.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Șantajul UDMR
     În toți anii în care a fost la guvernare, UDMR și-a făcut jocurile și și-a pro­movat cu prioritate interesele. N-a contat că a guvernat alături de PSD, de PNȚCD - PNL - PD sau mai nou de Alianța PNL - PD - PC (fost PUR). S-a făcut luntre și punte cu toți și pentru toți, a făcut pe dracu-n patru și a intrat de fiecare dată în Parlament, obținând procente doar puțin mai mari decât era pragul electoral. Oricum, cele 6-7 procente din sufragii au fost suficiente la fiecare 4 ani pentru a face și desface coaliții și alianțe de guvernare, după cum i-a dictat interesul. Pentru UDMR n-a prea contat că guvernează împreună cu social-de­mocrații, cu țărăniștii sau cu liberalii și că ei trebuie să se ralieze la doctrina acestor formațiuni politice. Partitura sa a fost de fiecare dată aceeași: drepturi cât mai multe pentru minoritatea maghiară, indiferent de voința majorității!
    Iată că și de această dată, ocupând câteva fotolii importante în cadrul Cabi­netului Tăriceanu, nu se lasă mai prejos. Mai un șantaj la votul privind prin­cipalele proiecte de legi inițiate de acesta, mai o amenințare că... iese de la guvernare (deși mai n-am crede!) și gata-i "trocul politic" prin care speră acum să promoveze Legea minorităților.
    Astfel, în aceste zile, demnitarii udemeriști nu s-au sfiit să le spună colegilor din coaliția de guvernare "să nu se gândească să conteze pe voturile lor în tentativa de demitere a șefilor societăților publice de radio și televiziune, dacă legea minorităților nu va fi adoptată". Și nu oricum, ci prin includerea ei în pa­chetul de legi pentru care Guvernul Tăriceanu își va asuma răspunderea în Parla­ment, la sfârșitul acestei luni. Astfel, Uniunea condusă de vicepremierul Marko Bela nu vrea să riște o dezbatere parlamentară după regulile obișnuite, de teama că, în cazul unui vot liber, parlamentarii PNL-PD vor vota împotrivă sau vor modifica serios actul normativ cu sprijinul PSD și PPRM. Cel mai înverșunat critic al proiectului de lege a minorităților, în forma propusă de către UDMR, este chiar d-na Mona Muscă, ministrul Culturii, care a amenințat cu demisia dacă legea va trece în actuala formă. Discuțiile dure pe această temă au ajuns până la urechile premierului Călin Popescu Tăriceanu, care este pus în oarecare încurcătură în momentul de față. Pe de-o parte i-ar da dreptate Monei Muscă, mai ales că face parte din același partid cu domnia sa, adică PNL. Pe de altă parte, premierul mizează foarte mult pe UDMR, pe miniștrii și parlamentarii acesteia, în menținerea stabilității politice a Alianței atât în Parlament cât și la Guvern. Pentru a mai calma spiritele, proiectul de lege cu pricina a fost trimis pentru avizat la Comisia de la Veneția, organism juridic consultativ care func­ționează pe lângă Consiliul Europei. Contestatarii legii speră astfel ca juriștii europeni să dea aviz nefavorabil proiectului, așa cum au făcut-o și în cazul con­troversatei legi a statutului maghiarilor din afara granițelor Ungariei. În principal, obiecțiile d-nei Mona Muscă se referă la avizul obligatoriu pe care așa-numitele Consilii Naționale de Autonomie a Minorităților îl vor da la numirea și eliberarea din funcție a reprezentanților respectivelor etnii în conducerea unităților culturale, de învățătură sau de presă. Ministrul Culturii susține că această prevedere este neconstituțională iar proiectul promovat de UDMR este centrat pe comunitate și nu pe persoană. Unele formulări se referă la "minoritățile naționale" și nu la "per­soanele care aparțin minorităților naționale", încercând astfel să reglementeze drepturile colective ale acestor minorități. Proiectul merge până acolo, încât, la cererea "minorităților colective" trebuie să se asigure emisiuni de radio și televiziune regionale în limba acestora, la posturile publice, pe tot parcursul zilei!
    În final, tragem totuși nădejde că atât Alianța aflată la guvernare, cât și Opo­ziția, precum și Comisia de la Veneția vor amenda proiectul legii minorităților, dându-i în cele din urmă caracterul legal și european în domeniu.
Tinu MATEȘ