Prima pagină Ediția din: 14.5.2005
În curând
Cântarul mobil, spaima șoferilor, în acțiune pe drumurile județene
     cîntarÎn cursul zilei de ieri a sosit la Alba Iulia mașina marca FIAT care transportă cântarul cumpă­rat de CJ Alba. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a prezentat, în prezența directorului Direcției Tehnice, Dan Popescu și a nu­me­roși consilieri județeni, ultima achiziție a instituției, după care cântarul va fi trimis la...produs. Așa cum v-am informat, con­si­lierii județeni au aprobat achi­ziționarea unui cântar mobil, care să circule pe rutele județului în vederea depistării mașinilor mari care depășesc gabaritele de greu­tate permise. Aceste autoutilitare produc mari pagube drumurilor județene. Pentru a-i sancționa pe contravenienți, CJ Alba a decis cumpărarea cântarului. Tot CJ Alba a aprobat un proiect de hotărâre prin care s-au stabilit taxe pentru transportatorii de mare tonaj care nu respectă legislația. Directorul Direcției Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, a spus că instituția pe care o reprezintă va recupera investiția în acest an, pe când consilierul Ioan Florea de la PSD a dat un pronostic marca Brucan. Cei doi au pus pariu pe o ladă de bere. În toamnă vom ști cine a câștigat. Pe de altă parte, ieri la prezentarea cântarului, a spus că cel de la care a fost cumpărat obiectul cu pricina a estimat recuperarea a 40 la sută din investiție până în luna august. "Dacă nu se va întâmpla așa, atunci vă trimit eu un om care să recupereze banii", a mai spus vân­zătorul cân­tarului. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că, la înce­putul săptămânii viitoare, transportatorii vor fi chemați din nou la au­torizare, după care va începe "Acțiunea cântarul". Valoarea acestei investiții este de circa 40.000 de Euro fără TVA. Lăsând gluma la o parte, să spunem că șoferii care nu respectă legea vor fi aspru sanc­ționați. Poate că dacă tot se vor da asemenea amenzi drastice, se vor mai și repara drumurile. Altfel, și să dai în gropi, și să plătești amendă pare cam mult. (F.R.)
La inițiativa primarului Mircea Hava
Comunitatea din Alba Iulia va construi o casă unei familii cu cinci copii din Banat
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a informat că a inițiat demersurile necesare în rândul cetățenilor din Alba Iulia pentru a ajuta la modul concret o familie sinistrată din județul Timiș. Este vorba despre reconstruirea și mobilarea unei case. Localitatea alea­să este Gătaia, iar sprijinul albaiulian va consta în furnizarea mate­rialelor de construcție (pentru că în urma licitațiilor cu firmele de con­strucții mâna de lucru se pare că s-a găsit) și în asigurarea prin donații de la cetățeni a întregului mobilier și a dotărilor necesare. "Ne-am gândit ca, pe lângă donațiile pe care albaiulienii le-au făcut până acum, să inițiem un proiect mai amplu. Vedem atâta suferință, oameni care și-au pierdut casele și întreaga agoniseală... Noi am discutat deja cu autoritățile timișene și familia care va beneficia de ajutorul nostru este una foarte săracă, cu cinci copii", ne-a declarat Mircea Hava. De precizat că donațiile se pot face în obiecte, dar și în bani, după o modalitate care va fi comunicată. (A.D.)
Faruri mortale
     Joi, 12 mai, în jurul orei 23.15, între localitățile Teiuș și Aiud, pe DN1, s-a produs un accident rutier în urma căruia un bărbat a decedat. Răzvan Nistor (33 de ani), din Cluj, în timp ce conducea autoturismul marca Opel Astra, proprietatea unei societăți din Cluj Napoca, nu a redus viteza la intersectarea cu o altă mașină ce circula din sens opus. Astfel, șoferul Opel-ului l-a surprins și acci­dentat mortal pe pensionarul Gheorghe Rus, în vârstă de 57 de ani, ce se deplasa cu un motoscuter pe aceeași direcție. Răzvan Nistor a menționat că a fost orbit de farurile autoturismului ce venea din sens opus și că din această cauză nu l-a observat pe pensionar. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Cadavrul bărbatului accidentat a fost transportat la morga Spitalului municipal Aiud pentru efectuarea ne­cropsiei și stabilirea exactă a cauzei morții. (L.I.)
Tinerețe luată de ape
     Eugenia Avram din Poiana Vadului i-a anunțat pe polițiștii din Câmpeni, în 12 mai, la ora 12.00, că în Valea Măgurii se află ca­davrul unui bărbat. Cel găsit decedat a fost identificat în persoana lui Gabriel Nicolae Giurgiu, în vârstă de 27 de ani, necăsătorit și fără ocupație, din comuna Poiana Vadului. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Medicul legist care s-a ocupat de acest caz a precizat că moartea a fost violentă și s-a datorat unei asfixii mecanice prin înec. Tânărul era bolnav de epilepsie. (L.I.)
Buciumani prinși cu brazi tăiați ilegal
     Polițiștii abrudeni împreună cu organele silvice de la Ocolul Silvic Câmpeni au organizat în cursul zilei de 12 mai o acțiune pentru de­pistarea celor care transportă ilegal material lemnos și pentru preve­nirea tăierilor ilegale de arbori. Cu această ocazie au fost depistați doi locuitori ai comunei Bucium, care au tăiat, fiecare, câte 2 brazi aflați în stare verde, nemarcați din pădurea composesoratului Bu­cium. Cei 5,2 metri cubi de masă lemnoasă, estimați la valoarea de aproximativ 10 milioane de lei, au fost ridicați în vederea confiscării de către organele silvice. Bărbații sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori din Fondul Forestier Nați­onal. (L.I.)
Dr. Călin Crișan, director executiv adjunct al DSP Alba
     În cursul zilei de ieri, dr. Călin Crișan a fost numit oficial în funcția de director executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Alba, în baza unui ordin al ministrului Sănătății, a anunțat directorul executiv al DSP Alba, dr. Ion Munteanu. Liberalul Călin Crișan, me­dic primar radiolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, a fost propus pentru această funcție de directorul DSP Alba, cu avizul prefectului Cosmin Covaciu. La această dată, mai rămâne vacantă funcția de șef al Inspecției Sanitare de Stat Alba (fostul Sanepid), cel mai vehiculat nume pentru a ocupa acest post fiind cel al me­dicului ginecolog Ștefan Cibian (PD), care a mai condus în trecut a­ceastă instituție.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.