Privatizarea Societății județene de Drumuri și Poduri Locale Alba - mărul discordiei între PNL și PD
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și-a exprimat ieri un punct de vedere personal și nu politic, cum a ținut să precizeze în mod expres, vis-a-vis de mult discutata privatizare a Societății județene de Drumuri și Poduri Locale Alba. Aceste afirmații au venit în urma declarațiilor făcute de președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, care la sfârșitul săptămânii trecute solicita grupurilor de consilieri județeni să voteze pentru privatizarea imediată a SC DPL SA Alba, considerând că un preț minim de 20 de miliarde de lei ar fi bun pentru vânzarea prin licitație publică a firmei. Mai mult, Atanasiu a spus că liberalii din CJ Alba vor înainta un proiect de hotărâre în acest sens, precizând că prețul corect va fi stabilit de piață, locul în care cererea se întâlnește cu oferta.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, este însă de altă părere. "Am fost unul dintre consilierii din fosta opoziție care a cerut privatizarea SC DPL SA pentru că, la momentul respectiv, datele economice ale firmei impuneau acest lucru. Era evident că în fruntea societății se aflau persoane impuse pe criterii politice și nu manageriale. Este pentru prima dată acum, când în fruntea societății au venit oameni din interiorul instituției, care sunt cei mai buni profesioniști. Nu am discutat cazul SC DPL SA în forurile de conducere ale PD, dar pot să vă spun că am mână liberă să conduc CJ Alba, așa cum cred eu de cuviință", a spus Dumitrel. Dânsul a adăugat că, de la alegerea sa ca vicepreședinte și mai apoi ca președinte, Societatea județeană de Drumuri și Poduri Locale a intrat pe un făgaș normal, din punct de vedere al activității. "Am fost cel care a propus reorganizarea și reducerea personalului TESA și a numărului de funcții de conducere. În plus, DPL-ul lucrează acum numai la primăriile care își și pot achita lucrările. Toate contractele păguboase încheiate cu unii furnizori de servicii au fost revăzute. În ultimele 3 luni, societatea își plătește la zi datoriile la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale. Din aprilie au început să-și plătească și datoriile. În opinia mea, această societate nu poate fi vândută cu 20 de miliarde de lei. Este o evaluare incorectă, eu spun că o putem vinde cu 250 de miliarde de lei. Firma are un patrimoniu important și mai nou s-au făcut și achiziții de noi utilaje. Vreau să spun că nici un DPL din țară nu s-a privatizat. În plus, ei lucrează cel mai bine și au cele mai corecte prețuri. Acest lucru supără însă firmele și persoanele interesate în vânzarea DPL-ului pe nimic", a mai declarat președintele CJ Alba. În opinia lui Ion Dumitrel este nevoie de o nouă reevaluare a societății, pe care o va cere personal, dar și de o dezbatere publică pentru ca cetățenii să înțeleagă pe ce preț se va vinde firma. El consideră că DPL-ul poate fi vândut doar după ce firma devine atractivă pentru privatizare, precizând și că activitatea societății menține un preț scăzut la lucrările de pe drumurile județului. Președintele CJ Alba a mai adăugat că președintele PNL Alba a făcut afirmațiile respective bazându-se probabil pe vechiul raport de evaluare și neținând cont de activitatea prezentă a societății.
Din aceste declarații reiese destul de clar că cele două părți ale Alianței D.A., au viziuni diferite legate de soarta acestei firme, atât din punct de vedere economic cât și doctrinar. Bine ar fi să existe o poziție comună, pentru că deja cred că toată lumea s-a săturat de subiectul SC DPL SA, în timp ce drumurile sunt pline de gropi iar întreținerea lor este extrem de costisitoare.
Florin ROMAN
Solidari cu sinistrații din Banat
Casa albaiuliană va fi la Gătaia
 Casa Anei Zimcea așa cum au lăsat-o în urmă apele |
Vă anunțam în urmă cu câteva zile că, la inițiativa primarului Mircea Hava, comunitatea albaiuliană va construi o casă pentru o familie sinistrată în județul Timiș. Acum suntem în măsură să spunem că acest proiect are și sprijinul Consiliului local al municipiului Alba Iulia, iar beneficiarul va fi Ana Zimcea, capul unei familii necăjite cu cinci copii din satul Sculia, comuna Gătaia. "Nu cred că albaiulienii vor spune «nu» pentru că Alba Iulia a fost de două ori sub ape și ei știu ce înseamnă asta. Fac însă un apel: cei care vor să ajute să o facă cu bani sau cu obiecte care, deși folosite, să fie în stare bună de funcționare. Fără supărare, Banatul nu este lada de gunoi a țării. S-au trimis tot felul de ajutoare, din care nu toate de calitate. Este vorba să ajutăm, nu să ne facem curat în gospodărie. Cu banii care vor fi strânși într-un cont ce va fi anunțat vom cumpăra materialele de construcție și vom achita mobilierul. De construcția efectivă se va ocupa administrația județului Timiș, care va organiza o licitație în conformitate cu cele convenite în acest sens cu Ministerul Lucrărilor Publice". Informații suplimentare se pot obține la Primăria municipiului Alba Iulia de luni până vineri, între orele 8-16, la telefon 0258/819462, dl. viceprimar Ioan Bogățan sau TelVerde 0800800343, d-ra Luminița Fara. Primele reacții au venit chiar din interiorul Consiliului local. Astfel, consilierul PSD, Doina Harda, a cerut ca pe toată perioada până la finalizarea construcției casei indemnizația sa de ședință să fie virată în contul ce va fi deschis, iar consilierul PD, Horia Bărdaș, a anunțat că alături de câțiva prieteni va achiziționa un aragaz nou nouț. Cinste lor!
Anca DINICĂ
Din donațiile "deconcentratelor" și ale primăriilor din județ
S-au strâns 231,7 milioane de lei și 69 tone de alimente pentru sinistrați
Potrivit unei informări venite din partea Prefecturii Alba, în urma apelului lansat instituțiilor deconcentrate și primăriilor din județ în vederea strângerii de bani și ajutoare pentru sinistrații din Banat, au fost puțini cei care nu au răspuns favorabil. Astfel s-au strâns 69 tone de alimente neperisabile (cereale, făină, ulei, zahăr, cartofi), dintre care 51 tone au fost duse în zonele calamitate, urmând ca restul să fie transportate de CJ Alba. De asemenea, au fost strânși și depuși în contul pentru sinistrați 231,7 milioane de lei, iar 8 milioane de lei au fost donați direct parohiei din Foeni. Se pregătesc și 53 mc de lemn, cherestea și grinzi care vor fi transportate de primării în zonele calamitate. Printre cele mai darnice primării din județ se numără cea a orașului Cugir, ale comunelor Ciugud, Cricău, Jidvei și Șibot. Dintre serviciile deconcentrate au făcut donații mari în bani Inspectoratul Județean de Poliție Alba, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, Direcția Agricolă și Dezvoltare Rurală. Fiecare a donat, probabil, după cum l-a îndemnat sufletul și portmoneul, deși la câteva instituții deconcentrate (pe care, din eleganță, nu le vom nominaliza), uitându-ne la cât au donat angajații, s-ar putea crede că i-a îndemnat nu conștiința, ci... dom' director.
(I.P.)
Aflat în vacanță
Un turist maghiar a făcut infarct la Rimetea
Pe raza comunei Rimetea, în zona Piatra Secuilor, în data de 15 mai, un turist, cetățean maghiar ce vizita zona respectivă, a decedat. Lucrători ai Centrului Zonal Livezile s-au deplasat la fața locului și au stabilit că bărbatul, respectiv Ferenc Csebi, în vârstă de 55 de ani, din Budapesta, se afla împreună cu soția sa, de 52 de ani, în excursie. Femeia a declarat că, în jurul orei 17.30, soțul ei a început să acuze dureri în zona toracică și i s-a făcut rău după ce a parcurs mai mulți kilometri pe jos. O echipă din cadrul Salvamont Alba a transportat cadavrul la morga Spitalului municipal Aiud. Medicul legist ce s-a ocupat de acest caz a precizat că moartea nu a fost violentă, decesul survenind în urma unui infarct miocardic și șoc cardiogen. Au fost făcute toate demersurile necesare pentru transportarea corpului neînsuflețit în Ungaria, lucru ce se va realiza în cursul zilei de astăzi.
(L.I.)
După intervenția chirurgicală
Senatorul Ion Iliescu se simte bine
Senatorul Ion Iliescu a depășit cu bine prima noapte după intervenția de dilatare a arterelor coronare, a declarat, ieri dimineață, medicul Sorin Oprescu, directorul general al Spitalului de Urgență Elias din capitală. El a adăugat că Iliescu a dormit bine și nu a reclamat nici un fel de durere. Totodată, comisia desemnată pentru supravegherea stării de sănătate a lui Iliescu s-a întrunit la 7:30, ocazie cu care a constatat că pacientul se simte foarte bine, ieri fiind transferat la Spitalul Elias. Medicii sunt foarte optimiști în privința evoluției din zilele următoare și speră ca, la începutul săptămânii viitoare, Ion Iliescu să-și poată relua activitatea normală. Vinerea trecută, fostul președinte a avut un puseu de tensiune pe fondul unei hipertensiuni mai vechi și al unei cardiopatii ischemice cunoscute, iar duminică a fost internat în Spitalul de Urgență Elias, pentru un control medical general.
(F.R.)
Virozele și pneumoniile - în creștere
În ultima săptămână, în județul Alba, a crescut semnificativ numărul virozelor și pneumoniilor. Medicii spun că acest lucru se datorează variațiilor de temperatură și umidității crescute, populația având o receptivitate mai mare la boli respiratorii în aceste condiții. Din cele 404 persoane diagnosticate, doar 44 au fost internate, pe motiv că gravitatea manifestărilor nu a necesitat spitalizarea. În cazul pneumoniilor, deși numărul de cazuri a crescut, persoanele internate sunt cam în aceeași pondere ca săptămâna trecută.
(F.R.)
Pe motiv că nu sunt destul de concrete
Opt directori de deconcentrate trimiși să-și refacă proiectele manageriale
La Prefectura Alba a început analiza proiectelor manageriale ale conducerilor serviciilor deconcentrate. Ieri, 17 mai, Cosmin Covaciu i-a chemat pentru o analiză pe directorii a opt dintre serviciile deconcentrate (DSP, Direcția Muncii, ITM, Inspectoratul de Protecția Mediului, DGFP, Casa de Pensii, OPC și Inspectoratul pentru Situații de Urgență), tuturor fiindu-le însă restituite proiectele prezentate. Ideea principală subliniată de către prefectul de Alba a fost aceea a refacerii proiectelor, "cu includerea în acestea a unor acțiuni concrete, cuantificabile, rezultate din programul de guvernare pe perioada 2005-2008". "Discuțiile purtate au avut un caracter lucrativ, deschis și am solicitat șefilor serviciilor deconcentrate să conștientizeze importanța unor proiecte manageriale ambițioase, dar realizabile", a declarat Cosmin Covaciu. De asemenea, li s-a cerut să realizeze lunar, semestrial și anual o autoevaluare bazată pe proiectele manageriale definitivate, în timp ce evaluarea finală va fi realizată de către Instituția Prefectului.
(I.P.)
Propuneri pentru noul Mers al Trenurilor 2005-2006
Au început lucrările de elaborare a Planului de Mers al Trenurilor 2005-2006. Cetățenii județului interesați, care au propuneri și sugestii privind Mersul Trenurilor 2005-2006, sunt invitați să le prezinte până în data de 19 mai 2005, la Stația C.F.R. Alba Iulia (Bulevardul Încoronării nr. 1 Alba Iulia).
(I.P.)
Neatenție, oase frânte
Luni, 16 mai, pe raza localității Șibot, pe DN 7, a avut loc un accident rutier. Luminița Hanzi (47 de ani), din Ploiești, în timp ce conducea, pe direcția Orăștie-Sebeș, autoturismul marca Dacia a surprins și accidentat o femeie. Victima, Georgeta Aftanasa, în vârstă de 52 de ani, din Iași, nu s-a asigurat în momentul traversării șoselei, nu a observat mașina și a fost grav accidentată. G. A. a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis, fractură contuză frontală și fractură ihtio-pubiană stângă. Conducătoarei auto i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor și a celor vinovați de producerea accidentului.
(L.I.)
Conducerea conservatorilor din Ocna Mureș
La Ocna Mureș a avut loc ședința de constituire a organizației locale a Partidului Conservator. Cu acest prilej a fost desemnată conducerea interimară a filialei formată din prof. Horia Herțeg - președinte, Ioan Arieșan, Horațiu Toderaș, Iustin Vancea - vicepreședinți, Florea Moga, Mihaela Orean și Viorica Radu - membri. Obiectivul imediat al acestei echipe este de a organiza conferința locală de alegeri până în 6 iunie a.c.
(F.R.)