.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Începând de astăzi, Ziua Mondială fără Fumat,
Profesioniștii din sănătate vor să dețină controlul asupra consumului de tutun
•Dr. Ion Munteanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, oferă puterea exemplului personal, renunțând la acest viciu după 40 de ani de fumat *Vârsta fumătorilor a scăzut până la...8 ani!
     Direcția de Sănătate Publică Alba demarează astăzi, de Ziua Mondială fără Fumat, o amplă campanie de luptă împotriva fumatului, acțiunile care vor fi organizate în acest sens fiind prezentate ieri într-o conferință de presă. Pe lângă conducerea DSP Alba, la discuții au participat dr. Olimpia Candrea, șeful Ser­viciului de Promovare a Sănătății al DSP Alba, dr. George Haber, pre­ședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie din Ro­mânia, asis. Adrian Pârvu, pre­ședintele filialei Alba a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România și Claudiu Mucucă, biolog în cadrul Inspecției Sanitare de Stat. Directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, a declarat că fumatul este a doua cauză majoră de deces din lume, anual fiind înregistrate 5 milioane de decese, adică unul din 10 adulți. Dacă nu se vor implica toți factorii pentru schimbarea comportamentului de fumător, indiferent de domeniul de activitate (profesioniști din sănătate, so­cietatea civilă, politicieni, comunitate etc.), în anul 2020 specialiștii au estimat că numărul anual al deceselor se va dubla. Scopul acestei campanii este de a implica toate categoriile de profesioniști din sănătate în controlul tutunului, por­nind chiar de la ei înșiși. În calendarul acțiunilor care vor fi derulate în următorul an de către DSP Alba sunt incluse conferințe de presă, seminarii, mese rotunde și întâlniri organizate la spitale, realizarea unui studiu privind numărul fumătorilor din sistemul sanitar, distribuirea de afișe și autocolante, menționarea mesajelor anti-fumat la reuniunile medicale. Interesant va fi însă și con­cursul "Renunță la fumat, câștigă sănătate, schimbă România!", adresat personalului medical, con­curs dotat cu premii substanțiale (sejur în stațiune, abonamente la presa medicală). Pe baza unui test specific și a declarației unui martor nefumător, medicul/asistentul medical/infirmierul care fumează de peste un an cel puțin câte 5 țigări pe zi va trebui să demonstreze până la finele lunii octombrie că a renunțat la fumat o perioadă de 30 de zile consecutive. Pe lângă misiunile de informare legate de efectele nocive ale fumatului, vor avea loc acțiuni de control în instituțiile publice, îndeosebi în spitale, mai ales că actualele prevederi ale Legii 349/2002 interzic complet fumatul în unitățile sanitare de stat sau private. În caz contrar, valoarea amenzii este cuprinsă între 1 și 5 milioane de lei. Cel care a dat tonul acestei campanii este însuși directorul DSP Alba, dr. Ion Mun­teanu, care a renunțat la acest viciu după nu mai puțin de 40 de ani de fumat. I s-a alăturat și președintele OAMMR Alba, Adrian Pârvu. Se pare că este pentru prima dată în ultimii ani când o campanie de luptă împotriva fumatului are efecte imediate, iar participanții nu au vorbit degeaba!.
Robert GHERGU

360 de mingi pentru copii
     La Sebeș, printre organizatorii Zilei Copilului, care se va sărbători mâine, 1iunie, se numără și deputatul PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu. Domnia-sa va participa la manifestările organizate cu acest prilej și va oferi sărbătoriților mingi de fotbal și handbal. Această inițiativă a deputatului de Alba se înscrie într-una mai amplă, desfășurată de acesta, în final Mugurel Sârbu urmând să doneze pes­te 360 de mingi, copiilor din județ.(R.J.)
Aparatele digitale - fără accize
     După ce la sfârșitul anului trecut deputatul Varujan Pambuccian a reușit să obțină eliminarea accizelor pentru aparatele foto digitale și videocamere, noua putere le-a reintrodus, mărite cu 5 %. Fără să facă tam-tam, același parlamentar i-a convins și pe actualii guvernanți să renunțe la accize. Și nu doar pentru apa­ratele foto digitale și videocamere, ci și pentru radiocasetofoane, CD playere și DVD playere. Măsura va intra în vigoare după promulgarea noului Cod fiscal. (S.F.D.)
Castraveții nu sunt buni la sapă
     Trei dintre membrii unei familii din satul Țelna au ajuns duminică dimineața la Spitalul Județean de Urgență, prezentând simptomele unei alergii. Este vorba de Radu Mihăilă, de 32 de ani, soția acestuia, Nicoleta, de 23 de ani și fiul lor, Gli­goraș. Surse medicale de la "Urgență" au declarat că, potrivit relatărilor celor doi adulți, rezultă că membrii familiei au fost la sapă, iar la prânz au servit masa. Medicii nu exclud posibilitatea ca alergia să fi fost provocată de castraveții con­sumați la masă, deși cei 3 au făcut o formă ușoară de alergie. (R.G.)
Primăria Cugir îi sărbătorește pe copii
     Cu ocazia zilei de 1 Iunie - Ziua Internațională a Copilului, Primăria Cugir, în parteneriat cu școlile din oraș și Clubul Copiilor, va organiza mai multe acțiuni și manifestări prilejuite de această sărbătoare. Astfel, vor avea loc în zona Bu­levardului pietonal, tradiționalele concursuri sportive, jocuri, dans modern, patrule de circulație, karturi și desene pe asfalt, iar la Clubul Sindicatului, începând cu ora 18.00, spectacolul "Festivalul copiilor", la care sunt invitate să participe cu momente artistice, grădinițele și școlile din Cugir. Toți copiii, părinții și bunicii din Cugir sunt invitați să participe la aceste acțiuni. (I.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.