă pe un singur sens. Într-o curbă periculoasă, la km 122 pe drumul sus menționat, pe o por­țiune de 20 de metri banda de circulație cât și parapeții de pe mar­ginea drumului s-au surpat, ajungând în albia râului Arieș. De ase­menea pe carosabil au căzut doi arbori de salcâm, care cu ajutorul polițiștilor, al cetățenilor și al celor de la secția Drumuri și Poduri au fost înlăturați. A fost luată măsura marcării porțiuni de șosea afec­tată, astfel încât să nu existe pericolul producerii de accidente. Pâ­nă la rezolvarea problemei autoturismele vor circula pe un singur sens, respectiv pe banda stângă. (L.I.)
Fonduri nerambursabile
     Regiunea de Dezvoltare Centru primește în acest an suma de 817.890 de Euro pentru investiții în pregătirea și calificarea șome­ri­lor din județele Alba, Brașov, Sibiu, Hargita, Covasna și Mureș. A­cest program, derulat de Ministerul Integrării Europene, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și de Delegația Comisiei Eu­ropene la București, urmărește adaptarea capacității forței de mun­că din România la schimbările economice, în vederea integrării pe piața europeană a muncii. Din aceste fonduri vor fi finanțate proiecte de calitate care vizează atât integrarea șomerilor pe piața muncii, prin dobândirea unor calificări, cât și sporirea competențelor profe­sionale ale angajaților prin cursuri de specializare și perfecționare. Finanțarea nerambursabilă solicitată în cadrul unui proiect nu poate fi mai mică de 15.000 de euro și nu poate depăși 75.000 de euro. Proiectele pot fi depuse până la 27 iunie a.c. la Unitatea de Im­ple­mentare a Programului din regiune, care își are sediul la Agenția ju­dețeană pentru ocupare forței de muncă Alba Iulia.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.