.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
"Filiera siriană"
     Pe măsură ce timpul se scurge, criza celor trei jurnaliști răpiți în Irak nu numai că nu se lămurește, dar intră tot mai mult în nebuloasa unor suspiciuni. La conferința lor de presă, ziariștii captivi și-au povestit calvarul din "infernul irakian", însă au lăsat foarte multe lucruri în... coadă de pește. Doar Sorin Miș­coci a făcut cea mai interesantă mărturisire. El a cerut reprezentanților mass-media să aibă puțină răbdare pentru a afla adevărul: "În Irak sunt oameni care pot plăti cu viața pentru orice prostie spusă în presă. Încercați să fiți mai reținuți, cel puțin o perioadă. Veți afla adevărul și - vă zic - nu e vorba de 50 de ani!"
    Cei care se așteptau ca Traian Băsescu să facă cine știe ce dezvăluiri șo­cante privind dispariția și recuperarea ostaticilor au de ce să fie dezamăgiți. Povestea președintelui despre "criza celor 55 de zile" a relevat, ce-i drept și câteva aspecte interesante, chiar dacă pentru ele nu s-a oferit nici o explicație. Totul a semănat mai curând cu un scenariu desprins parcă dintr-un film ame­rican, în care ultradotații agenți CIA, manevrând o tehnică sofisticată urmăresc de pe orbita terestră până și muștele care roiesc pe corturile membrilor Al-Qaida. La fel sunt prezentați și membrii serviciilor secrete din România, care strâns uniți în jurul șefului "celulei de criză" au dus la bun sfârșit acest caz ciudat și foarte în­tortocheat.
    Rămân însă fără a fi lămurite pe deplin o mare parte din întrebări. În cele ce urmează ne vom opri numai asupra așa-zisei "filiere siriene", deoarece atunci când Traian Băsescu a fost chestionat despre implicarea Siriei, a răspuns zâm­bind, după o scurtă pauză: "Vă mulțumesc!" Întrebarea este însă cât se poate de firească, de vreme de creierul întregii afaceri, Omar Hayssam este sirian, controversatul om de afaceri fiind primit în trei rânduri la Cotroceni, el cerând de fiecare dată să fie lăsat să plece la Bagdad pentru a elibera ostaticii. Marie-Jeanne Ion sfătuindu-l pe prietenul ei, în cel de-al doilea SMS transmis imediat după răpire să-l sune pe Omar. Oare de ce? Tot sirian este și dr. Mohamed Yassin cu care președintele s-a întreținut în taină, el fiind trimisul special al ad­ministrației prezidențiale care a discutat în capitala irakiană cu membrii guver­nului acestei țări. Mai mult, enigmaticul doctor a dobândit între timp, "pe căi cinstite", după cum s-a pronunțat Băsescu, o parte din uriașa avere a lui Omar Hayssam, agonisită însă ilicit, dacă ne luăm după dosarele instrumentate de PNA. Apoi, să nu uităm că ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu a făcut o vizită fulger la Amman, fiind imediat primit de înaltele oficialități sieriene. Des­cusut de reprezentanții presei pe aeroport, imediat după înapoiere, șeful diplo­mației de la București a evitat să răspundă tranșant, menționând că nu a nego­ciat nimic, fiind doar mesagerul președintelui României, iar misiunea a avut un caracter strict secret. Mari semne de întrebare se ridică și supra arestării în aceste zile tulburi a multimiliardarului Zaher Iskandarani, supranumit "prințul Ba­natului", sirian și el, monitorizat timp de un an după declarațiile anchetatorilor și eliberat, culmea la câteva zile după sosirea ziariștilor în țară, pentru... lipsă de probe! Și mai ciudată este poziția reprezentanților Ligii Islamice din România, care prin vocea președintelui ei, dr. Fariz Allaqta susține că dr. Yassin nu îi era cunoscut din comunitate înainte de declanșarea ostilităților, că se delimitează atât de el, cât și de Omar Hayssam și Mohamed Munaf, despre ultimii doi rezu­mându-se să declare că: "Nu există pădure fără uscături!" Allaqta a con­firmat faptul că statul român nu a achitat nici un ban pentru eliberarea ostaticilor, însă a accentuat că: "Rezolvarea acestei crize a avut specificul ei și a fost diferită de alte cazuri în care au fost răpiți alți ziariști în Irak!" Cine are urechi să audă...
Dumitru HENEGAR