.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Non-ul franțuzesc încinge Europa
     Demult și pe mulți îi frământă întrebarea: care este caracterul și destinul poporului român? Toate acestea, judecând după înclinarea talgerului balanței când în favoarea, când în defavoarea nației noastre. Impulsuri contradictorii i-au îndemnat pe francezi, întăriți de convingerea că într-un continent unificat con­stituțional este ceva neliniștitor, să rezolve referendumul de duminică printr-un "nu" fără tăgadă. Sorgintea romană a urmașilor galilor și a dacilor nu le-a stăvilit teama metropolitanilor din Paris și din regiunile franceze de invazia esticilor, în­tre care și noi românii, cu întreg bagajul nostru de bune și rele, și spun "non" Con­stituției Europene în proporție suficientă pentru a crea noi tensiuni și aș­teptări. Implicațiile, repercusiunile ar putea fi profund grave, amenințătoare sau, cine știe, s-ar putea atenua în răstimpul rămas până la Anul Nou 2007, ad­mi­țând încurajările unor oficiali europeni. O amânare substanțială a aderării Ro­mâniei la Uniunea Europeană, în ciuda semnării Tratatului de Aderare, în­seam­nă pierderi incalculabile pentru țară și popor, o evoluție în tempo redus care ne-ar distanța și mai mult de suratele europene mai mari, sătule să mai poarte grija celor mici. Noroc, poate, că în exigențele lor neamurile și puterile Europei unite nu au încă definită ideea unui radicalism de ansamblu, o bună parte dintre ele acceptând riscul primirii în familia paneuropeană a neamurilor abia ieșite de sub spectrul comunismului. Să avem "puțintică răbdare", să fim în tonul guvernanților noștri încă optimiști, de fond sau de conveniență. Pentru mulțimea interogată în sondaje interesul se pare că oricum e în descreștere vizavi de orice subiect. De la exaltarea euforică la prăbușire nu a trecut prea multă vreme.
    Între fruntariile românești lucrurile nu stau nici ele prea hotărât. Am ajuns însă la un fel de imunitate de nu ne mai miră aproape nimic. Nici oscilațiile partidului lui Vadim, căruia i s-a solicitat revenirea la comenduirea formațiunii în cădere sau alunecare spre PSD și chiar preluarea denumirii inițiale a partidului de România Mare nu au mai stârnit comentarii excesive. Pendulările partinice, înfrățirile la trecerea punții și despărțirile la mijloc de drum sunt în firescul tre­burilor noastre, ne singularizează și ne definesc. Ambivalența raporturilor dintre PNL și PD și varietatea opiniilor pentru fuziune sau nu îi dispune enorm pe lideri și membri de marcă să-și exprime opiniile deloc tranșante, încât bezna învăluie și mai mult tranzacțiile dintre cele două formațiuni. Un demon ascuns îmbie mereu spre anticipate, susținut în surdină de o tagmă de politicieni, de multe ori cu viraje pe traseu, dar ce mai contează agitația, cheltuielile și nervii românilor...
    Pâine și circ în justiția noastră. Hrană din belșug pentru jurați, care și-au croit legi comode, somptuoase cu venituri, remunerații de la buget pe măsura aces­tora din urmă, nicidecum după mult vehiculata competență pe care n-am prea zărit-o. Cazul Patriciu și ai săi este o demonstrație mai mult decât suficientă de joc de copii într-ale justiției. Bine că șefii de trib nu ne urmăresc la buletinele de știri că și-ar împrăștia toate frunzele și paiele de râs la vederea unor astfel de judecăți și chestionări. Dacă arbitrii internaționali îi vor dovedi vinovați pe poli­ticienii Iliescu, Talpeș, pe cei din vârfurile justiției, ai Parchetului General și din alte structuri, cazanul cu smoală va fi neîncăpător. În aceste circumstanțe și nu numai, când nu se mai termină telenovela răpiților, a păgubiților, a umiliților și a altora, ne întrebăm totuși dacă mai avem și un înger păzitor să ne scoată curați de sub puterea demonică a atâtor figuri și evenimente răvășitoare.
Mariana IONAȘ