.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Politica - cea mai bună afacere
     Imediat după publicarea lor pe Internet, declarațiile de avere ale demnitarilor au devenit surse importante de inspirație pentru presă, generând texte ce ar putea fi reunite sub genericul "Politicieni bogați, cetățeni săraci", după titlul unui editorial. Ceea ce șochează la aceste declarații (numai la unele, desigur) sunt, în egală măsură, dimensiunile impresionante ale averilor celor ce le-au com­pletat (cât de sincer nu putem ști) și afirmațiile potrivit cărora comorile cu pricina (case, terenuri, mașini de lux, bijuterii, colecții de artă) ar fi fost strânse în destule cazuri din salariile de miniștri sau parlamentari. Deputatul Miron Mitrea, de exemplu, este unul dintre cei mai bogați oameni din PSD, deși afirmă că toată viața a fost lefegiu: mai întâi șef de atelier într-o fabrică al cărei nume nu și-l mai amintește, apoi lider sindical și ministru în Guvernul Năstase. Ase­menea șefului său Adrian Năstase, fostul ministru al Transporturilor a făcut o pasiune pentru artă, el devenind colecționar de tablouri și de piese din metale prețioase. Microbul i-a contaminat și pe Nicolae Văcăroiu sau Dan Ioan Po­pescu. Faimoasa colecție de tablouri a lui Adrian Năstase rămâne în continuare învăluită în mister, căci nu se știe câte lucrări conține ele fiind evaluate la grămadă. În plus, pânzele achiziționate înainte de 1989 sunt estimate în banii de atunci, câteva zeci de mii de lei. Pasiunea lui Viorel Hrebenciuc este pă­mântul și în consecință el a adunat numai în Voluntari terenuri care, la prețul pieței, valorează 40 de milioane de euro. Nici cu peneliștii, pediștii, udemeriștii sau conservatorii (foștii puriști) nu ne facem de râs în lume mai ales că mulți dintre ei au o dublă calitate, de oameni de afaceri și de politicieni, aceștia in­trând gata bogați în Guvern și în Parlament. Astfel, averea premierului Tăriceanu este de 30 de milioane de dolari, agoniseala vicepremierului Copos atinge 200 de milioane de dolari iar imperiul lui Dan Voiculescu trece de jumătate de mi­liard de dolari.
    Pe lângă averile considerabile ale politicienilor noștri, impresionează extra­or­dinara lor putere de muncă, energia de supermeni care îi ajută să acopere o grămadă de job-uri. Cazul social-democratului Sorin Oprescu este extrem de elocvent din acest punct de vedere. Director la trei spitale din Capitală (Uni­versitar, Elias și Cotroceni), prof. dr. Sorin Oprescu este în același timp vi­cepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, președinte al Colegiului Medicilor din București, membru al Senatului UMF "Carol Davila" și în consiliile de administrație ale mai multor spitale. Fără pic de jenă, Oprescu acuză lipsa de finanțare a sistemului sanitar, făcând abstracție de faptul că în calitate de parlamentar PSD, a votat bugetul Sănătății sau că a modificat Legea spitalelor în interesul său. În orice caz, potrivit "României Libere", datoriile spitalelor pe care le conduce sunt comparabile cu acelea ale unui combinat siderurgic - aproximativ 200 de miliarde de lei, în condițiile în care aceste unități au be­ne­ficiat de bani grei, în mod preferențial.
    Revenind la politicienii noștri de toate culorile și la averile lor fabuloase, s-ar putea spune că, în definitiv, și în Occident există demnitari corupți. Perfect ade­vărat, dar cu mențiunea că acolo actele de corupție se pedepsesc de cele mai multe ori. Două cazuri sunt chiar notorii iar publicul românesc a luat cunoștință de ele la timpul potrivit. Reamintim deci că, anul trecut, Alain Juppé, preșe­dintele partidului de guvernământ din Franța și, până la data scandalului, suc­cesorul neoficial al lui Jacques Chirac, a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare și la pierderea drepturilor civile timp de cinci ani pentru "folosirea funcției publice în scop personal". La rândul lui, fostul cancelar german Helmuth Kohl, și lider al CDU, a fost acuzat că partidul pe care îl conducea era finanțat ilegal. Gestul lui Kohl de a nu dezvălui sursa banilor cu care a fost sponsorizat partidul său a dus la ieșirea din viața politică a fostului cancelar deși nimeni nu i-a putut contesta competența. Iar exemplele ar putea continua. Tot ce putem spe­ra este ca intrarea în Europa să însemne, între altele, și pedepsirea celor care prin abuzurile și fărădelegile lor au făcut ca în România politica să devină cea mai bună afacere.
Maria Lucia MUNTEANU