.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Pensionarii nimănui
     Îi vedem sau trecem pe lângă ei grăbiți în fiecare dimineață, în fiecare zi. Cu părul albit de trecerea anilor, dar mai ales din cauza greutăților vieții, cu pași ce s-ar vrea grăbiți dar totuși greoi, cu privirile încă agere dar pierdute în spațiu și timp, se preling printre noi oarecum distanți, lăsând impresia că nu ar vrea să mai deranjeze pe nimeni. Cine sunt? Sunt ei, pensionarii României, sunt ei, părinții noștri... Nu mai au demult gânduri sau visuri mărețe, ci doar dorința de a mai putea trăi și ei un an, doi, zece, cât o vrea Dumnezeu să le mai dea. După o viață de muncă și trudă poate ar fi meritat un trai mai liniștit la bătrânețe, recunoștință mai multă din partea țării, din partea copiilor și a nepoților, pentru care după puteri s-au zbătut de când au văzut lumina zilei. Însă și din acest punct de vedere s-au cam resemnat și nu vor să ridice prea multe pretenții.
    Țara este tot săracă de când o știu, deoarece și acum și în trecut a avut cine să o "mulgă", cine să o spolieze. Într-un viitor luminos, chiar și peste câțiva ani în Uniunea Europeană, nu-și mai pun, de asemenea, nici o speranță din cauza vârstei. De recunoștința copiilor, ce să mai vorbim? Vai de capul lor, că abia dacă își pot ei duce traiul de pe o zi pe alta și să își crească copiii, cum să le mai poarte și lor de grijă...
    Așadar, ei, pensionarii, părinții noștri, n-au reușit să ia prea multe de la viață până acum și nu-și mai pun mari nădejdi în viitor. Vor doar o pensie (pentru care au muncit din greu zeci de ani) din care să-și cumpere o pâine pe zi, să-și plătească întreținerea și eventual telefonul, de care, din cauza bolilor și a singurătății, încă nu se pot lipsi. Cer oare prea mult? Noi credem că nu. Din păcate, pentru cei mai mulți o asemenea pensie este un lux! Majoritatea au încă pensii de mizerie, iar nori și mai negri se adună iar pe cerul lor.
    După cum se știe, în toamna anului trecut au curs râuri, râuri de promisiuni electorale din partea tuturor partidelor politice către cei aproape 6 milioane de pensionari. Recorelări peste recorelări, o nouă recalculare a tuturor pensiilor, bilete de tratament gratuite, bilete de călătorie transformate în bonuri de masă și câte și mai câte. Acum, iată, sunt în aceeași situație, dacă nu cumva mai rău. Asta pentru că, deși au fost recalculate până în prezent 207.000 de pensii, doar 82.000 de pensionari au primit pensiile majorate. Și dintre acestea, cele mai multe au fost majorate cu câteva zeci sau sute de mii de lei. Ce să facă și cu această majorare când, iată, criza din Sănătate îi pune să scoată din nou bani de medicamente din buzunarele proprii? A venit apoi, la 1 aprilie, "marea inovație" a abonamentelor la gaz, pentru care trebuie să mai scoată fiecare, din buzunarele goale deja, minimum 160.000 de lei.
    Colac peste pupăză, premierul Tăriceanu a anunțat, în ultima ședință a Gu­vernului, că pentru rezolvarea crizei din Sănătate este posibil ca în viitorul apro­piat să fie puși la plata asigurărilor de sănătate și țăranii, persoanele cu venit minim garantat și... din nou pensionarii! Iertată să-mi fie aserțiunea, dar e ceva ca în bancul cu Bulă la coasă, când i-au pus și greblă la spate și felinar ca să cosească și noaptea! Întrebarea firească a milioanelor de pensionari este: "De unde să mai scoată și acești bani?! Ei sunt, vorba aceea, demult sub "nivelul mării" în ce privește costul vieții de zi cu zi.
    Reacția vehementă a societății civile, a mass-media din ultimele zile, i-a făcut totuși pe guvernanți să dea sau cel puțin să mimeze un pas în spate. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a venit cu o nouă declarație, potrivit căreia, se va căuta o modalitate prin care, într-o primă fază, să fie crescute pensiile cu valoarea contribuției pentru asigurări de sănătate, iar pensionarii să primească în con­tinuare aceleași pensii. Chiar și așa stând lucrurile, pensionarii vor rămâne tot ai nimănui, deoarece prețurile utilităților cresc vertiginos de la o lună la alta. Până când? Dumnezeu știe.
Tinu MATEȘ