Editorial
Răzgândirea Europei
     Exact în urmă cu o săptămână, tot din acest colț de pagină, scriam că parlamentarii europeni nu se prea dau în vânt după co­legii lor de pe malul Dâmboviței. Grupurile parlamentarilor socialiști și creștin democrați, cele mai importante din Parlamentul Euro­pean, au votat împotriva primirii observatorilor români și bulgari la lu­crările aleșilor europeni, din luna septembrie. Era o premieră nedo­rită pentru statele care se pregătesc să adere la Uniunea Eu­ro­peană. Știrea a fost receptată ca un semnal negativ primit din par­tea Europei, la puțin timp după ce România și Bulgaria au semnat Tratatul de Aderare. Justificările acestei decizii au fost fie politice, fie de natură financiară. La numai o săptămână de la anunțul care a stârnit îngrijorarea oficialilor de la Sofia și București, parlamentarii europeni au întors-o ca la Ploiești. Așadar Parlamentul European va invita observatori din România și Bulgaria să ia parte la lucrări, după vacanța de vară, potrivit unui comunicat publicat, joi, pe site-ul de Internet al grupului europarlamentarilor socialiști. Liderul grupului, Martin Schulz, a declarat, la o reuniune a liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, că sprijină propunerea formulată în acest sens de președintele PE, Josep Borrell. Cele două țări balcanice urmează să devină membre oficiale ale Uniunii Europene la 1 ianu­arie 2007. Decizia de joi permite invitarea observatorilor înainte de data prevăzută anterior, și anume 1 ianu­arie 2006. "Grupul socialist sprijină ferm această inițiativă. Noi intenționăm să invităm la dez­bateri observatori din cadrul partidelor socialiste după vacanță și sunt încântat că întreg Parlamentul va primi observatori", a declarat Schulz. "Decizia plasează Parlamentul European în aceeași linie de acțiune ca și celelalte instituții UE, care au decis să invite ob­servatori de la încheierea verii", a precizat și vicepreședintele grupu­lui eurodeputaților socialiști, Jan Marinus Wiersma, responsabil pen­tru politica de extindere europeană. Socialiștii se alătură astfel liberalilor europeni, cei care au denunțat public josnicia Conferinței președinților din PE.
    Liberal-democrații s-au opus acestei decizii încă de la începutul scandalului. Acum, socialiștii și creștin-democrații au revenit la sen­ti­mente mai bune. Purtătorul de cuvânt al grupului PPE din Par­lamentul European, Robert Fitzhenry, a declarat presei române că această decizie a fost determinată de pregătirea facilităților tehnice și de faptul că, și în cazul celorlalte state invitate în UE, observatorii au fost primiți cu un an înaintea aderării.
    Dincolo de aceste răsturnări spectaculoase de situație, bâjbăiala parlamentarilor europeni ne amintește de tradițiile și obiceiurile de pe malul Dâmboviței, când una se spune și alta se face. Ba ne urcă sacii-n căruță, ba ni-i dau jos. Până la urmă totul e bine când se termină cu bine, iar din septembrie cei 35 de parlamentari care reprezintă România vor ajunge la Bruxelles. Glonțul ne-a trecut din nou pe lângă ureche, așa că sperăm ca această întoarcere la sen­timente mai bune din partea parlamentarilor europeni să determine România să facă pași și mai importanți spre mult dorita integrare europeană. Cu toții vrem ca la 1 ianuarie 2007, pe "coșul" Parla­mentului European să iasă fum alb, iar România și Bulgaria să se alăture marii familii europene.
Florin ROMAN