Actualitate
Consiliul Județean Alba se implică în restaurarea patrimoniului istoric din județul Alba
Proiect de restaurare pentru icoanele unei mânăstiri din 1797
     Lăcașele de cult din județul Alba ascund comori de artă și spi­ritualitate care atrag numeroși vizitatori, constituind obiective foarte importante în cadrul proiectului de dezvoltare a turismului, pe care CJ Alba l-a demarat în forță. Din păcate, multe dintre aceste comori sunt amenințate cu distrugerea, din cauza lipsei de fonduri, dar și a nepăsării autorităților de până acum. Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, caută soluții pentru salvarea acestor bogății, urmărind aplicarea la nivelul județului a unui program unitar de identificare, evaluare și reabilitare a monumentelor și siturilor istorice. În acest demers, CJ Alba caută să reunească în jurul său și specialiștii din domeniu. O primă acțiune din acest program vi­zea­ză evaluarea lucrărilor ce sunt necesare pentru restaurarea i­coa­nelor de la bisericuța de lemn a Mânăstirii Sub Piatră din Săl­ciua de Jos. Bisericuța este monument istoric edificat în anul 1797 și adăpostește icoane pe lemn ce datează încă de la 1700. Foarte valoroasă este și pictura pe pânză de la catapeteasmă și altar, datată din 1884, toate aceste comori de arta necesitând lucrări de restaurare. Zona în care este amplasată mânastirea - la doar câ­teva sute de metri de Huda lui Papară - face din ea un obiectiv turistic de importanță, cu număr foarte mare de vizitatori. Pentru a vedea care este starea acestor icoane, la fața locului s-a deplasat o echipă mixtă formată din Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Ga­briel Rustoiu, directorul Directiei pentru Cultură, Culte și Patri­moniu, Sofia Știrban, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Specialiștii Muzeului Unirii, alături de cei ai Directiei pentru Cultură, urmează să analizeze aceste icoane și să facă o evaluare a necesarului financiar pentru restaurarea lor. Consiliul Județean Alba este dispus să suporte o parte din aceste costuri, deoarece fondurile Ministerului Culturii sunt insuficiente. "Suntem hotărâți să ne rezolvăm singuri problemele și să ne promovăm singuri po­ten­țialul cultural pentru că ajutorul venit de la Ministerul Culturii este insuficient. De aceea, parteneriatul pe care CJ Alba îl dezvoltă, im­plicând toate instituțiile în demersurile de dezvoltare a județului, este foarte important pentru rezolvarea problemelor cetățenilor", a declarat Ion Dumitrel. Specialiștii din CJ Alba vor realiza un plan urbanistic pentru zona Sălciua, deoarece Huda lui Papara este un obiectiv natural foarte important ce trebuie protejat, iar anumite construcții încep să fie ridicate în apropierea lui. În perioada imediat următoare se au în vedere Mânăstirea de la Lupșa și Muzeul Et­nografic Lupșa, urmând să aibă loc o întâlnire între reprezentanții CJ Alba, cei ai Direcției pentru Cultură, ai Muzeului Național și cei ai Arhiepiscopiei din Alba Iulia, pentru a constata starea acestor obiective și pentru a le introduce în programul de dezvoltare a tu­ris­mului.
Florin ROMAN

La Scărișoara
Lupul paznic la oi sau pădurarul paznic la... cioate
     În urma numeroaselor reclamații și a articolelor de presă care semnalau tăierile ilegale de masă lemnoasă din zona Munților Apu­seni, prefectul Cosmin Covaciu a demarat o anchetă inopinată în comuna Scărișoara. Această anchetă a urmărit modul în care este exploatat și gestionat lemnul din comuna amintită. Astfel, un repre­zentant al Prefecturii, Gruia Bumbu, împreună cu reprezentanții Di­recției Silvice Alba s-au deplasat la Scărișoara unde au completat comisia cu șeful de post, respectiv cu reprezentanți ai persoanelor care au făcut reclamația. Comisia formată a constatat că, în fața Primăriei Scărișoara, pe o pășune gestionată de către Oficiul Silvic Gârda cu contract de administrare, există cioate tăiate ilegal. În lo­cul numit Valea Călinesei, în apropierea sediului de canton, s-a gă­sit, pe o suprafață de aproximativ 2000 mp, un număr de 24 de cioa­te de esență rășinoasă nemarcate, deci tăiate ilegal. Cantonul verificat aparține paznicului de pășune împădurită al comunei Scă­rișoara, Ioan Purda care, deși a fost chemat să ia parte la anchetă, a refuzat să se prezinte. Verificarea s-a făcut doar parțial, fiind în­greunată de zăpada care în acea zonă nu s-a topit încă, astfel că ancheta continuă. Declarația prefectului Cosmin Covaciu, care s-a pronunțat în legătură cu această situație, nu mai are nevoie de alte comentarii: "Putem spune că în această zonă avem de-a face cu un sistem gata format. Practic, prin ceea ce se întâmplă acolo no­țiunea de jaf ca în codru are o nouă semnificație. Ceea ce stă în pu­terea Instituției Prefectului, de a scoate la lumină toată încrengătura de interese personale, se va face. Activitățile de tip mafiot trebuie să înceteze!". Potrivit prefectului, a doua zi după efectuarea acestui control au fost primite noi semnale din partea cetățenilor în legătură cu faptul că cei care se simțeau cu musca pe căciulă au trecut la marcarea cioatelor pentru a acoperi astfel neregulile. Cosmin Co­vaciu a promis că la terminarea anchetei care este în plină des­fă­șurare cei care se vor dovedi vinovați vor plăti pe măsura faptelor. De asemenea, în opinia subprefectului Clement Negruț se impune schimbarea imediată din funcție a șefilor de ocoale din zonele care se confruntă cu astfel de probleme. (I.P.)
Accident mortal pe șoseaua de centură
     Miercuri, 27 aprilie, în jurul orei 21.40, pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, din cauza neatenției, un tânăr și-a pierdut viața în urma unui accident rutier. Adrian Salcie în vârstă de 36 de ani, din localitatea Vulcan, muncitor la o societate din Constanța, pa­sager fiind într-un autoturism Aro a coborât din mașină pe șo­seaua menționată. Tânărul s-a angajat în traversarea străzii prin spa­tele autovehicolului și nu a observat autoutilitara MAN care cir­cula din sens opus. Adrian Salcie a fost surprins și accidentat mor­tal de către autoutilitara condusă regulamentar de Ștefan Căpri­cea­nu din județul Gorj. Cadavrul lui Adrian Salcie a fost transportat la morgă în vederea efectuării necropsiei. Șoferului i-au fost re­col­tate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. În cauză, poliția con­tinuă cercetările. (L.I.)
3 Mai - zi liberă în școli
     În urma ședinței Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar al Județului Alba din data de 28 aprilie 2005, a fost stabilită data de 3 mai 2005 ca fiind ZI LIBERĂ în toate unitățile de învă­țământ preuniversitar din județul Alba. Recuperarea orelor se va fa­ce după un program stabilit de către directorii unităților de învă­ță­mânt.
"Programul Festivalului "Lucian Blaga" trebuie revizuit"
     Subprefectul județului Alba, Clement Negruț, s-a arătat ușor nemulțumit de felul în care a fost întocmit programul manifestărilor de la Festivalul "Lucian Blaga" care se va desfășura în perioada 6-8 mai a.c. El spune că a fost omisă din acest program dezvelirea unor plăci comemorative, adăugând faptul că există unele necla­rități în sensul că e trecută doar locația nu și ora pentru anumite activități programate. Tot el a precizat că probabil vor exista în tim­pul Festivalului proteste privind locația Sălii de Sport din Lancrăm. Bugetul alocat festivalului se ridică la 300 milioane lei. (I.P.)
Criza jurnaliștilor români ostatici în Irak
     Surse de la Palatul Cotroceni au lăsat să se înțeleagă că Ro­mânia a cerut răpitorilor celor trei jurnaliști români, eliberarea ne­con­diționată a ziaristei Marie Jeann Ion, singura femeie din grupul captivilor. Tot ieri, ministrul Afacerilor Externe, Răzvan Ungureanu, a declarat că nu se pune problema retragerii trupelor române din Irak. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a dezbătut ieri în plen, la Strasbourg, în procedură de urgență, un raport referitor la si­tuația ziariștilor în zonele de conflict, în contextul situației deo­sebit de grave în care se află cei trei ziariști români rapiti în Irak. Dez­baterea a fost inclusă pe ordinea de zi a actualei sesiuni a APCE la inițiativa României, Franței și Italiei, care au considerat necesar să se aducă o susținere politică clară a Consiliului Europei în această problemă. Adunarea a cerut eliberarea imediată a zia­riștilor români Sorin Dumitru Mișcoci, Marie Jeanne Ion și Eduard Ovidiu Ohanesian, tinuți ostatici din 28 martie 2005, a ziaristei fran­ceze Florence Aubenas și a asistentului ei i­ra­kian Hussein Hanoun al-Saadi, răpiți la 5 ianuarie 2005. Principalul partid de opoziție i­ra­kian, de orientare șiită, a cerut grupării care-i deține eliberarea zia­riștilor români, considerând că răpirea nu face decât un imens rău Irakului.
Florin ROMAN

Ajutoare pentru sinistrați
     Alături de acțiunile coroborate ale Prefecturii și Consiliului Jude­țean, prefectul Cosmin Covaciu a anunțat că va face și o donație per­sonală sinistraților din vestul țării. "Voi trimite un camion întreg cu vase de porțelan, plus o sumă de bani pentru cei din Timiș", a pre­cizat prefectul de Alba. El a făcut apel către întreg personalul Ministerului Administrației și Internelor din județul Alba, precum și directorilor de instituții deconcentrate să contribuie cu sume de bani și îmbrăcăminte care pot înlocui o parte din pierderi și alina suferința celor afectați. (I.P.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.