.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 24.5.2005 ::. 
La Alba Iulia, ajuns la disperare din cauza condițiilor în care trăiește
Un veteran de război, grav bolnav, amenință că își va pune capăt vieții chiar de ziua lui
     Valentin Nedelcu, din Alba Iulia, are 72 de ani, este veteran de război
Nedelcu
"Nu mai pot (...), mă veți găsi atârnat aici...!"
(fost ofițer de aviație), de profesie inginer me­ca­nic, pensionat de boală în anul 1982, având actualmente o pensie de 1.600.000 de lei. Un om încă puternic la această vârstă, cu toată suferința pe care a îndurat-o de-a lun­gul timpului. Un om care, deși a suportat în anul 1976 o intervenție chirurgicală pentru o boală foarte gravă, a refuzat să se pensi­o­neze, muncind, după cum spuneam, încă 6 ani. Un om care, în anul 1977, exasperat de faptul că regimul comunist îi refuza anu­mite drepturi, și-a ars carnetul de partid și l-a înjurat pe Ceaușescu în public, fapt pen­tru care a primit 4 ani de condamnare. Cu suspendare, căci era încă bolnav (spre "no­rocul" lui), altfel ar fi ajuns în infernul puș­căriilor comuniste... Un om care, pentru toa­te acestea, și pentru calitățile sale, me­rită întregul nostru respect și al societății românești. Cu atât mai mult cu cât acum se află pe patul de suferință!
    În anul 1975, inginerul mecanic Valentin Nedelcu a avut ocazia să plece în Con­go, unde, după un an de zile de muncă în condiții extrem de grele, medicii (specialiștii occidentali ce efectuau un stagiu sub egida OMS) i-au depistat un "carcinom microcelular" la plămânul drept, adică un cancer pulmonar foarte agresiv, cu o evoluție galopantă. În anul 1975 a fost operat în Franța și i s-a ex­tirpat plămânul. S-a întors în țară, a continuat munca (până și după 1989, la un atelier propriu, singurul unde se reparau mașini străine pe vremea aceea), iar în cele din urmă, printr-un nefericit complex de împrejurări, a rămas fără casa în care locuise timp de peste 20 de ani, a rămas fără familie (despărțindu-se de soție și de copii) și a ajuns să locuiască în chirie. Pe deasupra, s-a ales și cu o boală de inimă. Cu timpul, starea sănătății sale s-a deteriorat tot mai mult, iar septuagenarul a ajuns să aibă nevoie de medi­camente din ce în ce mai multe și mai scumpe, precum și de oxigen. (Tubul care se află în permanență la capul patului i-a fost procurat de un vechi prieten din Aiud, de transportul lunar al acestuia ocupându-se Cosmin Sima, consilierul prefectului de Alba.) Cu medi­camentele este, însă, tot mai greu. Iată ce ne-a declarat bătrânul Nedelcu în legătură cu acest subiect: "Înainte, beneficiind de gratuitate, cu 72.000 de lei puteam să iau medicamente în valoare de 11 milioane de lei, cam cât îmi este necesar într-o lună. Acum, de când s-a instalat la conducerea Ministerului Sănătății acest «criminal» (Mircea Cinteză- n.red.) și ni s-au anulat gratuitățile, mai primesc doar câteva medicamente românești, care nu au în cazul meu nici un efect..." Iată un exemplu ce pare a dovedi că actuala politică medicală românescă are drept scop... eutanasierea celor câteva milioane de pensionari din țara noastră: Valentin Nedelcu are nevoie pentru boala sa de inimă de "Ryt­monorm", care costă 648.000 de lei, cutia cu 50 de comprimate. Bolnavul ia câte trei comprimate pe zi, ceea ce înseamnă 90 de comprimate pe lună (2 cutii, în valoare de 1,3 milioane de lei). Are nevoie de un fel de spray cu pulbere pentru inhalat, ce are o limită de 60 de inhalări (2 pe zi), care costă 2,4 miloane de lei bucata... etc. Nu mai punem la socoteală faptul că în organismul său slăbit se instalează foarte ușor orice alt tip de afecțiune. De pildă, în luna mai a acestui an a făcut o infecție urinară, al cărei tratament s-a făcut cu "Cedax". Acest medi­cament costă 853.000 de lei, o cutie cu cinci pastile. El a avut nevoie de 10 pastile. Dacă ar fi trebuit să-l cumpere, ar fi plătit 1,7 milioane de lei (mai mult decât are pensie). Noroc că a apelat la directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, care i-a procurat medicamentul respectiv...
    Dacă ar fi să calculeze acum cât ar trebui să plătească pentru medicamente, Valentin Nedelcu și-ar vedea depășit bugetul personal de cel puțin 10 ori. Dar la problema medicamentelor se adaugă cea a modului în care dânsul a avut ghinionul să fie tratat ca bolnav: "Medicamentele ca medicamentele, dar cadrele medicale ne omoară, declară el. Iată ce am pățit eu în luna ianuarie a acestui an: m-am prezentat la secția de urgențe cu temperatură și m-am alarmat deoarece, fiind cardiac și având un singur plămân, cea mai banală răceală ar putea să-mi fie fatală. Am avut ghinionul să dau peste dr Gabriela B. care, după un consult superficial, mi-a spus că sunt un «bolnav închipuit» și m-a trimis acasă, așa în pijama cum eram... A doua zi am fost internat la secția ATI, de dr. Sidonia N., care a rămas surprinsă de faptul că colegei sale cazul meu nu i s-a părut grav. În luna mai am fost din nou internat, cu chiu cu vai, după ce am fost ținut timp de patru ore, în bătaie de joc, într-o rezervă de la urgențe, unde o asistentă obraz­nică mi-a făcut o injecție așa, în dușmănie. (Și acum mai am brațul vânăt și se simte un hematom în locul respectiv, cât o boabă de fasole.) Când am protestat, asistenta m-a persiflat de parcă am fi fost de-o seamă: Nici urmă de respect, nici pentru vârsta mea, darămite pentru faptul că eram un bolnav pe care avea datoria să-l trateze!"
    Ne oprim aici cu relatarea cazului lui Valentin Nedelcu. E doar unul dintre ne­număratele cazuri de oameni vârstnici, bolnavi, care au ajuns bătaia de joc a sistemului de sănătate și a cadrelor medicale (a unora, desigur, care ar trebui să înlocuiască halatul alb cu haina cernită, de cioclu: i-ar defini mai bine!). Dar este un caz ajuns la disperare: "Nu mai pot, spune bătrânul Nedelcu, cu lacrimi în ochi. Am și eu demnitatea mea de om. Nu stau cu mâna întinsă la mila nimănui; toată viața am fost o persoană activă și am muncit atât cât m-au ținut puterile. Dar acum am ajuns să-mi calc pe inimă și să mă rog de unul sau de altul. Și de ce? Ca să supraviețuiesc. În aceste condiții de umilință, am ajuns atât de dis­perat, încât m-am gândit chiar să-mi pun capăt zilelor. Mi-am făcut deja lațul, iar de ziua mea, în data de 26 iunie, chiar când se sărbătorește Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, mă veți găsi atârnat aici..." Iată ultimul strigăt al unui om care se simte deja în infern, în cel al disperării și umilinței. Un strigăt cu atât mai im­presionant cu cât vine din partea unui veteran de război, din partea unui om care chiar și acum, la 72 de ani, mai poartă în făptura sa roasă de boală urma puterii și energiei din tinerețe. Închipuiți-vă ce simt oamenii care nu au avut putere nici­odată și au ajuns azi doar niște ruine!
Ioan HĂNȚULESCU

Sfârșit de coșmar
Ziariștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au revenit teferi și fericiți în țară
     Aeronava avându-i la bord pe cei trei jurnaliști români, dar nu și pe cetățeanul american de origine irakiană Mohammad Munaf, care a fost reținut de autoritățile americane, a aterizat ieri, la ora 14.49, pe Aeroportul Militar Otopeni. La ate­rizare, avionul Hercules aparținând MApN a suferit o avarie la una dintre roți. Ae­ronava care i-a adus la București pe cei trei cetățeni români - Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian - a decolat la ora 9.16 de la Bagdad. Ce­tă­țeanul american de origine irakiană Mohammad Munaf a fost preluat în custodie de autoritățile americane, conform legislației internaționale. Cei trei ziariști au fost așteptați, alături de familii, de către președintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărării Teodor Atanasiu și alți oficiali. Atât starea de spirit cât și cea fizică a celor trei jurnaliști părea a fi una foarte bună, în ciuda dramaticelor evenimente prin care au trecut. Un argument în acest sens ar putea fi și faptul că cei trei arătau îngrijiți, au coborât din avion în fugă pentru a-și îm­brățișa familiile, fără a părea, cel puțin la prima vedere, prea afectați de cele 55 de zile de prizonierat. Președintele Băsescu i-a îmbrățișat pe rând pe fiecare și împreună au salutat, ținându-se de mâini, mulțimea care a venit să-i întâmpine. Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian vor intra în carantină con­form procedurilor standard. Așa cum a anunțat și Președinția, la sosirea în țară a celor trei jurnaliști români nu au avut loc declarații de presă. (R.G., I.P.)
Adela Ghișoiu - instalată oficial la conducerea DGFP Alba
     GhișoiuÎn cursul zilei de ieri a fost instalată oficial, în scaunul de director al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, d-na Adela Ghi­șoiu (PNL).
    DGFP Alba, deși printre cele mai importante, este practic ultima dintre instituțiile deconcentrate din județ (fără a pune la socoteală agențiile și oficiile) unde, pâ­nă ieri, actuala putere politică nu își instalase un di­rector după ce, cu aproape trei luni în urmă, d-l Adrian Zanca și-a înaintat demisia. În cazul DGFP Alba toate s-au mișcat parcă cu încetinitorul dacă ne gândim că d-na Ghișoiu a susținut concurs pentru ocuparea postului abia în 4 mai a.c. iar instalarea a avut loc după mai bine de două săptămâni. Cert este că interimatul d-lui Ioan Dobra a durat până ieri, când prefectul Cosmin Covaciu a instalat-o oficial în funcție pe noua directoare a Finanțelor Publice Alba. D-na Adela Ghișoiu are 42 de ani, este căsătorită și are un copil. A absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj iar ca experiență profesională în domeniu poate fi amintită funcția de șef trezorerie în cadrul Administrației Fi­nanțelor Publice Cugir, ocupată până în 2001. (I.P.)
Statutul funcționarilor publici, modificat
     Guvernul a modificat și a completat Statutul funcționarilor publici în privința încetării de drept a raporturilor de serviciu, printr-o ordonanță de urgență. Spre deosebire de Codul muncii, Statutul funcționarilor publici nu oferea o soluție ju­ridică referitoare la situația raportului de serviciu în cazul în care funcționarul public nu solicită pensionare pentru limită de vârstă, deși sunt îndeplinite condi­țiile legale. Ordonanța de urgență adoptată prevede o soluție similară celei din Codul muncii, astfel că raportul de serviciu încetează de drept și "la data în­deplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de co­tizare pentru pensionare sau, după caz, la data comunicării deciziei de pen­sionare pentru limita de vârstă ori invaliditate a funcționarului public, potrivit legii". Pe aceeași problematică, legea privind sistemul public de pensii și alte drep­turi de asigurări sociale prevede faptul că asigurații, deci și funcționarii publici, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, cu excepția pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, își pot con­tinua activitatea numai cu acordul angajatorului. (I.P.)
Mâine, la Prefectura Alba
Întâlnire pe tema noilor tarife la gaze
     Miercuri, 25 mai a.c., începând cu ora 13.00, la sediul Prefecturii Alba va avea loc întâlnirea reprezentanților Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) cu diferite categorii de consumatori din județ. La întâlnire sunt invitați marii consumatori de gaze naturale, precum și agenți eco­nomici, asociațiile de consumatori, autorități publice locale și reprezentanți me­dia. Reprezentanții ANRGN vor prezenta aspecte privind reglementările tehnice și comerciale promovate de această autoritate. Dezbaterile care vor avea loc au ca subiect noile metodologii de tarifare și impactul lor asupra diferitelor categorii de consumatori. (I.P.)
Într-o singură noapte
5 spargeri de autoturisme la Alba Iulia
     În noaptea de 21/22 mai, pe raza municipiului Alba Iulia au avut loc 5 spargeri de autoturisme. Zonele vizate de autorii încă neidentificați au fost Piața Iuliu Maniu (2 autoturisme), strada Arieșului (1 autoturism), strada Bujorului (1 auto­turism) și strada Arnsberg (1 autoturism). Din toate cele 5 mașini au fost sus­trase CD-playere, probabil că hoții aveau o "comandă" în acest sens. În două cazuri au fost folosite chei potrivite, iar în trei s-au spart geamurile portierelor. Polițiștii fac apel la proprietarii de mașini și îi îndrumă să își asigure autoturismele cu sisteme de alarmă, să nu parcheze în apropierea barurilor sau a discotecilor și să nu își lase în interior, la vedere, genți sau alte obiecte care ar putea să îi atragă pe hoți. Polițiștii continuă cercetările pentru identificarea autorilor celor cinci spargeri. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.