Adam și Eva au fost descoperiți... la Câmpeni!
Este vorba despre doi gemeni cu aceste nume, care au fost abandonați acum patru luni de zile în spitalul din "capitala moților"
Un copil nou născut este o minusculă reflecție a lumii în care trăim. El este mărunta ființă ce conține universul, iar părinții simt (de regulă) acest lucru. Iar atunci când este vorba de doi copii, frați gemeni, care au primit numele de Adam și Eva, începi să te gândești la repetabilul dramei existenței umane. Și la ironia soartei, căci cei doi gemeni despre care vorbesc, care au fost botezați cu numele personajelor biblice de la care pornește "păcatul originar", sunt doi copii nevinovați, abandonați de mamă (o oarecare "rătăcitoare" de etnie rromă, pe numele ei de familie Mocioiu), la Spitalul orășenesc din Câmpeni, în urmă cu vreo patru luni de zile. Noi am aflat despre acești doi prunci nefericiți abia în data de 17 mai a.c., și ne-am adresat șefului secției de pediatrie a spitalului respectiv, dr. Nicolae Florea. Acesta ne-a asigurat că cei doi nu au pus probleme deosebite din punct de vedere medical, iar acum starea sănătății lor este bună. Singura problemă cu care se confruntă cadrele medicale în acest caz este lipsa laptelui praf, ce trebuie să substituie laptele de mamă. De asemenea, dr. Florea ne-a informat că a anunțat Direcția pentru protecția copilului (DGASPC) Alba, pe asistentul social responsabil de zona respectivă și Poliția. Dar, cu toate acestea, copiii așteaptă de trei luni de zile într-o secție de spital, să se ia o decizie. Singurul răspuns pe care cadrele medicale l-au primit de la DGASPC (instituția cu prima responsabilitate în acest caz) a fost cum că se caută un asistent maternal care să-i preia pe cei doi gemeni. Și caută onor DGASPC-ul de peste trei luni de zile, timp în care secția de pediatrie e transformată, vrând-nevrând, în... centru de plasament ad-hoc. (Măcar dacă ar avea toate dotările necesare!) Nu putem să nu observăm în acest context faptul (pe care l-am mai sesizat și altădată), că odată cu desființarea fostelor leagăne de copii, minorii abandonați încă de la naștere nu mai pot fi ținuți în nici o instituție pe perioada tranzitului lor de la spital la sistemul de protecție de tip familial. Așa că sunt găzduiți pe perioade de luni de zile în unitățile medicale, deși sunt perfect sănătoși.
În altă ordine de idei, acest caz ne determină să ne gândim și la faptul că legea nu poate impune responsabilitatea maternă. Pentru că, după cum sesiza recent și un cotidian central, "conform Legii 272/2004, spitalul, medicul care a asistat nașterea, asistentul social al spitalului, organele de poliție și serviciul public de asistență socială POT PRIMI AMENZI de până la 15.000.000 de lei dacă nu-și îndeplinesc la timp îndatoririle legate de un copil abandonat. Singura care scapă nepedepsită este... cea care l-a adus pe lume!" De asemenea, faptul că "legea protejează foarte multă lume: copilul este apărat din punct de vedere legal, familia care-l îngrijește, familia care-l adoptă (sau familia substitut- n.red), numai de dreptul copilului de a avea o familie nu ține nimeni cont. Și nu numai că nu s-a rezolvat acest aspect, dar timpul de spitalizare s-a prelungit". Redăm mai jos responsabilitățile ce revin diferitelor instituții, așteptând să ni se comunice dacă acestea au fost asumate în cazul de față: Legea 272/2004 prevede, la art. 11, că "în situația în care copilul este părăsit de mamă în maternitate, unitatea medicală are obligația să sesize telefonic și în scris direcția generală de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) și organele de poliție, în termen de 24 de ore de la constatarea dispariției mamei. (...) În termen de 5 zile de la sesizarea prevăzută la alin (1) se întocmește un proces-verbal de constatare a părăsirii copilului, semnat de reprezentantul direcției de asistență socială și protecția copilului, de reprezentantul poliției și al maternității; când starea de sănătate a copilului permite externarea, în baza procesului-verbal, direcția generală de asistență socială și protecția copilului va stabili măsura plasamentului în regim de urgență pentru copil. În termen de 30 de zile de la întocmirea procesului-verbal, poliția este obligată să întreprindă verificările specifice privind identitatea mamei și să comunice rezultatul acestor verificări direcției generale de asistență socială și protecția copilului."
Realitatea a demonstrat că, în ciuda termenului stabilit, răspunsul de la poliție se primește cam după două-trei luni. Și uneori acesta vine sub forma "X nu figurează în evidența populației". Așa că sarcina rezolvării cazului și întocmirii dosarului copilului în cauză revine DGASPC, care are obligații clar stabilite prin lege, dar... nici un termen! În cazul minorilor Adam și Eva Mocioiu, de la Câmpeni, această responsabilitate a revenit DGASPC Alba, precum și aceea de a găsi o soluție de urgență. Iar această "urgență" durează de aproape patru luni de zile, timp în care cei doi copii au făcut "stagii" și pe la spitalele din Alba Iulia și Abrud. În ceea ce o privește pe mamă, considerăm că individa lipsită de conștiință care i-a adus pe lume ar trebui responsabilizată prin mijloace coercitive...
Ioan HĂNȚULESCU
Avem pile la ministrul Apărării!
Ministrul Apărării, conjudețeanul Teodor Atanasiu, a răspuns favorabil adresei înaintate de Instituția Prefectului, în urma solicitărilor primite de la primăriile comunelor Vințu de Jos și Bistra privind transmiterea din administrarea Ministerului Apărării Naționale în proprietatea publică a celor două localități, a două imobile, constituite actualmente în cazărmile Vințu de Jos și Bistra-Câmpeni. Acestea vor fi folosite în interesul obștesc. "Ministrul Apărării Naționale se dovedește a fi fidel promisiunilor sale de a participa în mod activ la administrarea județului Alba și ne-a declarat că oamenii de aici și binele lor general se află întotdeauna pe lista sa de priorități", a precizat prefectul Cosmin Covaciu.
(I.P.)
Jonathan Scheele la Alba Iulia
Vineri, 20 mai a.c., Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România, va fi prezent la Alba Iulia. Domnia sa va participa, alături de dl. Simion Crețu, la ceremonia de semnare a protocolului de parteneriat între Delegația Comisiei Europene în România (DCE) și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru în activitatea de comunicare pe teme europene. Evenimentul va avea loc în Sala de Conferințe a ADR Centru Alba Iulia, între orele 10.45-12.30.
(I.P.)
Avertizare meteo
Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor a transmis ieri o avertizare meteorologică către toate prefecturile. Fenomenele vizate sunt ploi însemnate cantitativ și cu caracter torențial, căderi de grindină, vânt cu aspect de vijelie. Intervalul de producere a acestor fenomene este 18 mai 2005, ora 16.00 - 20 mai 2005, ora 9.00. Avertizarea prevede că, de azi în jumătatea de vest a țării și apoi în toată țara, iar din noaptea de joi/vineri, în jumătatea de răsărit, vor fi ploi frecvente și abundente, chiar cu caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși în general 25 l/mp, iar la deal și la munte, chiar 35 - 40 l/mp. Local, va cădea grindină și vor fi intensificări de vânt (în timpul ploilor) și cu aspect de vijelie.
(F.R.)
Audiențe prefecturale la Cugir
Mâine, 20 mai a.c., prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, se va afla la Cugir unde va acorda audiențe cetățenilor orașului. Audiențele se vor desfășura, începând cu ora 12.00, la Oficiul Prefectural Cugir, situat în incinta Primăriei. Cei interesați se pot înscrie la numărul de telefon 751683.
(I.P.)