.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Sub vremi
     Eliberarea jurnaliștilor răpiți în Irak și revenirea lor în țara natală, ieșirea inundațiilor din faza apocaliptică, un premiu la Cannes pentru regizorul român Cristi Puiu, locul al treilea la Eurovision pentru Luminița Anghel și trupa Sistem, iată câteva vești bune de care, însă, nu ne prea putem bucura pentru că firea noastră mioritică, perpetuu alimentată de situații ambigue, cunoscute doar pe jumătate și în multe cazuri (aproape) deloc, nu ne lasă. Și atunci, în pofida emoțiilor încercate la vederea celor trei jurnaliști care își îmbrățișau fericiți părinții și prietenii, ne-am simțit obligați să plecăm urechea și la comentariile gen Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu care ne somau să nu vedem niște eroi în acești colegi iresponsabili, care au plecat în Irak în condiții dubioase (sponsorizați și îndrumați de personaje suspecte din mafia arabă), punând în dificultate statul român și periclitând serios politica noastră externă. Inundațiile au scos la iveală o realitate și mai gravă, respectiv faptul că trăim într-o țară periculoasă, a cărei infrastructură s-a șubrezit atât de tare încât jumătate din ea s-ar putea prăbuși în orice moment. Cel puțin asta este concluzia unei anchete de trei pagini publicate de un ziar central, în care se afirmă că am avea de plătit cam 15 miliarde de euro numai ca să reabilităm infrastructura lăsată de comuniști și peticită pe bani grei de guvernele postdecembriste. Banii s-au evaporat iar efectele marelui jaf se răsfrâng acum asupra rețelelor de distribuție a gazelor, a căldurii, a electricității, asupra digurilor și a podurilor, a drumurilor și a căilor ferate, a clădirilor gata să cadă. Criza din Sănătate, creșterea prețurilor, cronicizarea sărăciei sunt alte vești rele de natură să ne deprime fără a epuiza paleta subiectelor dureroase.
    Unde să ne ascundem de această avalanșă? Poate în cultură? Aș, cultura s-a manelizat în ultimul hal și nici Eurovision-ul nu mai e ce-a fost. Am luat noi de data asta locul al treilea, dar am asistat la un soi de "Cântare a Europei", ținând cont de faptul că o țară ca Danemarca, de exemplu, a trimis un simplu amator, respectiv un profesor de la o școală de handicapați. Asta ca să nu mai vorbim de Moldova, care ne-a înșelat cu Rusia, după ce noi îi dădusem de-a proasta 12 puncte. Despre succesul lui Cristi Puiu la Cannes, regizorul Sergiu Nicolaescu a spus că nu-i mare brânză iar noi nu putem ignora opinia unui om care știe multe despre tot ce vrei, inclusiv despre Revoluția din decembrie 1989. Ce-ar fi să ne îndreptăm gândirea pozitivă spre intrarea în UE? Nici asta nu ține pentru că în Germania se arată la orizont alegeri anticipate iar favorite sunt partidele ai căror lideri nu ne vor în Europa. Să mai continui? N-are rost întrucât presa noastră abundă în nenorociri pentru toate gusturile.
    În acest context generator de anxietate și depresie, m-am simțit nu mulțumită, ci de-a dreptul fericită citind o știre potrivit căreia, într-un sondaj citat de "Daily Telegraph", britanicii, germanii, olandezii, spaniolii, portughezii, italienii, grecii și suedezii afirmă la unison că francezii sunt cea mai antipatică nație a Europei. Astfel, britanicii i-au caracterizat pe vecinii lor ca fiind "șovini, încăpățânați, răsfățați și lipsiți de umor". Germanii îi găsesc pe francezi "afectați, neserioși și frivoli". Olandezii îi văd "agitați, vorbăreți și superficiali", iar spaniolii "reci, distanți, vanitoși și nepoliticoși". În Italia francezii sunt considerați "snobi, aroganți, dez­mățați, obsedați de ei înșiși", iar grecii îi etichetează ca fiind "egocentrici și petrecăreți". Suedezii îi văd "indisciplinați, imorali, dezordonați, neocolonialiști și murdari". Păreri mai proaste decât acestea nu avem decât noi, românii, despre conaționalii care nu ne sunt rude, prieteni ori colegi de partid. Prin urmare, ca buni francofoni ce ne ținem, hai să ne bucurăm că verilor noștri le-a murit nu o capră, ci câteva cirezi. Deși, s-ar putea ca pe ei să-i doară exact în cot.
Maria Lucia MUNTEANU